Stora finaltipset - så går det mellan Timrå och Björklöven!

18 april 2021 11:00

Idag startar finalen mellan Timrå och Björklöven! Hur går det? Vi har låtit ett stort gäng profiler tippa matchserien!


Timrå - Björklöven 4-1. Jag tror att det blir Timrå som spelar i SHL 2021/22. Även om jag imponerats av Björklövens förmåga att krångla sig vidare från tuffa situationer i slutspelet tror jag inte att de rår på lagmaskinen Timrå. De har bättre spets och mer disciplin och är på det hela taget ett jämnare lag än motståndaren från Umeå. Jag ser ingenting som ska kunna stoppa Timrå i den här serien.
Uffe Bodin, hockeyguru och chefredaktör hockeysverige.se

Jag skulle gärna se bägge två i SHL, det är två klassiska klubbar jag verkligen gillar, men jag känner fler som brinner för Timrå så jag törs inte säga annat än att de vinner med 4-3.
Per Bjurman, mas i en NHL-korresoffa placerad i New York för Aftonbladets räkning

Jag tror att det blir sjukt jämt. Drömscenariot vore ju att vi får en sjunde avgörande på valborgsmässoafton och fyrverkerierna är laddade. Jag tror att nyckeln för Björklöven är att Kevin Poulin tar ytterligare ett kliv. Dahlén måste leda sitt Timrå. Jag är ingen tippare av rang, en ganska usel sådan om jag ska vara helt ärlig. Jag tippar att vi får en game 7. Vilka som vinner? Jag kan lika gärna singla slant. De som vinner den mentala striden.
Lars Lindberg, C More-ankare som klär i mormor Karins stickade mössa

De två lag som satsat hårdast i år är i final, vilket nog alla trodde på förhand. Jag tror att Timrå nyper SHL-platsen, 4-2 i matcher. Albin Carlson avgör match 6 med en "plånbok" från blå.
Oskar Drugge, stjärnback i Västervik

Timrå vinner finalen med 4-3 i matcher. Detta trots att Björklöven går in i serien med 3-1 i matcher mot Timrå under säsongen. Timrå vinner tack vare spetsigare spets och bättre disciplin.
Joakim Englund, tidigare defensiv back och numera hockeybloggare hos hockeysverige.se som slår mindre sarg ut med pennan än han gjorde med pucken

Timrå–Björklöven, 4-3. Ena sekunden känner jag att Timrå vinner, för att i nästa sekund svänga och luta mot SHL för Björklöven. I mina ögon de två bästa lagen i ligan där Timrå har bäst spets i Dahlén, Lundin och Lööke, medan Björklöven har bättre bredd sett över hela laget. Oroväckande dock för Umeålaget med alla skador som ramlat in på slutet, inte minst på Alexander Wiklund. Säger att Timrås spets i kombination med hemmapaln blir avgörande i längden.
Alexander Nilsson, allsvenskt hockeyankare hos hockeynews.se

Mitt tips: 4-2 i matcher till Timrå. Jag satsade på Timrå som vinnare av serien och har ingen anledning att tro att de ska vika ned sig i finalserien heller även om Björklöven har den inbördes statistiken på sin sida.
Henrik Söderlund, Sportreporter Upsala Nya Tidning (och den ende i tipset som bidrog med sin egen korrekt utformade byline...)

TIK-IFB 4-3 i matcher. Oerhört svårtippat på förhand. Det enda vi vet är att det kommer vara grinigt, jämnt och små marginaler. Löven har vunnit 3 av 4 matcher i grundserien och har ett psykoligiskt övertag där. Men jag tror ändå att Timrå vinner tillslut. Jonathan Dahlén stannade kvar i klubben med en enda tanke i huvudet, att föra de rödvita tillbaka till SHL. Han blir tungan på vågen i finalserien som jag tror kommer bli en riktig klassiker!
Linus Eklund, rutinerad hockeykommentator på Sportsground

