Helmersson: "Vill vara uppe och bråka igen"
Publicerad: 2022-08-30
#14lag14analyser: Karlskoga har fått behålla fler spelare än vanligt och tränaren Karl Helmersson har återigen ett starkt lag att förfoga över.

3, 6, 4, 4, 5, 5, 2, 12, 5, 4, 2, 3.

Det är Karlskogas placeringar i HockeyAllsvenskan de tolv senaste åren. Förutom en plump så har värmlänningarna varit ett ständigt topplag i ligan under ett drygt decennium.

Känslan inför i år är återigen positiv.

– Vi sitter på en bred och bra trupp och har fått behålla stora delar av laget. Inte minst försvarsmässigt där vi har kvar båda målvakterna och sju av åtta backar, säger tränaren Karl Helmersson.

Ja, Karlskoga har fått till en imponerande kontinuitet. Tre fjärdedelar av truppen sedan i fjol är kvar: båda målvakterna, sju av åtta backar, samtliga fyra centrar.

En ganska ovanlig situation för BIK som brukar utveckla spelare på ett bra sätt och ha ett knippe SHL-exporter varje vår och sommar.

– Det brukar inte bli så att vi får behålla så många spelare, men det är kul. Det gör att vi kan bygga på det som vi redan påbörjat.

Ni kan börja längre fram i år alltså?
– Vi har en plan med träning och hur vi lägger upp allt oavsett hur många spelare vi byter, men det är klart att många av spelarna som är kvar är inkörda med vårt sätt att arbeta, och det underlättar ju. Det finns fler spelare som kan lotsa in de nya.

BIK har i princip fått behålla alla nyckelpjäser från förra säsongen.

Aleksi Rekonen (försvunnit utomlands) och Mikael "Daggen" Eriksson (slutat) är så klart avbräck, men när det kommer till förluster så är det framförallt ett namn som sticker ut.

Henrik Björklund.

Veteranen som är mål- och poängkung i HockeyAllsvenskan genom alla tider. Han gör alltid sina mål och poäng och har varit en riktig pådrivare både på och utanför isen. Han spelar SHL-hockey med Färjestad i vinter.

– Det är klart att det är ett tapp för oss, vi hade gärna haft honom kvar, men samtidigt är det en kille vom vi unnar en SHL-chans. Det går inte ersätta honom rakt av utan vi får hitta nya vägar. Vi har det laget vi har och har stark bredd på fowardssidan, vi får trycka ytterligare på vår bredd.

{!A}

Karlskoga brukar av tradition värva unga talanger eller spelare som kört fast i sina karriärer och utveckla dem i en trygg miljö där man får vara sig själv.

Nu har BIK dock iscensatt en SHL-satsning och höjer successivt spelarbudgeten.

Det märks också bland värvningarna, där det är fler "färdiga" spelare än tidigare. Nyförvärv som Gustav Willman Borvik och Markus Modigs är redan etablerade i ligan.

– Att vi kan värva så hänger ihop med ekonomin och en lite större budget, men vi värvar även spelare som ska växa hos oss, som Ludwig Persson och Albin Eriksson.

Under förra säsongen stack det starka försvarsspelet ut. Laget släppte in näst minst mål i ligan och lagets målvakter hade ligans bästa räddningsprocent.

– Alla visste vad de skulle göra, vi hade en bra tydlighet. Vi nötte på försvarsspelet fruktansvärt mycket och ska nöta mycket på det i år också.

Tryggt att få behålla så många spelare då?
– Precis. Sedan blir ju Henrik Larsson nästan som ett nyförvärv. Han hade en tuff säsong i fjol med många skador, att ha honom med nu gör oss ännu bättre.

Samtidigt… varken boxplay eller powerplay gnistrade i fjol?
– Där fanns mer att ta av, inte minst i slutspelet där vi förlorade en hel del dueller framför egen kasse. Powerplay var lite upp och ner.

Karlskoga är ett ständigt topplag i ligan men någon målsättning för säsongen är inte satt ännu.

– Vi kommer sätta det någon gång i början av september när vi fått en tydligare fingervisning om var vi står. Sedan är det klart att vi vill bara där uppe i tabellen och bråka, det känner vi att vi har material för att göra.

Ni har haft bra slutspelsform senaste åren…?
– Jag håller med. Det känns som vi fått igen det vi gjort under säsongen där vi nött vårt grundspel från dag ett. När de avgörande matcherna kommit har vi haft en trygghet, alla har vetat vad de ska göra. Vi har känt os starka där.

BIK gör en satsning mot SHL, hur inspirerande är det?
– Det är klart att det är kul. Vi har varit med i toppen under flera år och när man spelar i HockeyAllsvenskan så spelar man bara om en sak: att gå upp. Vårt SM-guld är ett avancemang. Vi vet att det är oerhört tufft att gå upp, att det finns lag med större förutsättningar och resurser än oss, men vi spelar för att ta oss långt det bara går.

Jonas Gustavsson