3 nycklar: "Rollacceptansen blir viktig"

30 augusti 2021 09:30

#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för HV71 i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.


ROLLACCEPTANSEN

HV71 har satt ihop ett riktigt starkt lag till första säsongen i HockeyAllsvenskan. En del har stämplat det som ett "dream team" och en av de bästa trupperna vi någonsin sett i ligan.

Därför är det inte konstigt att frågan har ploppat upp: kan det till och med vara "för bra"? Det vimlar av spelare i truppen som är vana vid stora allsvenska roller och spelare som spelat länge i SHL, och alla dessa trattas nu ner i samma lag där det finns begränsat med istid att fördela.

En jättenyckel för HV71 blir således rollacceptansen. Alla kan inte spela hur mycket som helst, och de som inte får göra det måste acceptera sin plats i hierarkin. Får Tommy Samuelsson & Co till just det där, att alla anammar sin roll till 100 %, så kommer HV71 blir otroligt bra. Börjar det skava på håll och kanter, då kan det direkt bli jobbigt. Tommy Samuelsson sa det bra själv: "Rent krasst så spelar det ingen roll hur mycket skills du har i ett lag för får du inte ihop roller och enheter så vinner du ingenting."

HANTERA PRESSEN

HV71 har själva varit tydliga med att det ska bli en omedelbar återkomst till SHL och den förväntan har också alla runtomkring klubben. Den tydliga ambitonen om SHL och det starka laget gör att det kommer bli en stor press på HV71, både internt och externt.

En stor nyckel är givetvis att hantera den pressen.

Det kommer bli förluster under säsongen, det blir det för alla lag, och då gäller det att kunna hantera det när rubrikerna och ifrågasättandet kommer.

ÖDMJUKHET

Tommy Samuelsson och HV71 har inte duckat för favoritskapet i år men har också varit tydliga med att man är ödmjuka inför uppdraget som väntar.

Vi har sett giganter trilla ner i HockeyAllsvenskan förr med tydliga ambitioner om att studsa tillbaka direkt, men där man misslyckats. Malmö var nere länge, Leksand har studsat upp och ner, Djurgården lyckades inte första året och MoDo är alltjämt kvar i ligan. I många fall pratas det om klubbar som fortfarande ser sig som SHL-klubbar fast de är i en annan liga, och det kan vara farligt att värdera sig bättre än vad verkligheten faktiskt är.

HV71 har pratat ödmjukt hela vägen, men det gäller också att hålla i det framöver.