Panelen: "Drömrubriken under 2017 är..."
Publicerad: 2016-12-31

Nu drar vi gång en panel på hockeyallsvenskan.se som återkommer då och då. Tre frågor till fyra profiler - och det är olika profiler varje gång.

Panelen:

Harald Lückner, C More 

Jon Häggqvist, journalist Mittmedia-koncernen och Allehanda

Christian Gustafsson, journalist Barometern

Gustav Pettersson, bloggare på Lövenbloggen, vk.se

***

1 Vilket lag tror du har störst potential att bli en formraket och klättra rejält i tabellen under våren 2017?

Harald Lückner: AIK. Har defintivit potential att klättra rejält i tabellen. Får de tillbaka Jonathan Andersson, Andreas Hjelm och Simon Fernholm på backsidan, så tror jag den namnstarka forwardsuppställningen får bättre understöd bakifrån och kan producera mer mål framåt. Men till att börja med måste försvarsspelet stabiliseras, och det blir bättre med nämnda backar tillbaka på isen.

Jon Häggqvist: Det kanske är ett tråkigt svar men jag måste säga AIK. Potentialen som finns i den truppen har ingen motsvarighet på den under halvan där dessa eventuella raketer kan finnas – och det skulle verkligen förvåna mig om Roger Melin inte får styr på skutan snart. Laget behöver förvisso förstärkas defensivt men när den pusselbiten är på plats åker AIK med allra största sannolikhet hiss. Kolla bara centerlinjen: Christian Sandberg, Anders Eriksson, Oscar Steen, Emil Lundberg…

Christian Gustafsson: Jag ser inga superraketer. Det är klart att de sovande jättarna Modo och AIK skulle kunna vakna till, men inte mycket tyder på det. Så jag sätter potentiella miniraketer på Timrå och Oskarshamn. Timrå borde kunna utmana om en topp två-plats när de får tillbaka sina JVM-stjärnor. Oskarshamn har bra chans att klättra under våren, om de får ordning på skadeproblematiken. Nu ingår ju skador i spelet, men all den flax med hela spelare de hade i fjol har nu kommit som ett retroaktivt slag i ansiktet. Ändå hänger de med hyggligt i tabellen. Får de dessutom bukt med målvaktsspelet, så tror jag att Fredrik Söderströms ganska så grundkompetenta manskap kan växa och landa topp fem.

Gustav Pettersson: Modo ligger åtta, har ett bra lag på pappret med grym spets offensivt, har resurser att förstärka, har hittat formen nu och är det lag som har störst chans att klättra rejält. Jag tror att de blir livsfarliga i en slutspelserie. AIK borde också klättra, men där är jag mer tveksam. Det känns som att det saknas harmoni där, att gruppen var så oförberedda på att det skulle gå dåligt att de haft svårt att hantera det. 

***

2 Västerås och Södertälje parkerar just nu på de negativa kvalplatserna, tror du att de blir kvar där hela säsongen?

Harald Lückner: Jag tror att VIK och SSK kommer att få kvala sig kvar. VIK har för dålig spets och inga naturliga målskyttar. SSK har inte kvalitén i truppen för att kriga högre upp, de flesta i truppen kommer från division ett och klubben har en uttalad målsättning att bygga på sikt med tålamod. 

Jon Häggqvist: Jag har på känn att Södertälje kommer att räta upp sig och kravla sig till fast mark, inte bara för att laget nu lyckats vinna ett par matcher på slutet. Framför allt bottnar min känsla i Alexander Sahlins förmåga. Med en bra målvakt tar man sig långt i den här serien och det jag har sett av Sahlin har imponerat. Henrik Lundberg i VIK är givetvis en skicklig målvakt han också – statistiskt är han till och med bättre än Sahlin med viss marginal. Men i Sahlin ser jag en större vinnare.

Christian Gustafsson: De är seriens två sämsta lag så här långt, så – ja, inget tyder på något annat än att de blir kvar där de är.

Gustav Pettersson: Det känns verkligen så. Södertälje blir jumbo och Västerås nästjumbo. Södertälje gör en försiktig satsning tillbaka i HockeyAllsvenskan och har ett svagt lag där få spelare sticker ut (Anton Holm). De har svårt att stå emot spelmässigt i de flesta matcherna och Mats Waltin lär förbereda laget på kvalspel tidigt. Västerås har ändå hyfsat stor spelarbudget, borde inte vara därnere, men har haft svårt att hitta en identitet efter det ekonomiska stålbadet. De har varit ett köpstarkt, högflygande PP-toppat topplag så länge, med mängder av transatlanter att nu när allt det spektakulära är borta vet varken jag eller de själva vad de ska vara bra på.  

***

3 2016 är till ända och 2017 står för dörren. Vilken är din drömrubrik under det kommande året?

Harald Lückner: Publiksuccé i HockeyAllsvenskan under våren och återigen går ett lag från HockeyAllsvenskan till SHL.

Jon Häggqvist: ”Connys glädjebesked – skriver på femårskontrakt med Västervik”. Det finns säkert de som är trötta på den gode Strömberg och tycker att han borde lägga av. Gissningsvis är han heller ingen toppatlet om fem år. Men hur man än vänder och vrider på det lyfter 24:an den här ligan, ibland med lite oortodoxa metoder (den där busschauffören fick sina fiskar varma…) men alltid med en stor dos ärlighet och glimt i ögat. För HockeyAllsvenskan som liga tror jag att det är viktigt att allt fler blir profiler – så Conny kan väl få hänga kvar ett tag och smitta av sig lite på omgivningen?

Christian Gustafsson: ”Först Karlskoga – nu är även Västervik klart för SHL”. Det vore en nagel i ögat, det. Om jag får ha en drömrubrik till så blir det: ”Lånecirkusen i HockeyAllsvenskan stoppas”. Alla lån hit och dit håller på att förvandla HockeyAllsvenskan till en ren farmarliga.  Spelarna kallas hit, skickas dit. Kontinuiteten försvinner. Det finns så klart vinningar i det, framför allt för spelarnas utveckling och, kortsiktigt, klubbarnas plånböcker. Men långsiktigt är det farligt. Inte minst för identifikationen. Där publiken förr kunde se samma ansikten år ut och år in i sitt favoritlag, kan det nu vara så att folk på läktaren knappt vet vilka spelarna i fjärdekedjan är, annat än att de bär klubbens färger under några veckor. Jag skulle vilja se ett stramare reglemente med någon form av lånebegränsning.

Gustav Pettersson: "Kvalserien är tillbaka - SHL öppnar dörren igen". Visst var matchserien mellan Modo och Leksand häftig, men det var en one in a million grej. Jösses vad jag saknar kvalserien. Den var ofta hetare än SM-slutspelet. Snälla, kom tillbaka. 

HockeyAllsvenskan