Profilerna: "Har fantastiskt spelsinne"
Publicerad: 2022-09-12
#14lag14analyser: Vilken är bästa värvningen? Vem vinner poängligan? Vem är lagets joker? Vi siar kring Vita Hästens lag.

TOPPVÄRVNINGEN

Jimmy Andersson. Forwarden är tillbaka i klubben efter nio års frånvaro och har spelat i SHL de sju senaste säsongerna. 33-åringen lånades in under tolv matcher i fjol och svarade för nio poäng, och visade att det finns offensivt krut kvar efter ett gäng SHL-år i defensiva roller. Andersson kommer bli en injektion i Vita Hästen och bidra med både rutin, hårt jobb och poäng.

JOKERN

Kan mycket väl bli Rasmus Kahilalinen. Forwarden skapade massor av rubriker i HockeyAllsvenskan för två år sedan när han kom in i Södertälje och retade gallfeber på motståndarna med sitt intensiva och ettriga spel. Han var en bålgeting på motståndarbackarna. Förra säsongen blev förstörd av skador och 22-åringen hittade aldrig någon bra roll i SSK. Nu blir det en ny miljö och en omstart på karriären. Hittar Kahilainen formen och rollen som för två år sedan så blir han extremt nyttig i vinter.

TALANGEN

Sebastian Falk fick snålt med speltid i AIK i fjol. Känslan är att 21-åringen kommer, trots tuff konkurrens, kommer få en större roll i Vita Hästen. Forwarden har blixtrat till flera gånger under försäsongen och bjudit på läckra prestationer och fina mål.

KULTURBÄRAREN

Det är utan tvekan Marcus Eriksson. Hemmasonen, trotjänaren och poängmaskinen är mer eller mindre synonym med Vita Hästen. Spelgeniet har hunnit bli 37 år, men gjorde sin bästa poängmässiga säsong hittills i fjol med 49 poäng, så än finns mycket kräm kvar i "gubben". Betyder enormt mycket för laget.

ASSISTKUNGEN

Marcus Eriksson, givetvis. Han har ett fantastiskt spelsinne och hittar de omöjliga passningar. Nyckelkreatör i powerplay. "Macke" är dessutom bara sex passningspoäng från att bli HockeyAllsvenskans främsta assistmakare genom tiderna.

{!A}

MÅLKUNGEN

I rätt roll och rätt omgivning så kan det absolut bli Sebastian Benker. Han är en pålitlig målskytt över tid i HockeyAllsvenskan och gjort 10, 17, 16, 12, 13 mål under sina år i ligan. 30-åringen, som har en fantastisk skridskoåkning, har dock en tendens att vara ojämn i skyttet. Som i fjol där han sköt 9 av 13 mål i de tio första omgångarna. Hittar Benker rätt miljö och kan skruva upp jämnheten, så är han asbolut en potentiell målkung. Andra kandidater? Jimmy Andersson eller Tanner MacMaster, kanske.

POÄNGKUNGEN

Marcus Eriksson sopade in 49 poäng i fjol och vann interna poängligan med nio poängs marginal. Han blev dessutom femma i hela HockeyAllsvenskans poängliga. Han kommer göra sina poäng i år också, var så säkra.

MVP

Ja, det är Marcus Eriksson det också. Han är djupt rotad i Vita Hästen och står för både klubbidentitet och offensiv spetskompetens. Lagets absolut viktigaste spelare.

Jonas Gustavsson