Transferveckan: "Målkung, skadefri?"
Publicerad: 2020-07-20
Varje vecka i Transfercentralen så summerar vi den senaste veckans "silly season" i HockeyAllsvenskan - de hetaste noteringarna, intressanta detaljer, heta rykten och en sammanställning över veckans nyheter.

I BLICKFÅNGET

Hetaste noteringarna från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan.

FÅR VARA SKADEFRI?

MODO-backen Tommy Enström har haft en skadedrabbad karriär, och har missat många matcher tre av de fyra senaste säsongerna. Den gångna vintern begränsades 33-åringen exempelvis till 36 matcher. Nu har Enström, som skolats om från offensiv till defensiv back under de senaste åren, kritat under ett nytt ettårsaravtal med MODO. Får han vara skadefri i vinter, precis som han var för två år sedan? Då blir han en stor tillgång för Ville Nieminens lag.

{!A}

MÅLKUNGEN STANNAR

Jimmie Jansson fick ett offensivt genombrott den gångna säsongen. Backen, med den fina kombinationen av fart, teknik och fysik, dunkade in hela fjorton mål, och det var bäst i hela HockeyAllsvenskan. Det har funnits ett viss SHL-surr kring 25-åringen, men i veckan blev det klart att han stannar kvar i Västerås. Jansson, en publikfavorit i VIK, har kritat under ett nytt ettårsavtal. Kan han toppa sina fjorton baljor i vinter?

SAGAN FORTSÄTTER

Kanske kan stämpeln kännas något överdriven, men visst kan Jesper Johanssons VIK-resa benämnas som en liten saga? Efter att ha harvat i HockeyEttan i fem år så snappades han upp av Västerås i samband med transferstoppet våren 2018, och var då med och spelade upp VIK från HockeyEttan till HockeyAllsvenskan, och har sedan under två år vuxit ut till en defensiv kugge och lagspelare av yppersta klass. Ingen finess, ingen glamour - men väl stabilt slit i fjärdekedjan och i boxplay. Johansson kom till VIK vid precis rätt tillfälle, och i veckan belönades han med ett nytt ettårskontrakt.

{!D}

DEFENSIVBACKEN ÄR TILLBAKA

Troja-Ljungby snappade upp defensivt skicklige backen Carl Ernstig från Växjös J20-verksamhet för tre år sedan, och han gjorde en okej debutsäsong i HockeyAllsvenskan - men hade en marginell roll. Nu har 23-åringen stått på tillväxt i HockeyEttan under två år, och har tagit kliv framåt. Det har lett fram till en ny allsvensk chans, denna gång i Kristianstad. Etablerar sig Ernstig i ligan den här gången?

**

VISSTE DU ATT…

{!B}

… den här sejouren i HockeyAllsvenskan bara blev ettårig för Istvan Bartalis? Ungraren, som tidigare gjort fyra allsvenska säsonger i Troja, valde efter ett gäng år utomlands att återvända till Sverige förra sommaren, och kritade på för Vita Hästen. Där gjorde han en kanonssäong i vintras och var en av ligans bästa tvåvägscentrar, och vann dessutom den interna poängligan. Han hoppades på att få en SHL-chans, men nu vänder 29-åringen hem till Ungern igen och har kritat på för Fehérvár AV19.

**

RYKTENA

Hetaste ryktena i HockeyAllsvenskan.

» Karlskrona har nekats licens för spel i HockeyAllsvenskan kommande säsong och nu börjar klubbens spelare leta efter nya klubbadresser. Västerås uppges visa intresse för toppcentern och lagkaptenen Niklas Johansson. "Har inget att kommentera om det. Visst har Karlskrona några intressanta spelare för oss men har inte mer att säga om det just nu", säger VIK-sportchefen Patrik Zetterberg till vlt.se.

{!C}

» Marcus Eriksson har varit en stor nyckelspelare i Vita Hästen under klubbens allsvenska sejour och forwarden har öst in poäng mer eller mindre varje säsong. Nu talar mycket för att 34-åringen spelar ytterligare en säsong i moderklubben. "Vi diskuterar fortfarande. Nu har vi inte hörts av på ett par veckor, men vi är inte i mål. Jag vill ha honom och han vill spela i Vita Hästen, men vi är inte där än", säger sportchefen och tränaren Tony Zabel till Norrköpings Tidningar.

» Var tar backen Andreas Söderberg vägen? Det återstår att se, men han själv vill gärna stanna i Timrå där han spelat de senaste säsongerna. Han för dock inga diskussioner med klubben just nu. "Det verkar inte vara några diskussioner just nu. Men det är mer från Timrås sida. Inte från vår sida. Andreas är villig att stanna och vill stanna", säger Söderbergs agent Christian Sjögren till hockeypuls.se.

**

VECKANS NYHETER

Alla spelarnyheter i HockeyAllsvenskan den gångna veckan.

» Istvan Bartalis, f, från Vita Hästen till Fehérvár AV19

» Jimmie Jansson, b, nytt kontrakt med Västerås

» Jesper Johansson, f, nytt kontrakt med Västerås

» Carl Ernstig, b, från Troja till Kristianstad

» Tommy Enström, b, nytt kontrakt med MODO

TRANSFERCENTRALEN

Uppdateringar om silly season varje dag:

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson