Hedberg: "Ska vara på tå från start"
Publicerad: 2022-09-05
#14lag14analyser: Den svaga starten kostade Mora en direktplats till slutspelet i fjol. I år hoppas tränaren Johan Hedberg på en helt annan inledning.

Mora fick en miserabel inledning på förra säsongen.

Laget vann bara tre av de tio inledande matcherna och de segrarna kom först efter övertid eller straffar. Första trepoängaren dröjde till elfte omgången. Ja, det blev bara två trepoängare i de sjutton första matcherna.

Mora blev bättre under resans gång, men konsekvensen av den svaga starten blev att Mora missade topp sex och en direktplats till slutspelet.

– Det var en tuff start. Vi spelade bättre än vad resultaten visade, men vi hade svårt att göra mål och släppte in för billiga mål. Då är det svårt. Vi kanske var lite naiva i både lagbygge och speltänk. Vi kom igång efter jul och fick mer utdelning. Då hade vi justerat en del i personalen också. Andra halvan var helt okej, men vi hade grävt oss ett för djupt hål för att nå topp sex, säger tränaren Johan Hedberg.

– I år behöver vi vara på tå från start, det är givet.

Johan Hedberg har en bra känsla inför den här säsongen.

– Vi har fått behålla många spelare från truppen i fjol och vi har många spelare som står på tröskeln att ta nästa steg, säger han.

– Jag gillar laget vi satt ihop. Vi är lite jämnnare och stabilare på backsidan och har ett bättre djup på forwardsidan där vi har mer tryck underifrån. Vi har en bra tävlingssituation.

Kedjorna med Johan Persson, Daniel Ljunggren och Måns Carlsson samt Kalle Miketinac, Albin Grewe och Anton Heikkinen är intakta sedan i fjol. Därtill har de tre nyförvärven Kevin Hancock, Patrick Harper och Fabian Ilestedt satts samman i en ny enhet.

Känslan är att det finns en tydlig struktur i kedjorna.

– Vi har förökt ta hit folk för att spela en tydlig roll och vi har en bild över hur det ska funka. Vi kanske får justera och ändra lite senare, men jag tycker det ser spännande ut med karaktärer som passar ihop. Vi hoppas ha en andralina som producerar lite mer än i fjol. Vi tappade lite det när Ludvig Larsson och Oskar Stål Lyrenäs försvann förra sommaren och vi hittade inga riktiga lekkamrater till Lukas Wernblom, han blev lite ensam förra året, säger Hedberg.

– Till det så har vi plockat in nya killar som Kevin Engvall och Axel Sundberg, de ser spännande ut.

{!A}

Givetvis är det också starkt att behålla både Johan Persson och Daniel Ljunggren som vann skytte- respektive assistligan i hela HockeyAllsvenskan i fjol.

– De är kulturbärare. De leder laget på alla plan, både på och utanför isen. De sätter den dagliga strukturen och kravbilden. De gör det enklare för nya spelare att komma in i Mora.

Hur ser då målsättningen ut?

– Vi har inte satt upp vår stora målsättning men i den ligger att vi ska vara en processdriven klubb som blir bättre varje dag. Sedan är det svårt att gå långt i ett slutspel om man inte är topp sex, så det är ett mål vi vill ha. I fjol kom vi från utsidan och åttondelsfinalen sög lite musten ur oss. Topp sex innebär lite mer vila inför de avgörande matcherna. Vårt mål är att ha en bra daglig verksamhet och se till att killarna tar kliv varje dag.

Ni har en renodlad sportchef nu, vad innebär det för ändring?
– Framförallt skönt för Peter Hermodsson att ha tid för annat. Det enda han inte gjorde i fjol var väl att köra ismaskinen. Det är ohållbart i slutändan. Andreas Hägglund har kommit in och är på rätt ställe, han är orningssam, har struktur och är villig att arbeta hårt. Det här gör vår organisation mer proffsig.

Johan Hedberg går nu in på tredje säsongen som huvudtränare i Mora. Detta är hans första jobb som huvudtränare och han lär sig fortfarande nya saker.

I fjol, med den tunga starten, var första egentliga motgången.

– Vi var ganska lugna då ändå. Vi hade spelet men fick inte med oss resultaten. Jag är inte mycket för underliggande statistik om den inte gynnar mitt lag, men mycket tydde på att det skulle lossna om vi fortsatte som vi gjorde, och det vände ju också till slut. Visst var det nyttigt att känna på hur det är när det tar emot lite, andra året brukar vara tuffare än första, du har förväntningar att hantera bland annat, men jag undviker helst samma situation i år.

Du har gjort två år som huvudtränare nu, hur är det?
– Jag tycker det är jötteroligt. Ett engagerande och inspirerande arbete. Efter att ha spelat själv så är detta det näst roligaste som jag gjort.

Du kom in från Nordamerika och hade spelidé präglad av nord-syd-hockeyn där borta, hur mycket har du justerat din idé under åren i Sverige?
– Nord-syd-hockeyn ligger i botten, det är vårt dna, vi vill spela snabbt och rakt. Däremot gör vi fler avvägningar i spelet nu. Vi sätter inte press i alla lägen, vi är mer selektiva där, vi går inte om vi känner att vi slänger bort folk och inte kan vinna pucken. Vi kan väl säga att vi utveklats mot att bli ett smartare lag.

Jonas Gustavsson