Ragnarsson: "Får kämpa hårdare för målen i år"
Publicerad: 2017-09-03

14 LAG PÅ 14 DAGAR. Poängspetsen från ifjol är borta. Nu ska Almtuna bli mer av en lagmaskin – och sätter mycket av det offensiva hoppet till två nyvärvade kanadensare.

Almtunas förlustlista inför den här säsongen skojar man inte bort.

Hela 16 spelare har lämnat – och de spelarna stod för 70 % (!) av Almtunas mål den gångna säsongen. Främst sticker så klart Ludwig Blomstrand (22 mål) och Emil Larsson (20 mål) ut, men även Linus Sandin, Sebastian Hartmann, Sebastian Selin och Matthias Trettenes levererade framåt.

Fyra av de fem bästa poängplockarna har stuckit, alla till SHL.

– Det är klart att man inte ersätter de där spelarna så enkelt. Dessutom har vi dragit ner på spelarbudgeten. Vi kommer nog få kämpa lite hårdare för att göra mål i år. Vi får bli mer av en maskin som kämpar och sliter i varje match, säger tränaren Marcus Ragnarsson.

Almtuna har de senaste åren gjort sig kända för att vara just en maskin, men fjolåret var speciellt. Då hade Almtuna sitt starkaste lag på pappret på länge och tippades också i toppen av tabellen. Till slut blev det en åttondeplats. I år är de individuella topparna inte lika tydliga, utan nu är det Almtuna-maskinen som ska mullra igen.

– Lite grand så, säger Ragnarsson.

– Det gäller att vi vågar ställa krav på varandra. Jag tycker vi tränar bättre i år, att vi har mer glöd på träningen.

Vilka ska då göra poängen i år? Nyförvärven Lucs Sandström, Ludvig Nilsson och John Dahlström samt en skadefri Victor Rollin-Carlsson ska fylla delar av tomrummet, men i huvudsak förlitar sig klubben på två importer.

Tanken är nämligen att nyvärvade kanadensarna David Vallorani och Luke Pither ska spela en nyckelroll just i offensiven. Duon, som spelade tillsammans i ECHL ifjol och sprutade in poäng där, har bildat toppkedja med Daniel Ljunggren under försäsongen.

– Vi hoppas så klart på produktion från den kedjan. David och Luke har sin styrka från röda linjen och framåt. Båda är rörliga och fina. David är den rappa och kvicka gubben i lådan-spelaren medan Luke är mer allround, en grovjobbare som driver fram pucken från hörnen. Ljunggren ska vara lite spindeln i nätet i kedjan, den som tar lite mer defensivt ansvar och låter de andra två surra runt, säger Ragnarsson.

– Om man jämför med tidigare tycker jag att vi har ett lag med klarare roller i offensiven i år och det tror jag vi kommer må bra av. Vi har två kedjor som ska producera, en tredje som är mer defensivt inriktad och som ska spela mot motståndarnas bästa, och en fjärde som ska in och tugga och vara jobbiga att möta.

Backsidan då?
– Per Svensson och Linus Rotbakken har varit med ett tag nu och sedan har vi ett gäng yngre spelare som kanske fastnat lite men som är lovande. Vi har både spelskicklighet och aggressivitet, så det ser bra ut.

Noterbart är att Almtuna har HockeyAllsvenskans yngsta lag.

– Vi har ganska unga spelare, men jag tycker ändå att vi har en bra blandning. Det finns några rutinerade spelare som varit med innan. Sedan så är det ju så att vi är lite osäkra på var vi står någonstans. Kan några unga blomma ut så kan det bli jättebra, men gör de inte det så får vi se hur det går.

Bland annat satsar klubben på två orutinerade målvakter på allsvensk nivå: Arvid Ljung och Oscar Fröberg.

– Vi har en bra tro på dem och tror att de kan ta nästa steg hos oss. De har en bra uppsida, men sedan har vi ingen aning om hur det slår ut, säger Ragnarsson.

Hur ska ni spela?
– Tidigare har vi gått ut och kört, men nu ska vi försöka bli lite smartare. Vi ska åka mycket skridskor som tidigare men vara smartare i pressen och bara köra när vi har läge. Har motståndarna full puckkontroll ska vi försöka spara kraft, för att sedan slå om när vi får pucken och då vara fräscha när vi väl anfaller. Vi ska inte jaga puck i alla lägen.

Vad har ni satt för målsättning?
– Vi vill spela vidare efter serien så vi vill vara bland de åtta bästa.

TRUPPEN

Målvakter
Arvid Ljung - Ny från Mariestad 
Oscar Fröberg - NY från Örebro

Backar
Albin Carlsson
Gustav Lindström
Linus Rotbakken
Erik Flood - Nytt kontrakt
Jakob Ragnarsson - NY från Almtuna J20
Jonathan Léman - NY från MODO
Per Svensson - Nytt kontrakt 

Forwards
Daniel Ljunggren
Oscar Milton
William Quist
Victor Rollin-Carlsson 
Albin Lundin - NY från Djurgården
Jacob Svensson - NY från Almtuna J20
Jesper Bärgård - NY från Nybro 
Fredrik Forsberg - NY från Väsby
Erik Broman - NY från Brynäs
David Vallorani - NY från Brampton Beast
Luke Pither - NY från Brampton Beast
John Dahlström - NY från Medicine Hat Tigers
Ludvig Nilsson - NY från Timrå
Lucas Sandström - NY från Björklöven

Tränare
Marcus Ragnarsson
Martin Gudmundsson  

Förluster
George Sörensen, mv, Södertälje
Eric Norin, b, AIK
Adam Deutsch, b, Medvescak Zagreb
Marcus Oskarsson, b, MODO
Simon Stensson, b, klubb ej klar
Fredrik Lovén, b, Enköping
Emil Larsson, f, Luleå
Sebastian Hartmann, f, Mora 
Sebastian Selin, f, Pantern
Erik Santesson, f, KRIF 
Matthias Trettenes, f, Krefeld
Marcus Fornell, f, Lindlöven
Emil Ripstrand, f, Enköping
Felix Lööv, f, Wings
Linus Sandin, f, Rögle
Ludwig Blomstrand, f, Karlskrona

 

Jonas Gustavsson