Andersson: "Nästan lite extremt i somras..."

25 december 2019 15:45

Linus Andersson omtalades redan ifjol för sitt fina skott. Trots det tränade han extremt mycket på sitt skott i somras. Nu är Vita Hästen-forwarden en av HockeyAllsvenskans hetaste målskyttar.


Linus Anderssons främsta spetsegenskap?

Skottet.

Ja, en del menar till och med att Vita Hästen-forwarden sitter inne med HockeyAllsvenskans skarpaste skott.

– Ligans bästa skott vet jag inte, det finns många som skjuter bra, men jag har tränat mycket på mitt skott genom åren. Det har blivit många timmar på skottrampen. Den här sommaren blev det nästan lite extremt. Jag stod och nötte flera timmar varje dag. Det känner jag har gett en utveckling, det man tränar på blir bättre, säger Linus Andersson.

Oj, du hade ju redan ett vasst skott, ändå nötte du det så mycket i somras?
– Det är något som både jag och pappa brukar säga: du ska inte bara träna på det du är sämre på, du ska även träna det som du är bra på. Det går aldrig att träna för mycket.

Blir det inte långtråkigt att stå och skjuta så mycket?
– Visst, det kan bli lite tjatigt, men det gäller att hålla fokus. Det går inte att stå och skicka iväg lösa puckar mot mål, det gäller att ha fokus och skärpa, när du väl nöter ska du göra det till 100 %. Det är klart att det kan bli tråkigt i längden, men vill man bli bättre på något så är det bara att köra. Det finns inga genvägar.

Det blir några få riktigt bra skottlägen per match, då gäller det att ha kvalitet i avsluten?
– Precis. Hockeyn har blivit tajt så det blir inte så många klara lägen. Det gäller att kunna skjuta snabbt, det har jag tränat mycket på. Hitta de där snabba och pricksäkra skotten.

Linus Andersson anslöt till Vita Hästen från Skellefteås J20-lag under säsongen ifjol.

20-åringen visade redan då prov på sin klass.

– Jag fick spela med Jesper Samuelsson och Marcus Eriksson, det var bara att hitta rätt ytor och ha klubban i isen. De hittar en eller två öppnande passningar per match, så det var bara att vara beredd när de där mackorna levererades.

Du öste in poäng i J20 med Skellefteå men fick inte så många SHL-chanser, var du besviken?
– Både ja och nej. Det är klart att man alltid vill spela, men det fanns anledningar till att jag inte fick chansen. Dels så var det bra spelare framför mig, dels så var jag inte en lika bra tvåvägsspelare då som jag är nu. Det gäller att förtjäna sin roll också, det är inte lätt att kliva upp från J20 till SHL och spela offensiv hockey direkt.

Steget till Vita Hästen blev bra?
– Absolut, det var rätt steg för mig. Jag ångrar inte en sekund att jag kom hit.

Det ångrar inte Vita Hästen heller.

I våras kritade han på ett nytt avtal med klubben.

– Vita Hästen ville ha mig kvar och jag trivdes här ifjol, så det var inget svårt beslut. Jag kände direkt när erbjudandet kom att det var rätt för mig.

I höst har offensiven exploderat. Med sina sexton mål är Linus Andersson en av ligans främsta målspottare så här långt.

– Det har fungerat bra för mig i år. Jag har fått mycket förtroende och har fått spela med bra spelare, det ger en jäkla boost för självförtroendet. Jag tycker också att jag utvecklat mitt totala spel på isen.

På vilket sätt?
– En del kanske inte tror att det är så stort steg mellan J20 och HockeyAllsvenskan, men det är det. I J20 är det mer åk, åk, åk, här är det mer tänkande spel. Jag har blivit mer komplett som spelare i år, jag klarar av fler situationer och får förtroende i de avgörande lägena.

Men du är en målskytt?
– Jag har alltid varit en målskytt. Jag har väl målsinne...

Finns det något som heter målsinne?
– Ja, det tror jag. Det handlar inte bara om att stå på rätt plats vid rätt tillfälle, det gäller också att kunna läsa situationerna. Jag skulle säga att vissa har lite extra näsa för mål. Jag har haft det hela mitt liv. Jag kanske föddes med det. Sedan har jag utvecklat mitt målsinne med åren också.

Sju matchvinnande mål också, det är bäst i ligan?
– Vi har varit inblandade i många straffavgöranden, men jag får också chansen att spela i avgörande lägen och då ökar chansen att göra viktiga mål. Jag har haft lite medstuds. Samtidigt tycker jag att det kunde blivit ännu fler mål. Jag har missat massa lägen.

Du gjorde mål i säsongens tre första matcher, en viktig start för en målskytt?
– Absolut, det är skönt när det lossnar direkt så man slipper grubbla på det. Det gav en boost i självförtroendet.

Linus Andersson har bjudit på många olika typer av mål under säsongen: distinkta straffar, rappa direktskott i powerplay och fina inbrytningar i slottet följd av pricksäkra avslut.

Hur ser ett typiskt Linus Andersson-mål ut egentligen?

– Jag skulle säga att jag oavsett situation alltid försöker hitta ett läge att skjuta. Sedan om det blir direktskott, ta emot och ta ett skär, eller bryta in med pucken framför kassen beror på. Jag har nog inget typiskt mål jag brukar göra, utan jag försöker alltid hitta ett bra läge, säger han.

– En sak jag jobbar med är att bli kyligare med pucken. I J20 gick det snabbt och det var ostrukturerat så där gällde det att agera så fort som möjligt, men här är det mer organisaerat och det gäller att göra saker smartare.

Kontinuiteten i målskyttet imponerar.

Linus Andersson har bara blivit tvåmålsskytt en gång den här säsongen och som mest har han gått mållös i tre raka matcher (det har bara hänt en gång för övrigt, annars går det aldrig mer än två mållösa matcher innan det är nätkänning igen).

Han levererar i en jämn ström, helt enkelt.

Många målskyttar brukar vara "streaky", det vill säga gör mål i klump, men inte Linus Andersson alltså.

– Jag kan inte förklara det helt, men jag har alltid haft lätt för att göra mål och känner mig trygg när jag väl får ett läge, så jag har en stor chans att göra mål hela tiden.

Ifjol var Vita Hästen i botten av HockeyAllsvenskan och tvingades kvala sig kvar.

I höst har laget överraskat många och ligger sexa i tabellen.

– Jag är inte förvånad. När jag såg lagbygget så skulle jag säga tvärtom, jag förväntade mig att vi skulle vara ungefär där vi är i tabellen. Vi har så pass bra lag. Vi har fått ihop ett grundspel som fungerar och alla har hittat sina roller. Jag kände från dag ett att vi hade något bra på gång i år.

Tvekade inte du att förlänga med klubben i våras med tanke på hur jobbigt laget hade det ifjol?
– Nej, jag såg inget negativt med förra säsongen. Jag såg snarare en utmaning i att göra klubben bättre. Jag tyckte det var kul att vara med i en spännande nysatsning.

Vita Hästen har lyft.

Linus Andersson har lyft.

– Vita Hästen hat utvecklat mig som både person och hockeyspelare, jag har enormt roligt just nu, säger Linus Andersson.