Truppen: "Massor av rutin på backsidan"

1 september 2019 08:00

#14lag14analyser: Mora saknar en del rutin i offensiven - men har desto mer av den varan i defensiven. Här är en titt på Moras trupp inför kommande säsong.


Noterbart om Moras trupp:

– Mora har åtta spelare kvar sedan SHL-säsongen ifjol (nio med junioren Anton Schagerberg som lyfts upp i A-truppen). Två av de åtta, Matej Galbavy och Emil Bejmo, var dock mest utlånade ifjol.

– Mora har massor av rutin på backsidan. Bara Adam Masuhr och Tomas Skogs når nästan upp i 1000 SHL-matcher tillsammans (stannar på 993) och har massor av erfarenhet att falla tillbaka på, men även Viktor Amnér, Mattias Nörstebö och Kristoffer Gunnarsson har samlat en hel del SHL-rutin.

– Lika mycket rutin finns det inte på målvaktssidan. Isak Wallin, 21, och Olof Lindbom, 19, har aldrig varit etta på seniornivå tidigare.

– Oskarshamn var inte nöjda med David Goodwin och kickade amerikanen efter bara några veckor. Då högg Mora och skrev kontrakt med centern som gjort 57 poäng på 118 matcher under två år i finska högstaligan.

– Daniel Ljunggren är en av de allsvenska veteranerna i truppen. Centern är värvad från Tingsryd där han svarade för karriärsbästa 34 poäng på 51 matcher ifjol, och totalt i ligan har det blivit 110 poäng på 203 matcher.

– Johan Persson är "hemma" i Mora igen. Han är juniorskolad i klubben och gjorde också sin första allsvenska säsong i MIK, men lämnade sedan - och kommer nu, efter nio år, tillbaka igen. 29-åringen har gjort 15 mål som bäst under en allsvensk säsong, men har varit hårt skadedrabbad två senaste åren i Timrå.

– Vem ska göra poängen framåt i Mora? Det är en fråga många ställer sig då Daniel Ljunggren är ensam om att ha varit produktiv i ligan i närtid. Kanske blir det HockeyEttan-poängsprutorna Måns Carlsson (42 poäng ifjol) och Jesper Ylivanino (47 poäng ifjol)?

– Emil Bejmo har haft det tungt under två SHL-år och ifjol lånades han ut till Södertälje. Det var han missnöjd med, men väljer ändå att återvända till Mora till den här säsongen. 29-åringen var lagkapten och noterade 30 poäng på 50 allsvenska matcher för tre år sedan, säsongen då MIK gick upp i SHL.

– Enligt eliteprospects.com så är Mora det kortaste laget i ligan med en medellängd på 182,6 cm. Laget har hela elva spelare som är 180 cm eller kortare. Kortast är Jesper Ylivaino med 172 cm.

– Jeff Jakobs, ifjol assisterande tränare i AIK, är ny huvudtränare till i år. Med sina blott 30 år så är han ligans överlägset yngsta huvudtränare.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
30 Olof Lindbom - NY från Djurgården J20
45 Isak Wallin

BACKAR
4 Viktor Amnér
5 Anton Schagerberg
7 Jonathan Granström - NY från Visby Roma
18 Mattias Nörstebö - NY från Frölunda
23 Tomas Skogs
26 Philip Nyberg - NY från U of Connecticut
27 Lucas Gustavsson - NY från Brynäs J20
38 Adam Masuhr
39 Kristoffer Gunnarsson - NY från Frölunda

CENTRAR
9 Filip Nordström - NY från Forshaga (tryout)
22 Måns Carlsson - NY från Vimmerby
33 David Goodwin - NY från Oskarshamn
71 Oliver Erixon - NY från Borlänge
90 Daniel Ljunggren - NY från Tingsryd
96 Niki Petti

FORWARDS
10 Matej Galbavy
13 Emil Bejmo
19 Filip Lennström - NY från Pantern
20 Nils Carnbäck
28 Oskar Svanlund
29 Johan Persson - NY från Timrå
34 Oscar Eklind - NY från Pantern
36 Oskar Olsson - NY från Malung (tryout)
40 Jesper Ylivainio - NY från Boden

TRÄNARE
Jeff Jakobs - NY från AIK
Örjan Lindmark - NY från Leksand
Daniel Grillfors - NY

FÖRLUSTER
Janne Juvonen, mv, Leksand
Christian Engstrand, mv, oklart
Erlend Lesund, b, Rögle
Jonathan Carlsson, b, Timrå
Kevin Gagné, b, Kölner Haie
Ryan Johnston, b, Toronto Marlies
Marek Daloga, f, Sparta Prag
Mathias Bromé, f, Örebro
Emil Aronsson, f, AIK
Robin Johansson, f, Linköping
Andrew Rowe, Raperswil-Jona
Sebastian Hartmann, f, Timrå
Michael Haga, f, Djurgården
Spencer Abbott, f, Leksand
John Persson, f, SaiPa
Matt Bailey, f, Ingolstadt
Michael Keränen, f, oklart
Matej Stransky, f, Ocelari Trinec

» #14lag14analyser