Andersson: "Behöver en viss dos rutin"
Publicerad: 2022-09-17
#14lag14analyser: Östersund är redo för första säsongen i HockeyAllsvenskan och tränaren Kjell-Åke Andersson ser fram emot utmaningen.

Östersund spelar i HockeyAllsvenskan för första gången någonsin.

Tränaren Kjell-Åke Andersson har varit verksam i klubben länge och är laddad inför premiärsäsongen.

– Det är klart vi ser fram emot det, säger Kjell-Åke Andersson.

Resan upp i våras var minst sagt dramatiskt. Den allsvenska platsen säkrades först i den sista sekunden i den sista matchen i den sista omgången i Kvalserien. David Westlund rensade från egen zon och pucken gled in i öppen bur, och det målet säkrade platen i HockeyAllsvenskan .

– Man fattade inte vad som hände. När David lade ut pucken så tittade jag upp mot klockan och vi visste att vi behövde vinna matchen. Jag kände att tiden rann i väg men pucken gled in efter 59.59… helt galet, säger Kjell-Åke.

– Det var en otrolig resa hela säsongen. Vårt första mål var att ta oss till Kvalserien där vi aldrig varit förut, och när vi väl var där förstod vi att chansen att gå upp fanns. Den där kvällen i Nybro kommer jag minnas hela livet, den där dramatiken, på det sättet, kan bara inträffa i en kvalserie.

Var det dags att kliva upp nu?
– Vi har jobbat med stort tålamod under många år. Vi kunde ha chansat och satsat några gånger de senaste åren, men har valt att inte göra det utan bygga något på sikt i stället. Man kan säga att satsningen började med att vi fick vår nya arena 2014 och efter det har vi successivt tagit steg framåt. Vi har varit mån om hela verksamheten, inte bara elit, och det tar tid att bygga upp.

Nu finns en stark grund att stå på?
– Precis så är det, och jag tror att det är en förutsättning för att lyckas.

Östersund har nu byggt sin första allsvenska trupp.

Tolv kvalhjältar från i våras får hänga med en division upp.

– Vi har fått säga hejdå till några kvalhjältar som varit i klubben i många år, så det har faktiskt varit några tårar. Jag förstår att många av dem verkligen ville vara kvar, men ibland måste man ta tuffa beslut. Vi får inte glömma att vi ska upp i HockeyAllsvenskan och att vi måste ställa om truppen för den ligan.

Jämtlänningarna har förstärkt med allsvensk rutin i form av Kalle Johansson, Alexander Anderberg, Oscar Eriksson, Sebastian Fakt och Emil Forslund.

– Vi ville ha in spelare som varit på den här nivån tidigare. De spelarna vi har kvar sedan i fjol är vi övertygade om kommer att växa in i HockeyAllsvenskan, men vi måste också ha spelare som varit med förr. I den perfekta världen hade det varit häftigt att bara ta med hela HockeyEttan-laget upp i HockeyAllsvenskan, men jag tror inte det går. Vi behöver en viss dos rutin.

Att få hem Kalle Johansson är en jackpott?
– Han kommer betyda mycket för oss. En otroligt bra spelare och människa som känner föreningen väl. Kul att vi kan få hem spelare som varit på hög nivå. Sebastian Fakt har ju också varit här och spelat tidigare.

Tolv spelare kvar sedan i fjol plus några återvändare, det känns som ni kommer ha mycket klubbhjärta?
– Det tycker jag. Vi har byggt en stark grupp här i Östersund. Det handlar om spelarna men också hela organisationen. Alla har hittat gemensamma mål och alla jobbar hårt för att nå dit. Det är många som verkligen brinner för Östersund.

{!A}

Truppen är sedan kryddad med tre importer i offensiven: Guillaume Leclerc, Kimi Koivisto och Sam Miletic.

– Vi behövde ha in lite spets. Vi kom in sent på spelarmarknaden och den svenska marknaden var begränsad, så vi har fått titta utomlands. Det är tre väldigt bra hockeyspelare som kommer göra stor nytta för oss.

Målsättningen är klar:

– Har det tagit evigheter att ta oss upp så är det viktigaste att se till att vi håller oss kvar, säger Kjell-Åle Andersson.

Vad blir viktigast för er för att nå det målet?
– Det är att vi fortsätter jobba med tålamod och att vi håller ihop. Alla här är vana vid att vinna mycket, både organisationen och supportrarna, men det kommer bli en annan verklighet i HockeyAllsvenskan och det måste alla vara medvetena om. Vi vann mycket som topplag i HockeyEttan, men nu ska vi vara nykomling… det är en helt annan sits. Det gäller att alla förstår det och stöttar oss under den här resan.

Förr gick nykomlingar av tradition väldigt starkt i HockeyAllsvenskan men den trenden har svängt de senaste åren där nykomlingarna istället tvingats harva i botten av tabellen.

Troja i fjol var exempelvis bara uppe och vände.

– Vi kan bara konstatera att HockeyAllsvenskan är en riktigt bra liga och det är tufft att kliva in där.

För Kjell-Åke Andersson själv är det ockå första gången i HockeyAllsvenskan.

– Det är inspirerande. Vi har de senaste åren pratat om att bedriva en allsvensk verksamhet fast vi varit i HockeyEttan och det har vi nytta av nu. Vi kommer inte kliva in i någon helt ny värld utan vi har tränat hockeylag på samma sätt tidigare som vi kommer att göra i år.

Jonas Gustavsson