4-3 till Björklöven. De har visat sig vara bäst när det gäller genom hela slutspelet och jag kan inte se hur spelare som Freddan, Wiklund och sådana karaktärer skulle släppa denna chansen. Jag har all respekt för Timrå, som är favorit. Men nej, Björklöven har bestämt sig.
Johan "MrMadhawk" Svensson, bloggare och journalist på Expressen som känner till övergångar innan klubbarna och spelarna själva gör det

Tips: 4-3 i matcher till Björklöven. Timrå kommer att bära favoritskapet här och det tror jag passar Löven alldeles utmärkt.
Mattias Ek, hockeynews.se

Man undrar ju såklart hur slitna Björklövens spelare är efter holmgången mot Karlskoga och raset i slutminuterna av den sjunde matchen. Att direkt sätta sig i bussen och åka upp och möta Timrå två gånger inom 24 timmar och alltså totalt 3 matcher på fyra dygn - det lär kännas i benen. Som helhet ser jag ändå två hyfsat jämnstarka lagbyggen som säkerligen kan bjuda på en underhållande finalserie, men där Timrå ändå har den vassaste spetsen i form av Jonathan Dahlén och rättvist går upp i SHL efter sex matcher.
Peter Sibner, storboss på hockeysverige.se och tidigare hockeyproffs i Rydaholm

4-2 Timrå. Motivering: Kommer bli en relativt tajt batalj, men upplever Timrå som ett stabilare och jämnare lag och i en matchserie över sju matcher kommer det fälla avgörandet. Jonathan Dahlén, som ännu inte nätat på Umeålaget den här säsongen, kommer kliva fram i matchvinnarrollen.
Johan Nilsson, grundat och driver allsmäktiga sportchefsguldgruvan eliteprospects.com

Resultat i matchserien: 4-3 till Timrå. Motivering: Timrå har en vassare spetskompetens och är ett betydligt jämnare lag än Björklöven, som har en väldigt låg lägstanivå. Medelpadingarna kan dessutom ståta med ett stort defensivt övertag, vilket väger tungt. Björklöven lär visserligen stå emot väldigt bra, men känslan är att Tik blir för svåra i det långa loppet.
John Wikberg, bloggare Dragskott

4-3 till Björklöven. Huvudfavoriten, åtminstone i min bok, inför säsongen kommer att dra det längsta strået. Hornen i pannan har växt på dom nu och här kan de spela utan den där jättestora pressen över axlarna. Lövens liiiite bredare trupp fäller avgörandet. Olle Liss bombar in det avgörande målet. Rigga upp för fest i Umeå. Det är hela stan värd.
Kenny Wiis, hockeykännare på Norrköpings Tidingar

4-1 till Timrå. Ett bättre lag med högre lägstanivå. Dessutom har Björklöven fått slita mycket hårt i semifinalen. Längre vila för Timrå får stor betydelse. Då hjälper det inte att Björklöven har lyckats mycket bra i inbördes möten med Björklöven tidigare under säsongen.
Tomas Nilsson, rutinerad hockeyräv på Karlskoga Tidning

Timrå - Björklöven 4-1. Den stora anledningen till Timrås avancemang blir att deras förstakedja helt enkelt är för bra för Hockeyallsvenskan. Björklöven kommer slita ont - men Dahléns händer och spelsinne går inte att kämpa ner. Det här blir hockeygodis!
Niklas Jihde, Viasat-profil som tidigare varit både innebandystjärna och skridskåkande studioankare i Viasats HockeyAllsvenskan-sändningar

Timrå-Björklöven 4-2. Timrå har fått en bättre resa till finalen än Löven, det brukar innebära en fördel. Sedan har Timrå ett skönt gäng som har ett uppdrag och nu ska det slutföras. Jonathan Dahlén är finalens bästa spelare och blir han inte mosad av Lövens nordamerikaner så kommer han bli en dominant och skjuta upp sitt kära Timrå till SHL.
Tomas Ros, Sportbladets hockeyboss

