3 nycklar: "Hantera konkurrensen framåt"
Publicerad: 2022-09-16
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Västerås i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

HANTERA FORWARDSKONKURRENSEN

Västerås har byggt upp en ruggigt vass forwardssida. Det vimlar av kompetenta lirare.

Västerås har fått behålla mer eller mindre alla sina viktiga forwards från i fjol bortsett energiknippet William Wikman och boxplay-specialisten Jesper Johansson, och sedan fyllt på ovanifrån med Blake Speers, Sakari Salminen, Trevor Cheek och Jesper Kokkonen (plus nye fjärdecentern Emil Aronsson, då). Det innebär att en del spelare med framskjutna roller i fjol kommer att puttas ner i hierarkin. Ja, riktigt bra spelare kommer hamna i tredje- eller fjärdekedjan.

Att få alla att köpa sina roller och acceptera sin istid är en nyckel för Västerås. Får man till den rollacceptensen som HV71 fick till i fjol, där fick vissa riktigt bra spelare nöta trä till och med, så blir Västerås riktigt, riktigt bra.

DISCIPLINEN

En detalj som mer eller mindre sänkte Västerås i slutspelet i våras var alla onödiga utvisningar.

Tränaren Thomas Paananen har adresserat problemet och berättat att man pratat om det inom gruppen och gjort justeringar för att det inte ska hända igen. För att använda Paananens ord: disciplin ska sitta lika bra i ryggmärgen som passningsspelet. Även om Västerås hade ligans bästa boxplay i fjol så duger det inte att dra på sig onödiga utvisningar, till slut smäller det bakåt.

Att få ordning på disciplinen är således en nyckel i år.

SKADEFRI JOHAN GUSTAFSSON

Johan Gustafsson är en av ligans absolut främsta målvakter. Ja, kanske till och med den främste.

Han gjorde en riktgit bra säsong i fjol fram till han blev skadad i slutet av februari. "JG" gjorde comeback i slutspelet och spelade match fyra och fem mot Björklöven där han var riktigt bra, men VIK förlorade båda. Hur den där matchserien hade gått om en icke ringrostig Gustafsson varit med från start får vi inte veta, men känslan är att Västerås chanser hade ökat.

Oavsett, i år backas Gustafsson upp av junioren Ian Blomquist som har hög potential, men som måste få tid att växa i den allsvenska kostymen. Att "JG" håller sig helt och frisk i år är en stor nyckel för Västerås, han är en av lagets absolut viktigaste spelare.

Jonas Gustavsson