Gästkrönika: "Ny värld och vår egen väg"

15 januari 2019 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Kenneth Lehtinen, grundare av NHLGamer, om att vara nykomling, AIK:s satsning på E-sport, ECL-deltagandet, den svenska hockeymodellen och modet att kliva in i en ny värld.


Att vara nykomling inom ett sammanhang kan vara spännande, både på gott och ont. Oavsett om det gäller att testa på en gruppaktivitet där man inte känner någon annan eller spendera sin första dag på den nya arbetsplatsen.

Eller varför inte att hitta lagkamrater inom ett tv-spel? Det kan vara en nog så utmanande uppgift om du inte redan har en grupp vänner som är intresserade.

Det är något vi på NHLGamer vill hjälpa med. Man skulle kunna säga att det är en av anledningarna till att jag startade projektet till att börja med. Vår community har genom åren växt fram till en samlingsplats för intresserade NHL-gamers att hitta likasinnade att spela med (eller mot, för den delen). För många spelare kan det till och med fungera som ett första steg mot ett mer socialt liv. TV-spel har, åtminstone ur ett historiskt perspektiv, ofta stött på kritik för att de isolerar människor och sätter käppar i hjulet för det sociala, men i mitt fall har det varit precis tvärtom – en inkörsport till att träffa flertalet nya vänner och bekanta.

Några av mina absolut närmaste vänner har jag lärt känna igenom NHL-spelen – trots att flera av dem bor på andra sidan jorden.

Att interagera med de du spelar med fungerar som ett bra sätt att träna sina sociala förmågor, eftersom du ofta börjar med textmeddelanden, går över till så kallade ”party chats” där alla spelarna har headset, och i många fall – om man spelat en längre tid tillsammans – väljer att träffas inom laget. Jag har varit med i NHL-communityn i snart 20 år och på nära håll bevittnat övergången från ett gäng unga killar som sitter gömda i sina luvtröjor, till en stor gemenskap av likasinnade hockeytokar som må vara fiender på den virtuella isen, men ofta vänner utanför den.

De senaste åren har den virtuella hockeyn – e-hockeyn – tagit stora kliv mot att bli en ordentlig e-sport. I bräschen har hittills ofta funnits finska spelare (och lag) som visat vägen och erövrat topplaceringar i de tävlingar som anordnats. När du försöker bygga och utveckla något nytt är det dock alltid viktigt med såväl förebilder som konkurrens – vilket är anledningen till att det är så roligt att se hur den svenska delen av NHL-gemenskapen numera utmanar oss finnar om det europeiska herraväldet.

En av åtta finalister i europakvalet till NHL-VM här i våras var svensk – Darko ”darkic01” Micic – och när NHL-laget Washington Capitals nyligen anordnade en större turnering där spelare från utanför Nordamerika fick delta var det ytterligare en svensk spelare, eken45jr, som tillsammans med regerande världsmästaren Erik ”I_EKI_I” Tammenpää kvalade in.

En individ kan göra mycket för den nationella stoltheten och intresset, men ett helt lag? Oändligt mycket mer.

Det är därför jag och vi på NHLGamer är så glada att AIK Hockey - som första laget i Sverige - startat ett e-hockeylag. Ett lag som numera spelare i vår högsta serie ECL Elite och tävlar om att vinna europamästerskapet i spelformen 6 mot 6 e-hockey.

Jag träffade AIK Hockey i Stockholm under förhandlingarna och diskuterade deras, spelarnas och ligans förväntningar av samarbetet. De gjorde ett starkt intryck hos mig och jag var mycket imponerad över hur ordentligt klubben var redo att satsa på sitt nya lags spelare och deras välmående från dag ett. Det är nämligen inte ovanligt för organisationer att inbilla sig att man kan klistra varumärket på ett esportslag och låta det spela ut. Det var dock tydligt under förhandlingarna med AIK Hockey att klubben har helt rätt inställning till sitt nya projekt.

Vi är stolta att ha AIK Hockey som medlem av vår liga och det faktum att AIK sätter sitt förtroende till oss hjälper oss garanterat att få med fler organisationer.

European Championship League (ECL) är vårt definitiva flaggskepp och också ligan AIK e-hockey deltar i. ECL startades 2015 och har vuxit från en 48-lags serie till över 120 lag uppdelat i tre divisioner baserat på färdighetsnivå. Europas (och världens) absoluta elit tävlar i ECL, men vi välkomnar även nykomlingar med öppna armar till vår nybörjardivision Lite.

Liksom den svenska hockeymodellen – där ett levande seriesystem med klubbar som flyttas upp och ner i ramverket står i centrum – har vårt ECL upp- och nedflyttning mellan divisionerna. Detta för att försäkra en rättvis omgivning där vem som helst kan arbeta sin väg till toppen med rätt inställning.

ECL Elite har för närvarande en prispott på 10 000 Euro och matcherna sänds på måndag, onsdag och torsdag från 20:00 – ofta med båda finska och engelska kommentatorer. AIK har, liksom de flesta andra lag, dessutom en egen Twitch-kanal där de sänder alla sina matcher.

På samma sätt som alla andra nykomlingar, har vi på NHLGamer fått ta modiga steg in i en ny värld och skapa vår egen väg. Jag hoppas denna text och de begynnande svenska framgångarna inom sporten kan inspirera fler att slå följe med oss på denna väg.

För ärligt – det finns väl inget bättre än en stenhård kamp mellan Sverige och Finland?

Kenneth Lehtinen
NHLGamer