Truppen: "Fått till bra kontinuitet"

29 september 2020 09:00

14lag14analyser: Västerås har fått behålla stora delar av fjolårets trupp och har kryddat den med intressanta spelare. Här är en titt på Västerås trupp inför kommande säsong.


Noterbart om Västerås trupp:

– Västerås har kvar hela sjutton spelare från fjolårets trupp. Arton om vi räknar in Lukas Zetterberg som spelade med klubben under andra halvan ifjol på lån från Brynäs, men som nu återigen är en permanent VIK-spelare. Fem nya spelare har värvats in.

– Västerås har i princip fått behålla alla spelare man ville behålla vid sidan om fyndvärvningen Jerome Leduc som var en av ligans bästa backar ifjol. Kanadensaren kommer att spela i österrikiska Vienna Capitals i år.

– Västerås har plockat in ett NHL-lån i truppen i form av centern Rasmus Asplund från Buffalo Sabres organisation. Han spelar med VIK fram till NHL-camperna drar igång.

– Lukas Zetterberg fick sitt stora genombrott i Västerås för två år sedan, och det ledde fram till ett avtal med Brynäs. Där fick han dock mest nöta trä under hösten ifjol, innan han lånades ut till Västerås där han slutförde säsongen. I våras kritade 23-åringen på ett permanent avtal med VIK, och därmed tillbaka på fulltid i år. Zetterberg sköt 24 mål för två år sedan, kan han nå den platån igen i vinter?

– Den stora snackisen under våren och sommaren var Västerås jakt på en ny toppcenter. Det mynnade ut i att klubben fick in Joakim Hillding. 32-åringen har gott om rutin. För två år sedan levererade han 29 poäng på 49 allsvenska matcher med Oskarshamn, och på hans cv finns bland annat också 299 matcher i SHL samt ett år i finska högstaligan. Ifjol blev det spel i österrikiska Graz där han levererade 36 poäng på 47 matcher.

– Västerås har två "bäst i klassen"-backar i truppen. Jimmie Jansson var nämligen backbäst i HockeyAllsvenskan ifjol med sina 14 mål, och August Tornberg, som värvats in från Björklöven, var ligabäst med sina +27 i plusminus förra året.

– I början av augusti fick Västerås in en stark "sista minuten"-värvning i form av Henrik Hetta, vilket boostade upp en bra forwardssida ytterligare. 30-åringen var lagkapten i Malmö när klubben gick upp i SHL 2015, och har sedan dess levererat 57 poäng på 231 SHL-matcher i Malmö och Skellefteå. Innan SHL-avancemanget hann Hetta med tre allsvenska år som genererade 78 poäng på 153 matcher.

– Vem tar förstaspaden i målet? Jesper Myrenberg slog igenom ifjol och juniorkeepern var förstavalet under våren, men Emil Kruse har visat toppklass i ligan tidigare - strålande med Västervik för två år sedan - så VIK har det bra beställt mellan stolparna.

– Isac Skedung och William Wikman är ett av ligans mest samspelta radarpar, och sett till årets försäsong så lär duon kampera ihop även i år. Frågan är bara vem som blir tredjelänk. Bland annat Lukas Zetterberg och Viktor Hertzberg har testats i den omgivningen.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Emil Kruse
Jesper Myrenberg

BACKAR
Simon Åkerström
August Nilsson
Gustav Berglund - LÅN från Frölunda
Alexander Younan - Nytt kontrakt
Jimmie Jansson - Nytt kontrakt
Carl Ehrnberg - Nytt kontrakt
August Tornberg - NY från Björklöven

FORWARDS
Viktor Hertzberg
Fredrik Johansson
Isac Skedung
William Wikman
Daniel Öhrn
Anthon Eriksson - Nytt kontrakt
Jesper Johansson - Nytt kontrakt
Sebastian Benker - Nytt kontrakt
Lukas Zetterberg - NY från Brynäs
Marcus Bergman - Nytt kontrakt
Alexander Lunjö - Nytt kontrakt
Joakim Hillding - NY från Graz
Henrik Hetta - NY från Malmö
Rasmus Asplund - LÅN från Buffalo Sabres

TRÄNARE
Thomas Paananen
Lars Ivarsson

FÖRLUSTER
Erik de la Rose, b, Storhamar
Calle Själin, b, Leksand (lån tillbaka)
Kenny Källström, b, slutar
Jerome Leduc, b, Vienna Capitals
Morgan Hassel, b, oklart
Kelsey Tessier, f, Bad Nauhem
Mattias Kalin, f, oklart
David Rundqvist, f, oklart

» #14lag14analayser