Statnet blir ny leverantör av statistik

18 september 2021 10:00

HockeyAllsvenskan gör en nysatsning kring statistiken och har plockat in Statnet som ny statistikleverantör. Företaget har under flera år levererat statistik till SHL.


Ishockey är statistiknördarnas paradis.

Nu gör HockeyAllsvenskan en jättesatsning på statistiken och har plockat in Statnet som ny leverantör av statistik. Bolaget har levererat statistik till SHL under femton säsonger genom sitt ISA-system.

– Vi är extremt glada över vårt nya samarbete med HockeyAllsvenskan. Det spännande att samla de två toppligorna i svensk hockey i samma system och vi ser att det finns många möjligheter till synergier när alla data hamnar i samma låda. Vi vet att det har utförts mycket bra i hallarna hittills, men vi ska kämpa hårt för att höja kvaliteten ytterligare. Eftersom vi inte bara producerar statistik utan själva använder den i vår verksamhet är vi väl medvetna om vikten av korrekt data, säger Erik Melakari på Statnet.

– För alla oss som följer hockey är det uppenbart hur viktigt det är med statistik. Statistik är i mångt och mycket en stor del spelarnas CV och vi är nog många som genom tiderna nördat ner oss i tabeller och listor kring sporten vi älskar. Att vi nu kan ta ytterligare ett steg i utvecklingen av vår liga och växla upp till ISA från Statnet är av enorm vikt för HockeyAllsvenskan och det är med en fin känsla i magen som jag kan konstatera att vi rör oss väldigt snabbt framåt på många områden nu vilket hela ligan med alla lag och dess personal ska ha stor kredd för, säger Gabriel Monidelle, VD HockeyAllsvenskan.

Validering av statistiken är viktig. Därför kommer samma system för kontroll som i SHL att implementeras i HockeyAllsvenskan. Det innebär att alla mål och assist kommer granskas centralt av Statnet under matcherna, precis som i SHL, för att säkerställa att alla målskyttar och assistläggare blir korrekta.

– Det ska alltid gå att lita på statistiken, säger Melakari.

Statnet är ett tekniskt redaktionellt företag som arbetar med tjänster kring sportproduktion. Förutom hockeystatistiken levererar företaget över 1800 grafikproduktioner per år och gör bland annat grafik i tv-sändningar från SHL, HockeyAllsvenskan samt Allsvenskan och Superettan i fotboll.

Genom att använda Statnet som leverantör så finns därmed möjlighet för C More att plocka in ännu mer statistik från ligan i sina sändningar på ett smidigt sätt.

– De lösningarna jobbar vi ständigt med, statistiken ska vara lättillgänglig och presenteras på ett bra sätt, säger Melakari.