Fagervall: "Många har sin stamtavla här"
Publicerad: 2022-08-28
#14lag14analyser: Djurgården har byggt ett hemvävt lag och huvudtränaren Joakim Fagervall känner sig mer motiverad än på länge inför årets säsong.

Djurgården åkte ur SHL i våras efter att ha förlorat playout-matchserien mot Timrå.

Nu väntar en återstart i HockeyAllsvenskan och målsättningen är tydlig.

– Målsättningen är självklart att gå upp, slår huvudtränaren Joakim Fagervall fast.

För Joakim Fagervall, som kom in i Djurgården under säsongen i fjol, så var det givet att följa med ner i HockeyAllsvenskan.

– Det var längesedan jag var så motiverad för något. Jag har en pirrig känsla inför det här, säger han.

Vad är det som gör att det pirrar?
– Jag vet inte riktigt, men det känns som jag fått massor av energi, att jag fått ta ny fart på något sätt. Vi har en riktigt spännande utmaning framför oss.

Det måste varit blytungt att åka ut i våras, hur snabbt började du blicka framåt?
– Dagen efter. Under kvällen när vi åkt ut så kändes det inte som att det var sant, men när jag vaknade dagen efter insåg jag att det faktiskt var sant. Samma morgon, tidigt, så ringde jag till K-G Stoppel och redan där började resan fram till där vi är nu.

Lagbygget som satts ihop andas Djurgården.

Rutinerade profilerna Marcus Krüger, Daniel Brodin och John Norman har kommit hem liksom stabile backen Alexander Falk. Juniorerna Carl Odelius, Jonathan Lekkerimäki, Noah Östlund, Liam Öhgren och Wiktor Nilsson lyfts upp i A-truppen. Ytterligare ett gäng är ungdoms- och juniorfostrade i klubben.

– Det är ett DIF-lag, många har sin stamtavla här. Man brukar säga att rutin är viktigt när man har det och att det inte är så viktigt när man inte har det, men jag har gärna killar som är uppvuxna med skölden.

Just de meriterade återvändarna blir viktiga och ska bära laget framåt.

– De kommer bli viktiga precis som alla spelare, säger Fagervall.

Känslan är att ni har en SHL-mässig centersida med Krüger, Norman, Rensfedlt och Berglund?
– Det ser bra ut. Centrarna är kittet i kedjorna, de som sätter upp sina forwards, och vi ser starka ut där med gamla djurgårdare som har starkt ledarskap.

{!A}

Backsidan har varit en snackis under sommaren.

Länge hade Djurgården bara fem backar under kontrakt men senaste dagarna har rutinerade Alexander Ytterell hämtats in från HV71 och rutinerade Cameron Schilling valt att skriva nytt kontrakt. Därmed har numerären skruvats upp.

– Det känns bra och det kanske kommer mer, säger Fagervall.

Har du varit orolig i och med att backjakten dragit ut på tiden?
– Vi hade några namn som vi snackade med och som vi höll öppna platser till, men som inte blev av. Vi var fullt medvetna om läget. Jag har inte varit mer orolig än någon annan även om man i de bästa av världar alltid vill ha spelare på plats så tidigt som möjligt. Nu känns det bra att ha fått in de här killarna.

I målet satsar DIF på unge talangen Carl Lindbom och invärvade Matthew Galajda som spelat collegehockey senaste åren. Den sistnämnde förväntas ta förstaspaden.

– Matt har fina siffror från Nordamerika och har visat fina sidor. Han påminner lite om Joe Cannata som jag hade i Björklöven för ett par år sedan.

Noterbart är att Djurgården har en tunn numerär med två målvakter, sju backar och tolv forwards.

– Det finns en tanke med det och vi har valt att ge chansen till våra duktiga juniorspelare. Vi har tagit upp ett gäng i A-truppen och det finns fler underifrån som knackar på.

Ska ni värva mer?
– Det beror på lite hur juniorerna levererar, men det är viktigt att de får chansen.

Hur bra är juniorerna ni lyft upp?
– De är väldigt bra. Lekkerimäki, Öhgren och Östlund matchade jag som kedja i en SHL-match mot Växjö förra säsongen, så de är riktigt bra. De kommer ha en stor roll precis som alla andra, och de har bra mentorer i killar som Krüger, Brodin och Norman som redan gjort den DIF-resan som de ska göra i år.

Frågan alla ställer sig:

Kan Djurgården göra en HV71 och gå upp direkt i SHL igen?

– Vi kan inte titta på det som HV71 gjorde utan vi måste hitta en egen väg som passar oss. Vi ska göra en Djurgården.

Vad blir nyckeln?
– Det är de gamla klyschorna: vara konsekvent i spelet varje dag, vara ödmjuk, inte tro att något går av sig självt. Vi vet att det här är en tuff serie. Alla i vår grupp vet att det blir en tuff resa. Det får inte vara någon överraskning för någon, alla som är hos oss är medvetena om vad de gett sig in på, de vet vad som gäller.

Jonas Gustavsson