Panelen: "Kommer vara lagets bästa spelare"

12 september 2019 09:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Västerviks lag och chanser den här säsongen.


Panelen:
Jonathan Åhman, journalist Västerviks Tidning
Andreas Hanson, journalist Länstidningen
Joakim Englund, bloggare hockeysverige.se

Vad säger ni om Västerviks silly season?

Jonathan Åhman: Västerviks silly season är ganska bra. Man har byggt laget likt det som gick till slutspel ifjol och justerat för att få det lite spetsigare vilket jag tror man lyckats med.

Andreas Hanson: Spännande, och svårbedömd. Många nya utländska spelare som man har noll koll på. Men det finns också en viss stomme kvar, och det är viktigt.

Joakim Englund: Västerviks silly season faller inom ramarna för vad man kan förvänta sig. Generellt har man värvat unga svenska spelare blandat med utländsk spets.

Vad är Västerviks styrka?

Jonathan Åhman: Styrkan ligger i mentaliteten som underdog och liten klubb. Det tillsammans med tränarnas förmåga att få ihop gruppen talar för dem.

Andreas Hanson: Den finns på bänken. Att Mattias Karlin är kvar som tränare är det absolut viktigaste.

Joakim Englund: Spelarna i all ära men Västerviks allra största styrka är Karlins sätt att leda laget. Hans sätt att skapa trygghet i gruppen i kombination med ett skarpt hockeyöga och stort taktiskt kunnande gör att även en sämre dag, rent prestationsmässigt, kan omvandlas till poäng i den aktuella matchen.

Vad är Västerviks svaghet?

Jonathan Åhman: Svagheten är kanske rollspelarna. De har inte lyckats ersätta viktiga defensiva forwards som Pierre Gustavsson och Alexander Lindqvist Hansen.

Andreas Hanson: Svårt att säga, men man lär inte kunna vara särskilt samspelta och det kan ta ett tag för laget att hitta rätt i alla roller och för spelarna att känna varandra.

Joakim Englund: En full trupp har inga direkta svagheter eller dåliga lagdelar. Däremot kan man vara lite känslig för skador på sina offensivt bärande spelare som Darren Nowick, Erik Nyström eller Victor Öhman. Undviker man skador förfogar man över ett solitt lag.

Vem blir årets poängkung i Västervik?

Jonathan Åhman: Den interna poängkungen heter Rob Bordson. Rutinerad amerikan som kommer att styra första PP-enheten.

Andreas Hanson: Victor Öhman.

Joakim Englund: Någon av följande fem spelare kommer vinna den interna poängbörsen; Darren Nowick, Peter Krieger, Victor Öhman, Erik Nyström eller Rob Bordson. Om jag ändå måste välja en spelare så kastar jag in en slant på Nowick.

Vem blir årets utropstecken i Västervik?

Jonathan Åhman: Utropstecknet i år tror jag blir Ken Jäger. Imponerade ifjol och bör bli skarpare med fler matcher i bagaget.

Andreas Hanson: Victor Wänghult, av vad jag hör så är det en väldigt intressant spelare.

Joakim Englund: Även om Darren Nowick var riktigt vass även förra säsongen så blommade han inte ut förrän sista 15 matcherna på säsongen. Utropstecken eller inte, han kommer vara lagets genomgående bästa spelare under säsongen.

Hur går det för Västervik i år?

Jonathan Åhman: Till slut tror jag man grejar en slutspelsplats. Man vill vara jämnare än ifjol då man fick jaga mycket från start. I en jämn serie kan man förvisso lika gärna hamna i negativt kval. Men slutspel blir mitt tips.

Andreas Hanson: Man nosar på slutspel, men hamnar precis utanför topp åtta.

Joakim Englund: Jag har tippat Västervik på nionde plats i tabellen, alltså precis utanför slutspel. Med tanke på att klubben har en skral ekonomi där man dessutom befinner sig i kontrollår tror jag man hoppas kunna "sälja" någon/ett par spelare till SHL under säsongens gång. En eventuell försäljning bidrar till att man missar slutspel.

» #14lag14analyser