Tallberg: "Måste in och förtjäna min roll"

8 augusti 2021 13:00

Kim Tallberg berättar om återkomsten till Tingsryd, tunga åren i AIK, den stora vändpunkten, tron på sig själv, läropengar, att förtjäna sin roll och förväntningarna inför säsongen.


De två åren i AIK blev inte alls som tänkt.

Nu är Kim Tallberg klar för en återkomst till Tingsryd.

– Direkt efter den gångna säsongen så kände jag att jag ville tillbaka till Tingsryd. Det var mitt första alternativ. Jag blev glad när det var ömsesidigt. Det var inget snack från något håll, säger Kim Tallberg.

– Jag har haft två tuffa år i AIK, men jag ser allt som lärotillfällen. Det gäller att tackla saker med rätt attityd. Jag är en positiv kille. Hockeyn gick inte som tänkt, men jag kommer ur det här som en starkare människa och har lärt mig mycket.

Få spelare har en så tydlig vändpunkt i sin karriär som Kim Tallberg.

Efter fyra misslyckade försök att etablera sig i HockeyAllsvenskan så kom han till Tingsryd 2017 för en andra sejour i klubben.

Efter att ha inlett säsongen i fjärdekedjan och svarat för två assist på 19 matcher så fick han hux flux chansen i förstakedjan där han klev in med Mathieu Tosignant och Oscar Holst. Effekten kom direkt. Fem mål och två assist på tre matcher, och totalt 21 poäng på de 32 avslutande matcherna.

Året efter, i en offensiv roll från start, blev det 30 poäng på 40 matcher.

Kim Tallberg fick ett finger och slukade hela handen.

– Lite så. Jag hade knappt gjort en poäng efter tjugo matcher första året men fick helt plötsligt chansen att spela mer i offensiva situationer. Jag tog vara på det och sedan flöt det på, säger han.

Det offensiva genombrottet öppnade upp dörren till AIK där tanken var att 28-åringen skulle ta nästa kliv i karriären.

Utfallet?

En roll i fjärdekedjan, minimal speltid och totalt sexton poäng på 85 matcher.

– Jag gjorde en ganska bra försäsong när jag kom dit men i skadade mig i första seriematchen mot Västerås. Var borta länge på grund av en knäskada. Min första långa frånvaro i karriären. När jag kom tillbaka hade laget gått tungt, jag kom aldrig in i det och det blev en spretig säsong för både mig och klubben, säger han.

– Till förra året byttes allt ut och det fanns egentligen inget kvar av det som jag kom till. Jag fick en helt annan roll. Jag fick ingen offensiv chans, inte en enda sekund i powerplay och spelade från start till mål i fjärdekedjan. Det gäller att axla den roll man får och aldrig vika ner sig, och det gjorde jag inte heller, men samtidigt är det svårt att vara produktiv med lite speltid. Jag hade inga bra stats ifjol, men jag var inte heller i närheten av att ha en sådan roll.

Du har varit med om motgångar tidigare, har du lärt dig att hantera dem?
– Absolut. Jag har knep för hur jag ska hantera saker och det är en av mina främsta styrkor. Jag tror folk som sett min resa utifrån har haft det jobbigare än jag själv haft det. Jag ser allt som lärotid och tar med mig det för framtiden. Jag får drivkraft och ännu mer motivation av motgångar.

Nu vänder Kim Tallberg tillbaka till Tingsryd och tanken är så klart att hitta tillbaka till den offensiva roll han hade för två år sedan.

– Tingsryd vet vad de får ut av mig. Det visade jag senast, säger han.

– Jag vet inte hur min roll ser ut från start, men jag ska in och visa vad jag går för. Jag räknar inte med någon offensiv roll från start utan det är något jag ska förtjäna, men jag vet att jag kan axla en sådan roll. Det ska bli en mycket mer offensiv Tallberg än i AIK i alla fall, det är där jag har min spets.

Blir det en omställning att få en förväntat större roll?
– Nej, egentligen inte. Jag har varit i den rollen förut och vet vad jag kan få ut om jag kommer upp i de där istiderna som krävs för att producera. Istiden är nyckeln. Det är så mycket enklare att spela när man är varm i kläderna än att vara småkall och bara spela ströbyten. Jag känner mig trygg i mig själv.

Kommer publiken i Nelson Garden Arena känna igen dig?
– Det kommer de absolut göra. Jag är samma glada och energisprudlande Tallberg som älskar ishockey.

... och som gör mål och assist i massor?
– Haha, det ska jag se till.

Det blir hyfsade kontraster utanför ishockeyn.

Från huvudstaden Stockholm till byn Tingsryd.

– Visst är det så. Tingsryd är väl den minsta byn i Sverige med ett elitlag. Jag älskar det. Jag tycker det som görs här är så häftigt. Vi är en familjär klubb där alla hjälps åt. En fantastisk känsla. Jag är så otroligt taggad över att vara tillbaka.

Tingsryd har ett spännande lag på gång.

– Tanken är att ta ett kliv till från det som bygges ifjol. Jag tror vi kan knipa ytterligare någon tabellplacering, säger Tallberg.

– Tingsryd har alltid haft en fin gruppdynamik och Magnus Bogren är duktig på att hitta killar som passar in. Jag har inte riktigt koll på alla spelarna ännu, men jag tror det här blir bra och att vi har något riktigt bra på gång.