Profilerna: "Han ska leda laget"
Publicerad: 2022-08-29
#14lag14analyser: Vilken är bästa värvningen? Vem vinner poängligan? Vem är lagets joker? Vi siar kring Djurgårdens lag.

TOPPVÄRVNINGEN

Utan tvekan Marcus Krüger. 32-åringen har tyngsta meritlistan i hela HockeyAllsvenskan med 520 NHL-matcher, tre Stanley Cup-ringar, fyra VM och två OS. De tre senaste säsongerna har centern lirat hockey i Schweiz och så sent som i våras var han en Tre Kronor-spelare i OS. Krüger, som utsetts till ny lagkapten, är loket som ska dra Djurgården i vinter, en ansvarsfull och meriterad tvåvägscenter som kommer spela mycket i alla spelmoment.

JOKERN

Det är mycket surr om de tre supertalangerna i offensiven, men mindre snack om backen Calle Odelius. 18-åringen valdes i andrarundan av NHL-draften i somras, vann VM-guld i U18-VM i våras och har redan testats i J20-landslaget. Med tanke på att Djurgården har en tunn backuppsättning (i alla fall just nu) finns alla möjligheter för Odelius att spela till sig en bra roll.

TALANGEN

Djurgårdens talangbank är imponerande. Succékedjan med Jonathan Lekkerimäki, Noah Östlund och Liam Öhgren är något alldeles speciellt, och förhoppningsvis får vi se dem tillsammans i HockeyAllsvenskan också (även om de matchats i separata kedjor under försäsongen). Ska vi plocka ut en i gänget så får det bli Lekkerimäki som är en offensiv spjutsspets. I rätt miljö och roll så är känslan att han kan explodera i vinter.

KULTURBÄRAREN

Visst, Marcus Krüger är en Huddinge-produkt, men han är ungdoms- och juniorskolad i Djurgården, och brinner för skölden. Han kommer inte betyda enormt på isen med sin kompetens där, utan också som kulturbärare och DIF-fanbärare.

ASSISTKUNGEN

Lär bli någon av centrarna - och vi hugger till med Ludvig Rensfeldt. Han gjorde en jättesäsong i fjol och var en av lagets bästa spelare. Stark både offensivt och defensivt, men känslan är att offensiven kan få mer utrymme på allsvensk nivå, och då lär det rassla till i bland annat assistkolumnen.

{!A}

MÅLKUNGEN

Olle Liss känns som det givna valet. Forwarden hade en brutalt lång måltorka under en period av vintern i Björklöven i fjol, men kom sedan igång och var glödhet på slutet med 17 mål på 25 matcher. En normalt pålitlig målskytt med ett rykande skott. Effektiv som skytt i powerplay. Eftersom det inte vimlar av naturliga målskyttar i DIF-laget så lär Liss få en stor roll, och då lär det trilla in en hel del puckar också.

POÄNGKUNGEN

Ingen av Djurgårdens skarpa hemvändare - Krüger, Daniel Brodin och John Norman är några normalt stora poängspelare. Visst, alla kommer få stora roller i år vilket gör att det kommer bli en del pinnar, men frågan är om inte virvelvinden Tim Söderlund, som såg väldigt vass ut efter sin ankomst i fjol, känns som den hetaste poängspelaren. Han har en sprudlande offensiv i sig och har potential att blomma ut helt i år.

MVP

Marcus Krüger. Han är lagkapten, spelmotor och pådrivare. Kommer han upp i klass och blir den ledare som alla hoppas på, så komer han att dra med sig resten av laget, är känslan. Skulle Krüger dock inte komma upp i nivå, finns risk för allmän pyspunka. Således: inget snack om att Krüger är lagets MVP.

Jonas Gustavsson