Listan: "Rekordet är tangerat!"
Publicerad: 2020-12-10
Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!

1 Timrås tangerade rekord

Under onsdagskvällen så vann Timrå med 5-1 mot Karlskoga. Det var lagets fjortonde (!) raka seger och man tangerade därmed det allsvenska rekordet på antal segrar i rad (inklusive övertid). Nu har Timrå, Karlskoga (2014/15) och Leksand (2007/08) lyckats med konststycket att vinna hela fjorton matcher i följd. Blir Timrå första laget i HockeyAllsvenskans historia att vinna femton raka matcher…? Svaret kommer under fredagskvällen.

2 Jonathan Dahléns poängsnitt

Jonathan Dahlén sopade in tre assist i Timrås 5-1-seger mot Karlskoga och det betyder att han nu toppar poängligan igen. Det mest anmärkningsvärda är dock 22-åringens poängsnitt. Dahlén har gjort 28 poäng på bara tretton matcher, vilket innebär ett poängsnitt på 2,15 poäng per match. Han har spelat tio (!) matcher färre Henrik Björklund och Nick Olesen som ligger tvåa respektive trea i poängligan med 27 poäng… hur galet är inte det?

3 Henrik Björklunds 500-firande

Henrik Björklund blev den gångna veckan den sjunde spelaren någonsin att nå milstolpen 500 matcher i HockeyAllsveskan. Tidernas poäng- och målkung i ligan satte upp ett närmast nog perfekt firande i 3-0-vinsten mot Västervik: seger, hållen nolla och Björklund själv var inblandad i alla målen framåt med en kasse och två assist. Ska det firas så ska det firas ordentligt.

4 Colin Smith

Colin Smith har varit en jackpott-värvning för Väsby så här långt. Kanadensaren var poänglös i sin första match, men har sedan noterat två mål och sju assist på fyra matcher. Under onsdagskvällen spelade han fram till två kassar innan han avgjorde på straffar mot Vita Hästen, så det är inga dussinpoäng forwarden levererar heller. Väsby har dessutom vunnit tre av de fyra senaste kamperna.

5 Nick Olesens poängsvit

Nick Olesen har den just nu hetaste poängsviten i HockeyAllsvenskan. Södertälje-forwarden, som är trea i poängligan, har gjort poäng i nio (!) raka matcher, och sviten lever - så dansken har chansen att göra poäng för tionde matchen i rad i nästa kamp. Det är dock en bit kvar till både den här säsongens längsta svit (Marcus Sörensen gjorde poäng i fjorton raka matcher) och det allsvenska rekordet (Jared Aulin har gjort poäng i 20 raka matcher).

6 A3 Arena-bygget i Lego

Ett Lego-bygge blev viralt den gångna veckan. I abstinensens fotspår kring att inte få se någon hockey i höst så valde Lasse och Pelle Bergström i Umeå att bygga A3 Arena i Lego - och resultatet blev helt fantastiskt. Ett otroligt bygge med massor av detaljer - och där det pågick spel i den HockeyAllsvenska Finalen mellan Björklöven och MODO. "Lego Masters" nästa…?

7 Västerås helomvändning

Vilken uppryckning Västerås gjorde den gångna veckan. Västmanlänningarna kändes helt under isen ett tag med en seger på sex matcher och ett spel som inte alls fungerade, men VIK gav svar på tal med två solida segrar: 5-1 mot Mora och 4-1 mot MODO. Det går snabbt i hockey, och helt plötsligt känns västmanlänningarna - trots tung frånvaro på ett par nyckelcentrar - heta igen. Målvakten Emil Kruse har exempelvis varit strålande i de två senaste kamperna.

8 Christopher Fishs målform

Det snackas inte mycket om Christopher Fishs målform - men den måste så klart uppmärksammas. Vita Hästen-forwarden har, trots lagets svaga form, matat in sex mål i de sex senaste matcherna han spelat (missat en av de sju senaste kamperna). Det är ett imponerande snitt. 27-åringen har redan tryckt in nio mål i år, att jämföra med de tretton han gjorde på hela säsongen ifjol.

9 Blixtsnabba AIK-målet

Nio sekunder hann det bara gå - sedan smällde Max Lindholm in 1-0 för AIK mot Tingsryd. Det är säsongens snabbaste mål så här långt. Tomas Videkling, statistikguru som driver kontot domarna.se på Twitter, har dock hela elva mål i sin databas som är snabbare under 2000-talet i HockeyAllsvenskan. Snabbaste målet? Det gjorde Mattias Beck - då i Mora - redan efter sex sekunder i en match 2012.

10 Moras boxplay

Mora har inte rosat marknaden efter det långa covid-19-uppehållet som klubben tvingades till. Efter vilan har laget hunnit spela tre matcher. Resultatet? Tre förluster med målskillnaden 3-13. Det är dock inte lagets boxplay som varit anledningen - där har man tvärtom varit näst bäst i ligan i veckan (efter Kristianstad som dock bara spelat en match) med blott ett insläppt på mål elva underlägen. Det ger en effektivitet på 90,9 %. Glödhett, alltså.

Jonas Gustavsson