Glader: "Måste utvecklas allihop"
Publicerad: 2022-09-09
#14lag14analyser: Tingsryd har fått behålla många spelare från i fjol och även fått hem ett par återvändare. På bänken är det dock nytt i form av nye tränaren Fredrik Glader.

Fredrik Glader har varit med om mycket.

Han slutade spela 2005 och har sedan dess jobbat inom hockeyn. Under de sjutton åren så har han bland annat tränat Luleås damlag i SDHL och vunnit tre SM-guld, coachat Sunderby i tvåan, Kalix och Luleå i ettan, Comet i norska andraligan och varit sportchef i MoDo. Han har också jobbat med hockeygymnasiet i Luleå och TV-pucken.

Nu kan 45-åringen lägga till tränare i HockeyAllsvenskan på meritlistan.

Han är nämligen ny tränare i Tingsryd i år.

– Vi inledde en diskussion i våras och hade många bra samtal. Vi hittade en samstämmighet, vi fann varandra. Det går att jämföra med att dejta en tjej, vi pratade mycket och fattade tycke för varandra, säger Fredrik Glader och skrattar.

Du har varit runt mycket i olika roller, vad är din nisch egentligen?
– För mig är hockey hockey, oavsett om man jobbar med damer eller herrar, bredd eller elit. Jag har varit runt mycket och testat på många olika saker, och jag kan inte säga att jag vill göra det eller det i framtiden. Jag vill jobba med drivna människor och nu får jag chansen att göra det i Tingsryd. Jag är glad och stolt över det här uppdraget, sedan får vi se vad som händer i framtiden.

Tingsryd har ingen renodlad sportchef utan arbetar med en sportgrupp. I den sitter Fredrik Glader och fyra andra personer.

– Vi jobbar tillsammans på ett bra sätt. Ibland tycker vi lika, ibland tycker vi olika. Det krävs diskussioner för att utvecklas och jag tycker det alltid mynnat ut i bra beslut.

Truppen då? Jo, tretton spelare är kvar sedan i fjol, tio nya spelare har värvats in.

– Det ser intressant ut. Givetvis vill vi hitta utveckling på killarna vi har. Vi har både unga killar och några som varit med ett tag. Det är mycket svenskt, vi har bara en utländsk spelare.

Det är ganska många spelare kvar sedan i fjol?
– Det är vi oehört glada för. Alla strävar efter att jobba med kontinuitet. När jag var sportchef i MoDo tappade vi hela laget, så jag vet vad det innebär när man inte får behålla något. Jag har också varit tränare i lag där vi fått behålla många spelare, så jag vet hur viktigt det är. Det handlar inte bara om det sportsliga, utan även allt runtomkring: hur det fungerar i föreningen, kulturen, stället man bor på.

Ni har mycket rutin, nästan alla i truppen har spelat allsvenskt tidigare?
– Det är värdefullt. HockeyAllsvenskan är en speciell liga, kanske den svåraste i Europa att spela i. Det är tufft, det är jämnt, många som vill sträva vidare i karriären. Det är viktigt att ha rutin.

{!A}

Truppen är dock inte helt spikad.

– Vi ska ha in en back till. Jag är inte ensam på marknaden att jagar backar, men vi letar efter en back som kan bidra i alla delarna av vårt spel. Vi får se vad vi kan hitta.

Bland nyförvärven sticker inte minst återvändande Felix Olsson och Jonatan Harju ut. Duon öste in poäng för klubben för två år sedan innan de flyttade till Södertälje. Där gick det tungt för båda i fjol, och nu är de alltså tillbaka.

I fjol kom Daniel Öhrn, Kim Tallberg (inte kvar i år) och Simon Norberg också tillbaka till klubben.

– Spelare kommer tillbaka hit av en anledning och det är att de trivs bra här, säger Glader.

Noterbart är att både Olsson, Harju och Daniel Sylwander, kapten i MoDo i fjol, hade avtal med sina tidigare klubbar även i år, men att de bröts i förtid. Det borde innebära tre riktigt revanschsugna spelare…

– Det får de svara på själva, jag ska inte lägga ord i munnen på dem, men det är otroligt bra spelare på den här nivån och jag är jättenöjd att de spelar med oss i år. Ser vi på Felix och Jonatan så ser man vilken glädje de visar över att vara tillbaka i Tingsryd igen.

Tingsryd har alltså en stomme från i fjol och ett par återvändare i truppen. Till det har det värvats spännande, både unga spelare och spelare som kört fast lite i andra allsvenska klubbar.

– Vi behöver spelare som kan ta nästa kliv. Ska vi lyckas som grupp så krävs det inte bara att nya spelare kommer in, utan även att de som varit med ett tag utvecklas i rätt riktning. Vi måste utvecklas allihop. Det är en stor nyckel för oss.

Vad blir viktigast?
– Det är det vanliga: hålla oss till det vi kommit överens om, vara konsekventa i vårt sätt att spela hockey, att vi hela tiden jobbar med vårt spel och vårt dna.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi har som målsättning att ta oss till slutspel.

Fredrik Glader trivs redan i hockeytokiga Tingsryd.

– Det är en härlig bygd. Jag har bara varit här några få gånger tidigare, någon träningsmatch med MoDo för 20 år sedan, och kom ihåg hur jobbigt det var att komma hit. Nu är det tvärtom. Det är fantastiskt att vakna här varje morgon och se alla människor som jobbar så hårt i och omkring klubben. Det sprider energi. Det är bara att se på alla spelare som väljer att komma tillbaka hit också, det visar att det finns något häftigt här, att det är lätt att trivas.

Jonas Gustavsson