Tips: 4-3 till Timrå. När jag tippade kvartsfinalerna på SSK:s SvenskaFans sida så sa jag att Björklöven kan hota Timrå om dom får ordning på sitt PP. Det har dom visserligen fått men BP har varit katastrofalt. Dom har släppt in 15 mål i BP, mer än dubbelt så mycket som något annat lag i slutspelet. 5v5 har varit bra och mot BIK hade dom +7 i lika styrka om man tar bort målen i öppen kasse. Timrå har trummat på som i grundserien och har slutspelets bästa corsi på 58,5% men har haft låg effektivitet mycket på grund av att dom sprungit in i heta målvakter. Jag tror det blir en jämn serie men till slut är det hela säsongens klart bästa lag som rättvist avancerar till SHL.
Viktor Jansson, statistik- och sifferexpert som driver ssksiffror.se

Tror det blir 4-3 till Timrå för att Jacob Johansson vinner matchen i matchen mot Kevin Poulin.
Fredrik Jensen, tidigare Vita Hästen-boss och före detta målvakt (vilket kanske motiveringen i tippningen skvallrar om...)

Oerhört svårtippat måste jag säga. Båda lagen hade en tuff resa i semifinalerna innan de blev klara vilket gör att båda lagen kommer med starkt självförtroende. Ena delen av mig säger att favoriten Timrå tar hem det medans andra delen tror på att Björklöven som gått igenom en lite tuffare semi då den gick till 7:e matchen och att bortaslå Karlskoga gett dom en enorm boost tror jag. Tror att det går till 7 matcher och Timrå vinner hemma i sista i sudden. Kan inte bli mer spännande än så med detta nya system för att gå upp i SHL.
Pelle Hånberg, tränarprofil i Kloten som var med och tog upp Karlskrona i SHL 2015

Timrå är jämnare i insatserna och har ett starkare grundspel. Timrå har dock passat Björklöven bra och p g a av att de slipper föra spelet mot Timrå. Det funkar i enstaka matcher men över sju matcher tror jag ändå det väger över för Timrå.
Jimmy Hamrin, junior- och scoutexpert som följer Timrå med hököga

Mitt tips: 4-2 till Timrå. Baserat främst på detaljerad utvisningsstatistik under säsongen. Usel tippare bör tilläggas.
Tomas Videkling, statistikorakel som driver ovärderliga twitter-kontot domarna.se och som förtjänar fler swish-bidrag för sin magiska databas

4-2 till Timrå. Tror jag. Statistiken talar för Timrå. Löven har haft svårt mot dem i serien, bara en seger på de senaste nio matcherna, vill jag minnas. Timrås har dessutom haft en enklare väg till finalen, medan Björklöven fick slita ont mot Karlskoga. Det betyder sannolikt att Timrå är mer utvilat, vilket talar till deras fördel. I vart fall blir det förhoppningsvis en stor hockeyfest!
Tobias Stark, hockeyprofessor på riktigt

Jag håller Timrå som ganska klar favorit. Dels har de varit bättre säsongen igenom, dels har de kunnat vila några dagar extra, och dels är Björklövens skadeläge minst sagt bekymmersamt. Det känns verkligen som att det i slutändan blev seriens två bästa lag som nu gick till final, så jag blir inte förvånad om det blir en extremt välspelad serie. Men i slutändan måste jag ändå tippa på Timrå. De tar det med 4-1 i matcher och spelar i SHL till hösten.
Måns Karlsson, vice chefredaktör på hockeysverige.se som vad det verkar, med läget just nu, inte få se någon allsvensk hockey i Gävle kommande säsong

Tippar 4-2 till Björklöven. Tror björklöven vinner pga av att dom kan tugga på med 4 kedjor. Timrå spelar hårdare på färre spelare och jag tror lövens bredd och tyngd avgör nu faktiskt.
Jonas Westerling, hockeygeni som snurrade mer på isen och var mer rakt på i tipset - men som kom in med en längre motivering i efterhand

Eftersom jag är uppvuxen med laget i stan, Sundsvalls blå - och en stark rivalitet med laget från den illaluktande sulfitorten så bär det emot oerhört mycket att tippa Timrå IK till SHL. Men Kent Norbergs bygge är på riktigt - och med Jonathan Dahlén i spetsen har har svårt att se nåt annat lag än TIK som vinnare till slut. Säg 4-2 i matcher.
Johan Rylander, hockeyess på Göteborgs-Posten

Jag tror Björklöven vinner med 4-2. De har farten uppe och har svetsats samman ytterligare av de 7 matcherna mot BIK. Att de dessutom kommer få slå i underläge här tror jag passar Löven perfekt.
Björn Oldéen, C More

4-3 i matcher till Timrå. Timrås defensiv kommer sätta stopp för Björklöven, spelet i PP/BP kommer väga över till Timrås fördel som känns betydligt starkare där. Grym 1:a kedja i Timrå som kommer bli en avgörande faktor.
Anton Johansson, GIF-massproducent på twitter

4-2 Björklöven. Det blir en jämn serie med Timrå som favorit. Men jag tror Björklöven närmar sig form i zenit.
Lars Granqvist, C More och tidigare på Sveriges Radio där han har rekord i ord per sekund under Tre Kronor-matcher

4-3 Timrå. Löven kommer långt på att spela fysiskt och fränt mot mycket mer timida Timrå, men Poulin orkar nog inte och Dahlén har en egen högstanivå. Det avgör. Löven har inte riktigt fått ihop stjärnorna med sin stora spelaromsättning.
Mikael Norén, driver djupgrävande Västerås-bloggen vikfancentral.se

Jag tror Timrå vinner. Dom har har visat sin skicklighet hela säsongen och har med Dahlèn i spetsen den giftigaste offensiven. 4-2 i matcher Timrå.
David Åslin, spelade i Vita Hästen den gångna säsongen och är känd för att leverera något highlights-mål per säsong

Timrå vinner med 4-1. Mitt tips baseras på Lövens oklara skadeläge, framför allt bland backarna. Får man tillbaka alla spelare där bak så tror jag faktiskt att Löven knäcker Timrå, men om de inte kommer tillbaka har jag oerhört svårt att se hur Löven ska kunna stå emot Timrås sylvassa offensiva vapen.
Robin Lindgren, tidigare sportjournalist på Expressen

Timrå vinner med 4-1.
Mattias "Kolan" Karlsson, rutinerad back som vet hur det både är att gå upp i SHL och åka ur SHL

Björklöven tar det i en sjunde avgörande match. Tror Kevin Poulin kommer stänga igen och vända ett 2-3 underläge till en vinst på 4-3 i matcher.
Nils Andersson, tidigare backelegant som lagt av och som var med som C More-expert nyligen

Känns ruskigt jämnt. Tror det kan bli en ”game 7” av det där. Vem som helst kan vinna men gissar på att Löven vinner till slut. 4-3.
Jimmie Jansson, spexare, backgigant och poängkung i Västerås

4-2 Timrå. Målvaktsmatchen avgör.
Fredrik Warg, tidigare storspelare och numera mediaprofil

Blir nog en underhållande holmgång. Vidöppet och två bra lag, men säger 4-2 i matcher till Timrå. Dahlén är kriminellt bra.
Fredrik Söderström, tränarprofil som alltid har svar på tal och som kan prata hur länge som helst

Timrå vinner med 4-2 i matcher. Men jag hoppas innerligt att den här matchserien får sju matcher, för det här har alla möjligheter att bli en sån där matchserie som vi aldrig kommer glömma. Och då vill man ju gärna ha den där Game 7. Löven sitter på den större rutinen och har fått slita mer under både serien och slutspelet, vilket borde stärkt laget. Det kommer bli täta, stenhårda matcher, men jag tror ändå att det blir Timrå som vinner på den större jämnheten och stabiliteten i sitt spel.
Robert Pettersson, tidigare hockey- och tennisbloggare på hockeysverige.se

Skadeläge, boxplaystatistik, mål i baken, mental styrka – allt talar för Timrå. Jag har även hört att både Wennerholm och MacahanZeb tror på Timrå, så jag säger förstås Björklöven med 4-2 i matcher.
Roadlaker, twitter-profil som kan vara Björn Oldéen...

4-3 Timrå. Jonathan Dahlén utgör den lilla skillnaden.
Richard Hermansson, kommentator C More

Både Löven och Timrå har fått möta bra motstånd i semifinalerna och kommer väl förberedda till finalspel. Men jag tycker att Björklövens motstånd BIK Karlskoga dels varit ett bättre lag än Timrås dito Västervik, sett till spelkvalité. Men framförallt tycker jag att Björklövens matchserie mot BIK Karlskoga haft mer finalkaraktär och påmint mer om det spel jag tror man kommer mötas av i finalen mot Timrå. Löven har satsat stenhårt och hela staden andas avancemang, hela föreningens självbild är SHL. När man inte skräms av förväntningarna, bröstar man dem och växer med dem. Med det i ryggen växer Löven i slutspelsmatcher och går segrande ur finalen med 4-2 i matcher.
Elias Ekstrand, inititerad Troja-fantast

Jag tror Timrå vinner med 4-3 i matcher. Björklövens spel tilltalar mig mer men Timrå är en maskin och maler ner Löven till slut.
Marie Hallman, hockeyskribent för bland andra TT och egna bloggen hockeymedmariehallman.se

4-1 till Timrå. Per Svensson - allsvenskans coolaste skäggkatt - avgör minst två matcher.
Christian Gustafsson, hockeykrönikör på Barometern och innehar en penna som är lika vass som Alexander Ovechkins skott

4-3 Björklöven. Mycket talar för Timrå. Längre tid att vila/ladda och finalen börjar med 4 matcher på 5 dagar! Alla spelare tillgängliga, vann HA i imponerande stil med finess och fart och har Dahlén och hans leading line=spetsen bättre i TIK. MEN tror Löven vinner. Visat sig tunga och intensiva Löven passar TIK illa=3-1 i HA-inbördes 20-21, även om det varit jämna matcher, och lite sämre Dahlén-p-produktion mot Löven. Löven har 20-21 varvat HÖGT och LÅGT. Tror Löven-LAGET tänder till rätt och extra när det är FINAL MOT TIK och hittar förmågan vinna ÄVEN när man är sämre laget för dagen. Tror på Lövenskärpning när allt ska avgöras som första 50 i fredags. Löven har ingen Dahlén men ett jämnare lag och fler potentiella matchvinnare. Liss levererar nu såväl mål, assists som kämpatakter och Liss-Andreasson-Possler allt bättre. Deilert och Crandall gjorde skillnad sist. MEN skador på backar+Wiklund och disciplinen och bp oroar - där krävs en del positiva besked och Rahimi åter vore viktigt. Poulin måste vara bättre än Johansson och Löven måste neutralisera Dahléns lina bättre än Thorells, annars spelar nog trots allt Timrå i SHL 21-22.
Thomas Melin, inbiten Kristianstad-bloggare med en fallenhet för att skriva långt och initierat

Tror Timrå vinner med 4-1 i matc. De har en bättre bredd och många spelare som kan kliva fram och avgöra matcher i viktiga lägen. Tror även de klarar av favoritskapet på ett bra sätt i denna serie. Björklöven känns lite ojämnare från vad jag sett ifrån semifinalen.
Fredrik Bremberg, tidigare hockeyartist som faktiskt gjort en säsong i HockeyAllsvenskan

Timrå går upp i SHL igen tack vare en bredare trupp och Jonathan Dahlens spets. Seger 4-1.
Jan Rindstig, hockeypratare i Sveriges Radio med Småland som bas

Timrå 4–3. Timrå har inte fått ut max av laget än så länge i slutspelet och min magkänsla säger att Jonathan Dahlén och ett par till av lagets ledande spelare klarar av att steppa upp nu. Mer än så har jag inte att gå på i en så här pass laddad finalserie, men jag ber till hockeygudarna för sju matcher.
Henrik Sjöberg, journalist på hockeynews.se