Nilsson: "Han är smart, den där Per Kenttä"

10 juni 2018 12:15

Han skulle inte hem till Sverige igen och han skulle inte spela i HockeyAllsvenskan igen. Nu är han ändå där, Oskar Nilsson. Lockad till Oskarshamn av sin gamle tränare Per Kenttä.


Oskar Nilsson, som spelat i Norge de senaste åren, är uppriktig.

Han är tillbaka i Sverige igen, fast han egentligen inte alls hade tänkt att återvända till hemlandet fler gånger under hockeykarriären.

Han är tillbaka i HockeyAllsvenskan igen, fast han egentligen inte hade tänkt spela i ligan igen.

Till hösten lirar backen i Oskarshamn.

– Ja, hur blev det så här egentligen?, säger Oskar Nilsson till Transfercentralen.

– Jag hade egentligen bestämt att jag ville stanna utomlands resten av karriären, men vi har precis fått barn och tjejen ville tillbaka till Sverige och jag vet vem som är chef. Jag snackade med några lag och ville egentligen till SHL, men det dök inte upp några alternativ. Jag hade bestämt mig för att inte spela i HockeyAllsvenskan igen, men nu blir det så ändå.

Varför ville du inte spela i HockeyAllsvenskan igen?
– När jag spelade med Asplöven så tyckte jag inte att jag hade så mycket att spela för. Föreningen var nöjd med att hamna i ingensmansland och det motiverade inte. Jag har också tyckt att avståndet till SHL har ökat. Men... ja, nu har det ju visat sig att så inte är fallet, lag kan gå upp och det visade Timrå i våras. Nu hamnar jag också i ett förväntat topplag i serien, så det blir säkerligen annorlunda jämfört med hur det var i Asplöven.

Du ville helst vara kvar utomlands, vad är det som är bättre där?
– Jag har trivts bra i Norge, och jag ska inte förneka att det är bättre pengar där. Man kan jämföra livet och hockeyn med Sverige, men det är bättre betalt. Så enkelt är det.

Att Per Kenttä, som Nilsson hade som tränare i Asplöven och som numera är sportchef i Oskarshamn, är den stora nyckeln till att han valde IKO är ingen hemlighet.

– Jag erkänner att jag har stort förtroende för honom. Han vet vad som är viktigast för mig i nuläget, det vill säga familjen. Hade det varit pengar jag var ute efter så hade jag inte kommit till HockeyAllsvenskan. Nu fick jag rätt känsla av IKO och i slutändan blev det ett självklart val. Han är smart, den där Per Kenttä.

Vad har du för förväntningar?
– Jag har förväntningen att vi som lag ska vara med i toppen och slåss. Det tycker jag absolut. Spelmässigt låter det superklyschigt, men vi ska vara jobbiga att möta. Mina egna förväntningar är också höga, men det beror också på vad man tar för roll. Alltså inte bara vad man får för roll, utan vilken roll man tar. Vi ska vara ett bra lag och får jag spela mycket i ett bra lag så infrias mina förväntningar.

Oskar Nilsson är värvad som back, men när han gjorde två allsvenska år i Asplöven för några säsonger sedan så fick han spela forward en hel del under första säsongen.

– Jo, vi hade brist på forwards ett tag så då fick jag spela forward. Det var väldigt roligt, säger 27-åringen.

– Det var ett avbrott i allt, ett kul sådant. Men jag tror inte att jag hade orkat spela forward nu.

Du ville inte skola om dig?
– Jo, faktiskt. Jag har velat det länge, men det är ingen tränare som velat ta det klivet med mig. Inför andra året i Asplöven så ville jag att Kenttä skulle kontraktera mig som forward, men han sa nej.

Du får fråga honom nu igen?
– Haha, det har jag inte tänkt på, jag ska ta upp det med honom. Fast nej, som jag sa innan, jag tror inte jag skulle orka spela forward nu. Den tiden är nog förbi.

Både innan och efter tiden i Asplöven så har Oskar Nilsson spelat i norska Frisk Asker där det blivit totalt fem säsonger.

Ifjol svarade han för sin klart bästa säsong offensivt sett med tio mål och 44 poäng på 41 matcher.

Nyckeln?

Mindre istid.

– Jag tror att min snittade istid kapades med ungefär sju minuter per match ifjol, säger Nilsson.

– Vi hade en bred backuppsättning och jag blev avlastad i tunga situationer i egen zon. Det gjorde att jag orkade göra fler offensiva saker. När man spelar över 30 minuter per match så spelar man mer för att överleva och minimera misstagen. Jag älskar den rollen också, men när jag fick spela lite mindre så kunde jag göra fler saker offensivt och det syns i statistiken också.

Men man vill väl spela så mycket man orkar?
– Absolut, men det är upp till tränarna. Jag kan bara säga att det var en stor skillnad för mig att inte spela så mycket just när det gällde offensiven. Tidigare har jag kanske orkat skapa 50 chanser framåt och fixat 25 poäng, nu orkade jag skapa 80 chanser och nådde 40 poäng.

Istiden är dock inte hela sanningen bakom fjolårets poängexplosion.

Oskar Nilsson har två förklaringar till:

– Jag spelade med Garry Nunn en hel del och fick bra kemi med honom. Det gav nog en del gratispoäng. Han vann poängligan och har inga egentliga svagheter, det blir en utmaning att ställas mot honom nu när han ska spela i AIK, säger Nilsson.

– Sedan så har jag gnällt på Frisk Asker i flera år om vilka klubbor jag vill ha och ifjol fick jag äntligen de klubborna som jag ville ha. Då ser man vad som hände, haha.

Får du de där klubborna av Per Kenttä också?
– Ja, han vek ner sig direkt och sa att han inte ville bråka mer med mig, haha.

De har en specill jargong, Oskar Nilsson och Per Kenttä.

– Jag har bara positiva upplevelser av honom. Han är tydlig och ärlig, har en bra balans mellan att vara ledare och kompis, säger Nilsson.

– Vi har högt i tak mellan oss, och det är lite av det som han vill ha av mig i laget och klubben också. Någon som kan säga ifrån. Vi säger vad vi tycker, men vi gör det med respekt.

När du var i Asplöven var Per Kenttä på isen, på kansliet, på ismaskinen, i materialrummet, nu har han ETT kontor, känns det konstigt...?
– Vi skrattar faktiskt åt det. Men... jag tror han är och rör i alla möjliga saker när jag inte ser. Jag tror inte han kan låta bli.

» Transfercentralen