3 nycklar: "Powerplay måste vässas"
Publicerad: 2022-09-14
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Västervik i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

POWERPLAY

Västerviks powerplay-spel i fjol var minst sagt bedrövligt.

Det lyfte en period mitt under sösongen, men det var allt. Laget stannade på en effektivitet på 15,8 % vilket var sämst i hela HockeyAllsvenskan. I slutspelet var powerplay bra i åttondelen mot AIK, men fungerade inte alls mot HV71 i kvartsfinalen (hade en match med 75,0 % i utdelning, övriga matcher kammades noll).

Martin Gudmundsson har sagt att laget snackat mycket om powerplay under försäsngen och att det är en viktigt detalj i år. Ska Västervik hota om en slutspelsplats igen lär det krävas ett bättre powerplay.

TRANSATLANTSPETSARNA MÅSTE LEVERERA

Den största nyckeln är densamma varje år för Västervik: de transatlantsiska spetsspelarna måste leverera.

De senaste åren har Västervik handlat in sina spetsspelare från just Nordamerika och har lyckats mycket väl med det sättet att arbeta. Vem minns inte spelare som Michael Kapla, Trevor Mingoia, Gerry Fitzgerald, Adam Plant, Darren Nowick och Kevin Schulze, för att nämna några. I fjol var det Brett Supinski, Skyler McKenzie och Myles Powell (innan han såldes till HV71) som bar offensiven. Transatlanternas prestationer har haft stor del i Västerviks framgångar.

Nu har Västervik värvat in sex nya nordamerikaner - och de måste, likt sina föregångare, leva upp till färväntan som spetsspelare för att Västervik återigen ska kunna skrälla till sig en slutspelsbiljett. Marcus Vela har sett het under försäsongen, så det är inte omöjligt att Västervik transatlantfyndat… igen!

SPELARE SOM TAR KLIV

Västervik arbetar med en av de mindre spelarbudgetarna i ligan och har värvat en hel del ungt och utvecklingsbart, och en nyckel är så klart att få utväxling på de värvningarna.

Trion Anton Schagerberg, Hannes Lindström och Isak Salqvist har plockats in från HockeyEttan, Edward Lindelöw kommer från collegespel i USA, Hampus Plato är inlånad från Oskarshamn och JVM-jagande talangen Noah Hasa kommer in från Frölundas juniororganisation. Spelare som ska växa i den allsvenska kostymen och som antingen ska ta bärande eller kompletterande roller. Oavsett funktion, så måste de visa sig redo för HockeyAllsvenskan.

Annars blir laget för ihåligt.

Jonas Gustavsson