Liljewall: "Vinnande lag lever inte på individer"
Publicerad: 2018-06-21
Christopher Liljewall har kvalrutin så det räcker och blir över. Nu vill 28-åringen dela med sig av erfarenheterna till Södertälje och ta upp klubben i SHL.

Definitionen av en lagspelare?

Ja, det skulle mycket väl kunna vara Christopher Liljewall.

28-åringen som blev Mr Rögle, som inte fick vara kvar i den skånska klubben förra sommaren, som kritade på för Brynäs och hade en jobbig vinter och som nu kritat på för Södertälje.

Dels för att få en större roll - men primärt för att göra Södertälje till ett bättre lag.

När Christopher Liljewall pratar känns det som att det är en lagkapten som talar.

– Vad kul att höra, det är kanske därför jag haft den rollen några gånger, säger Christopher Liljewall till Transfercentralen.

– Jag fungerar på ett sätt som människa och jag vet hur jag vill att ledarskap ska fungera. Det är oerhört viktigt att inte se till sig själv utan att det alltid är laget före jaget som gäller. Ett vinnande lag kommer aldrig vara ett lag som lever på en, två eller tre skickliga spelare, ett framgångsrikt lag är ett kollektiv där alla är lika viktiga. Det spelar ingen roll om man gör mål och poäng eller spelar av minuter och täcker skott, alla behövs för att det ska fungera och alla är lika viktiga. Det är något som jag kommer trycka på i Södertälje.

Liljewall hymlar inte med att han vill ha en stor roll i SSK, men säger samtidigt att han tar den roll han får.

Det är så ett lag måste fungera, menar han.

– Det är klart att jag vill spela mycket, men det är upp till tränarna att bestämma. De bestämmer om jag ska spela center eller ytter, om jag ska ha en offensiv eller defensiv roll. Jag ser mig själv som en spelare som vill vara en bidragande faktor både framåt och bakåt, med både bra prestationer och poäng, säger han.

– Jag spelar inte hockey för att spela hockey, jag spelar för att det ska vara kul. Det är roligare att spela fler minuter och det hoppas jag få göra i SSK. Jag vill ta en stor roll och hoppas kunna axla de förväntningarna som finns på mig på ett bra sätt.

Christopher Liljewall kan spela på flera olika positioner i olika roller och är därmed en tränardröm som kan flyttas runt för att skapa nya formationer och som kan hoppa in var som helst och vikariera vid skador.

Mångsidigheten är hans styrka - men också hans svaghet.

– Att vara allround är både bra och dåligt. Det kan vara en fördel att ha en riktig spetsegenskap ibland, men det kan vara bra att vara en allroundspelare ibland. Jag måste ändå se min allroundkunnighet som en styrka. Jag kan spela forward och center i både offensiva och defensiva situationer.

Du har fått skifta roll mycket i karriären, hur har det varit?
– Det har varit väldigt varierande. Men så är det. Vill tränarna ha mig i en offensiv kedja så spelar jag där, vill tränarna ha mig i en defensiv kedja så spelar jag där. Jag kommer göra jobbet oavsett om det är att spela noll-noll eller att producera framåt. Det här blir väl min tionde professionella säsong eller något och jag skulle tippa att hälften av säsongerna har jag haft en offensiv roll, något år en mer defensiv roll och några år mer en roll som tvåvägsspelare. Sedan så tror jag att offensiv produktion kommer av en bra defensiv, så allt hänger ihop och i grunden handlar det alltid om att spela ett stabilt tvåvägsspel.

Ser du dig som en poängspelare?
– Jo, jag skulle nog säga att jag är en okej poängspelare, men det handlar också om självförtroende. Jag tror absolut att jag kan göra poäng, men man får inte glömma att HockeyAllsvenskan är en bra serie. Det gäller att vara ödmjuk och jobba hårt, då brukar poängen komma. Jag har egentligen alltid gjort ganska mycket poäng, men jag ser framförallt stolthet i att göra jobbet till 100 % för laget och märket jag har på tröjan. Jag gör allt för att laget ska vinna i första hand, om jag gör poäng eller inte är inte lika viktigt.

{!B}

Han säger att han spelar för märket på tröjan.

Märket fram till ifjol var Rögles där han växte fram som en stor identitetsbärare. Trots Rögles jojo-farande mellan SHL och HockeyAllsvenskan så blev han moderklubben trogen, tills han ifjol - till många överraskning - inte fick något nytt kontrakt.

– Det är klart det var tungt när beskedet kom, men så fort jag skrivit på för Brynäs så släppte jag det. På något sätt handlar det om att vara 100 % fokuserad på den arbetsgivare man har och den tröjan man för tillfället har på sig.

Året i Brynäs blev dock inte alls som tänkt med mycket tid på träbänken. Det blev sju poäng på 49 matcher.

Att han nu väljer Södertälje och HockeyAllsvenskan handlar mycket att få ta mer ansvar igen.

– Det var inte givet att ta klivet ner, men med tanke på förra säsongen och den sits jag satt mig i SHL så kändes det som att det skulle bli en likartad roll i ett annat lag i samma serie, och jag känner att jag utvecklas bättre som individ i ett topplag i HockeyAllsvenskan. Jag tror man får ut mer av att spela mycket i HockeyAllsvenskan än att spela fem, sex minuter i SHL, säger han.

– Jag gillar det som Södertälje står för. De har ambitionen att ta sig tillbaka till finrummet precis som jag. De har också hängivna fans, jag gillar att spela i sådana klubbar.

Lite som Rögle alltså?
– Ja, precis. Man kan ju se på swish-insamlingen som fansen har gjort, det är inte många lag i Sverige som skulle klara det. Det är en anrik förening med fantastiska fans.

Christopher Liljewall har spelat en hel hög med kval med Rögle.

Den rutinen hoppas han nu kunna dela med sig av till Södertälje.

– Det hoppas jag självklart. Det finns inget som går av sig självt. Det är en klyscha, men det gäller att vara ödmjuk inför uppgiften. Jag har skaffat mig en del erfarenhet genom åren, den ska jag försöka dela med mig av för att vi ska bli bättre som lag.

Vilka parametrar är viktigast?
– Det är många saker. En viktig grej är starten på serien. Kan man vinna första matchen så får man faktiskt ett försprång. Jag har varit med i säsonger med svaga starter där det varit svårt att komma ikapp, där man känner stress tidigt och får press på sig. Får man själv en bra start så kan man släppa ner axlarna lite, få lite luft under vingarna, lägga över pressen på andra lag. Det är en av många detaljer som jag tycker är viktigt.

Du själv vill också tillbaka till SHL?
– Ja, det finns inget annat. Det är det som är min motivation och drivkraft hela sommaren och varje träning under vintern. Jag hoppas att det blir med Södertälje. Klubben har något väldigt intressant på gång.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson