Profilerna: "En av ligans toppvärvningar"
Publicerad: 2022-08-23
#14lag14analyser: Vilken är bästa värvningen? Vem vinner poängligan? Vem är lagets joker? Vi siar kring AIK:s lag.

TOPPVÄRVNINGEN

Givetvis Richard Gynge som levererade stort i SHL under gångna säsongen och som är en av de största värvningarna i hela HockeyAllsvenskan. 35-åringen är inte bara en högkalibrig spelare, han har ett AIK-hjärta och vill verkligen hjälpa klubben framåt. Han kommer att bidra med både rutin och poäng och vara en absolut nyckelspelare för AIK.

JOKERN

Zion Nybeck. Talangen fick stora delar av förra säsongen förstörd på grund av en skada och när han väl var tillbaka var HV71-uppställningen så djup att det var svårt att erövra kvalitativ istid. Här finns en jättepotential. En kreativ och avig lirare som bara vöntar på att få utlopp för allt sitt offensiva kunnande. Kommer genombrott i år?

TALANGEN

Dalibor Dvorsky fick smakprov på HockeyAllsvenskan redan i fjol och blev den femte yngste målskytten någonsin i ligan när han 16 år och 169 dagar gammal sköt sitt första mål (en avgörande straff mot Troja). Den 17-årige slovaken kommer gå högt i NHL-draften nästa sommar och har alla verktyg för att bli en toppspelare. Huvudtränaren Anton Blomqvist har sagt att de ska skynda långsamt med Dvorsky, men också att forwarden ska få de minuter som han förtjänar.

KULTURBÄRAREN

Christian Sandberg. Lagkapten och Mr AIK. Kom tillbaka till klubben i fjol efter en utflykt till HV71 och fick direkt tillbaka sitt C på bröstet. Håller inte samma spelmässiga nivå som för några år sedan och är inte längre någon offensiv dynamo, men betyder oerhört mycket med sin kravställning och sitt AIK-hjärta. En spelare att luta sig mot när det börjar blåsa.

{!A}

ASSISTKUNGEN

Det förefallet logiskt att välja Adam Rockwood som är inplockad som ny förstecenter och som är tänkt att gå som spelmotor brevid Richard Gynge. Kanadensaren har fina handleder, är en playmaker och har testat på spel i ligan innan samt kommer ha en fin snajper bredvid sig, så räkna med ett gäng passningspoäng från hans klubba.

MÅLKUNGEN

Ja, skjuter man 23 mål i SHL så bör det bli en del kassar i HockeyAllsvenskan också, så Richard Gynge ska vara lagets skyttekung. Han brukar leverera mål varje säsong och har gjort så under lång tid. Kommer utmanas av Maksim Semjonovs som såg väldigt vass ut i fjol, inte minst i powerplay.

POÄNGKUNGEN

Richard Gynge. Han är den offensiva spetsen framåt som ska leda laget och med tanke på SHL-poängskörden i fjol (48 poäng på 52 matcher) så finns höga förväntningar på produktionen.

MVP

Ja, det är Richard Gynge det också. Om 35-åringen är lika bra i år som han var i Växjö i fjol så kommer det att betyda massor och han kommer att dra med sig resten av laget.

Jonas Gustavsson