Profilerna: "Han är navet i offensiven"
Publicerad: 2022-09-06
#14lag14analyser: Vilken är bästa värvningen? Vem vinner poängligan? Vem är lagets joker? Vi siar kring Moras lag.

TOPPVÄRVNINGEN

Johannes Johannesen. Den norske landslagsbacken gjorde en kanonsäsong i Västervik i fjol och kommer ta en stor och viktig roll i Mora också. Laget var i behov av en förstaback och den rollen ska Johannesen kunna axla. 25-åringen är en tvåvägsback med rutin som kan matchas i alla spelformer, som orkar spela mycket och som passar in i HockeyAllsvenskan.

JOKERN

Kevin Engvall är ett spännande tillskott. Det är klart att det väcks extra förväntningar med tanke på att hans storebror Pierre Engvall slog igenom i Mora och sedermera hamnde i NHL, men Kevin Engvall har många fina verktyg. 19-åringen, i fjol i Rögle, har en intressant kombination av fart och kraft i sitt spel. Forwaden lär få börja en bit ner i hierarkin, men har absolut möjligheterna att klättra uppåt.

TALANGEN

Han hyllades i sin allsvenska debut förra hösten och när forwarden Joel Jonsson sedan fick chansen i februari igen så levererade han omgående ett mål och en assist (alltså i sin andra allsvenska match). 18-åringen är ett jättelöft som är med och kör i A-truppen och som kommer få sina chanser i vinter. Då kan det gnistra. Johan Hedberg är ingen tränare som bryr sig om namn på ryggen, de hetaste ska spela, så är Jonsson tillräckligt bra så kommer han få chansen.

KULTURBÄRAREN

Robin Johansson, HockeyAllsvenskans främsta tekare förra säsongen, har lirat i Mora åtta av de nio senaste säsongerna (enda undantaget var en SHL-vinter i Linköping). En trotjänare och ryggradsspelare som offrar sig för laget i alla lägen. En ledargestalt som tar ansvar både på och utanför isen.

ASSISTKUNGEN

Daniel Ljunggren vann assistligan i HockeyAllsvenskan förra säsongen och har gjort över 40 assist två säsonger i rad. 28-åringen är en av ligans smartaste spelare, en tvåvägscenter med sammet i handlederna som hittar de öppnande passningarna. Effektiv speldosa i powerplay och har en närmast nog magisk kemi med målmaskinen Johan Persson.

{!A}

MÅLKUNGEN

29 mål blev det från Johan Persson i fjol och han vann därmed HockeyAllsvenskans skytteliga. 32-åringen har gjort 24, 25 och 29 mål de tre senaste åren och har således kontinuitet i skyttet. Spräcker han 30-målsvallen i år? Persson har ett riktigt bra skott, men har också en fin förmåga av att kunna snappa upp de lösa puckarna runt målburen och peta in kassar på det sättet.

POÄNGKUNGEN

Johan Persson eller Daniel Ljunggren. De gjorde 50 respektive 49 poäng förra säsongen och kom tvåa och sexa i HockeyAllsvenskans poängliga. Vem tar poängtiteln då? Budet fallet på Ljunggren, en av ligans absolut bästa centrar.

MVP

Daniel Ljunggren. Allroundcentern är lagkapten och navet i det offensiva spelet.

Jonas Gustavsson