Kokkonen: "Det gjorde att jag blev piggare"
Publicerad: 2018-07-18
Jesper Kokkonen lade mer fokus på sin kost för två år sedan. Resultatet? Poängexplosion i HockeyEttan ifjol vilket ledde fram till ett kontrakt med Karlskoga.

Att byta HockeyEttan mot HockeyAllsvenskan är inte bara ett stort kliv hockeymässigt.

Det är också något som förändrar hockeyvardagen i grunden.

Bara fråga Jesper Kokkonen som byter Vimmerby mot Karlskoga till hösten.

– Det är enorm skillnad, nu har jag hockey som jobb och behöver inte jobba med något annat vid sidan om, säger Jesper Kokkonen till Transfercentralen.

Verkligheten har varit en annan de senaste säsongerna.

– Ifjol jobbade jag i en träfabrik och stod vid en maskin, berättar han.

– Det är klart att det blir en stor skillnad att inte gå upp tidigt på morgonen, gå till jobbet och knega i fem, sex timmar och sedan ta sig till träningen.

Men du jobbade inte fulltid ifjol?
– Nej, så är det. Jag har försökt se till att att vardagen ändå blir rimlig med arbete, ishockey och tid för familjen. Då har det inte varit möjligt att jobba sju till fyra varje dag och sedan spela hockey, utan jag har dragit ner på den arbetstiden. Sedan är det bara att erkänna att det varit tufft att vara proffsig hela tiden, att alltid komma till hallen motiverad, men jag har försökt bita i och hinna med allt.

Jesper Kokkonen kommer från en riktig hockeyfamilj.

Han har spelat med brorsan Robin Kokkonen i Vimmerby och pappa Vesa Kokkonen har varit tränare.

Det finskklingande namnet kommer från hans pappa som är från Finland, men Jesper är född och uppvuxen i Sverige där hans mamma kommer ifrån. Han har dubbla pass och som ung representerade han finska ungdoms- och juniorlandslag.

– Då var det ingen diskussion, som liten hade jag bara finskt pass så det var naturligt att representera Finland. Det svenska passet skaffade jag bara för något år sedan, säger han.

Hockeykarriären inleddes i Sverige, men han flyttade till Finland för hockeyn som 16-åring och blev kvar i fem år - med undantag för en sejour i MODO - innan han kom tillbaka till Sverige.

– I och med att jag var med i finska landslag så var det enklare att spela i Finland, det var något jag ville göra.

I Finland bodde han bland annat hos Toni Rajalas familj under en tid.

Just det, samma Toni Rajala som lirat SHL-hockey i HV71, Färjestad och Luleå.

– Han kom från någon liten ort i Finland men han och hela hans familj flyttade för att han skulle kunna spela ishockey och jag fick bo hos dem ett tag.

{!B}

Sedan 2013 har Jesper Kokkonen spelat i Sverige.

Uteslutande i HockeyEttan.

– Ambitionen har hela tiden varit att ta sig uppåt, nu är det äntligen dags, säger han.

25-åringen svarade för en kanonsäsong i HockeyEttan ifjol.

Forwarden dunkade in 23 mål och 54 poäng på 40 matcher, en markant ökning från de två tidigare åren i Vimmerby då det blivit 27 respektive 24 poäng.

– Jag är nöjd med säsongen, säger han.

Framgången kom dock inte gratis.

Grunden till fjolårets succé lades för två år sedan.

– Jag lade om min kost då, säger Kokkonen.

– Tidigare åt jag vad som passade bäst och åt som en vanlig person, men då började jag kolla på vad jag åt för något, började kolla på proteiner, bli mer noggrann överlag. Jag slutade äta ute så ofta. Jag tappade en del kilon i processen. Allt blev något av en chock för kroppen, men jag blev både starkare och piggare. Förra sommarträningen kände jag verkligen effekten av den omlagda kosten, jag kände mig extra pigg förra säsongen.

Det hade stor del i succén ifjol?
– Det hade absolut del i det. Sedan spelade jag med bra spelare också. Jag, Jakob Karlsson och Markus Modigs bildade en bra kedja. Det blev väl en och annan enkel assist av att spela med dem. Ifjol kändes det väldigt bra, både med kroppen och kedjekamraterna.

Poängexplosionen ifjol ledde fram till ett avtal med Karlskoga.

– Jag hade ett bra snack med Fröberg (Thomas Fröberg, sportchef) som ringde mig. Jag blev intresserad och det tog inte så lång tid innan vi var överens, säger Kokkonen.

– Jag hade några andra alternativ att fundera kring också, men Karlskoga kändes bäst och mest intressant.

Vad har du för förväntningar?
– Jag sätter höga förväntningar på mig själv. Jag är värvad till Karlskoga av en anledning. Jag ska inte åka runt och gömma mig, utan jag ska bli en spelare de får ut något av.

Räknar du med att vara en poängspelare?
– Jag hoppas att lite poäng trillar in. Det har det gjort tidigare år. Det blev en poängexplosion ifjol, jag hoppas kunna fortsätta på den inslagna vägen. Jag vet att det är bättre spelare i HockeyAllsvenskan, att det blir mer uppmärksamhet och mer drag, så det gäller att anpassa sig och sedan kunna få ut det bästa av sig själv. Jag hoppas att jag är redo att ta nästa steg.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson