Åhström: "Det var det här jag strävade efter"

21 november 2019 15:30

Han fick inte plats i MODO men har visat poängklass i Almtuna. För Tobias Åhström blev klubbytet för några veckor sedan nyckeln till det allsvenska genombrottet.


Fem mål och tio poäng på tolv matcher.

Tobias Åhström har fått en kanonstart på sin sejour i Almtuna och har visat att han kan vara en producerande spelare på allsvensk nivå.

– Jag är jättenöjd med att ha fått komma till Almtuna, säger Tobias Åhström.

20-åringen gjorde succé under i J20 SuperElit i våras. Han vann poängligan i topp 10-serien och var en av de viktigaste kuggarna när MODO vann JSM-guld.

Efter det belönades han med ett A-lagskontrakt i MODO.

Han lyckades dock inte slå sig in i laget under försäsongen och hamnade utanför. I mitten av oktober, efter att ha gjort noll allsvenska matcher, blev det klart med en utlåning på tre veckor till Almtuna.

Åhström gjorde mål direkt i hemmapremiären.

Efter tre veckor kom det nya beskedet, Åhström blir kvar i Almtuna resten av säsongen.

– Kul att de ville ha mig kvar. Det var ändå det jag strävade efter när jag fick komma hit i tre veckor. Jag ville komma hit och visa vad jag kan och det har jag fått, säger han.

Du gjorde mål i hemmapremiären, var det viktigt...?
– Jo, det är klart att det var viktigt att få lite självförtroende direkt. Att få en bra start. Samtidigt får det inte stanna där, det måste rulla på, men det har det gjort. Visst, det har varit lite upp och ner, men den här säsongen är min första på seniornivå och det kommer krävas en viss inlärningsperiod. Det är en omställning från att spela juniorhockey. Jag tycker att jag kommit in i det ganska fort, men jag har en bit kvar innan jag vet exakt hur jag ska hantera alla situationer.

Tobias Åhström visar fin klass just nu, men det var först efter jul ifjol som det lossnade på allvar för talangen.

– Det gick inte alls bra för mig innan jul. Jag sa till mig själv att jag måste studsa upp och det gjorde jag. Jag fick mer offensivt förtroende under våren och då brukar det rulla in poäng också, säger han.

Låg något speciellt bakom lyftet efter jul?
– Nja, jag tänkte en del under juluppehållet, jag var verkligen inte nöjd med med hösten. Jag kände att om jag skulle komma någonstans, få chansen på seniornivå i år, så måste jag prestera. Det var ändå sista junioråret. Jag bara bestämde mig och då lyfte det.

MODO har återupprättat ryktet som fantastisk plantskola senaste åren, vad tycker du att klubben gör bra?
– Jag kan egentligen bara prata om min ålderskull, men vi var en väldigt bra grupp som tävlade i alla lägen. Det fanns en stor glöd. Sedan vet alla att man får chansen i MODO om man är bra, klubben ger verkligen juniorer chansen. De tror på unga killar och det sporrar.

Tobias Åhström är en av många unga spelare som lyfts upp i MODO:s A-lag senaste säsongerna.

Dock var han givetvis besviken när han inte lyckades ta en ordinarie tröja under försäsongen.

– Det är väl klart att jag var besviken, det var ju målet, säger han.

– Nu blev det inte så och jag är jättenöjd över att ha fått chansen i Almtuna istället. Här får jag verkligen spela mitt spel.

Var det du som ville bli utlånad?
– Nja, det var MODO som ville låna ut mig från början. När jag fick veta det var det bara att leta klubbar och då dök Almtuna upp som ett bra alternativ. Jag nappade direkt. Jag ville visa att jag kan spela allsvensk hockey.

Det kändes ändå bra med en utlåning som läget var?
– Absolut, jag vill inte sitta och inte spela. Det är MODO som bestämmer och de kunde bestämt att jag skulle bli kvar, men de tyckte det bästa var att låna ut mig, och det blev en bra lösning.

Ja, i Almtuna lossnade det direkt.

– Jag fick den roll som jag strävat efter att ha. Almtuna gav mig chansen direkt, jag fick spela många minuter i offensiva situationer och i powerplay. Jag kände mig hemma på en gång.

Du sattes i samma kedja som Tony Mårtensson?
– Det hade jag inte riktigt förväntat mig, men jag är tacksam. Jag fick spela med honom och Tobias Liljendahl, och det var en skön start för mig att få komma in med så skickliga spelare.

Det var också i och med Åhströms intåg som Almtunas powerplay lossnade. Efter tio inledande matcher utan utdelning i powerplay så lossnade det i talangens andra match i klubben, i hans hemmadebut.

Han spelade fram till lagets första mål i powerplay och satte sedan en puck själv.

– Ja, precis, vi gjorde tre mål i powerplay den matchen så det var lite ketchupeffekt.

En sak som sticker ut hittills är Tobias Åhströms fina straffar.

– Jag har lagt ett gäng straffar under mina juniorår. Jag ska väl inte säga att så många gick i mål då, haha. Jag brände en straff mot Kristianstad, men sedan har jag fått in ett par. Det handlar om små detaljer. Ibland studsar de in, ibland inte.

Almtuna som klubb är inne på en speciell resa.

Ifjol åkte klubben ur HockeyAllsvenskan efter en tuff vinter, men fick sedermera en friplats efter att Pantern dragit sig ur. Analysen från ifjol handlade om att man tappat sin identitet, att man inte var den där malande och stryktåliga lagmaskinen som man brukar vara. Fokus inför den här säsongen var att hitta tillbaka dit.

Känslan är också att man börjat hitta tillbaka - och hösten hittills har varit positiv med tanke på förväntningarna.

– Jag tycker att vi har en bra defensiv och ett bra målvaktsspel, sedan har vi haft lite struligt att få in puckarna framåt. Det har blivit en del uddamålsförluster, vi ska försöka lyfta offensiven ytterligare, säger Åhström.

Du gjorde ett kust-till-kust-mål nyligen, mer sådant kanske?
– Haha, ja. Vi pratar mycket om att våga utmana. Att våga göra sin gubbe. Vågar vi inte det så kommer vi aldrig att vinna några matcher. Vi ska ha en stark defensiv, men vi måste också våga gå framåt och ta oss in i de ytorna som genererar mål. Vi kan inte bara chippa in pucken och gå, det är sällan det blir målchanser av det, utan vi måste våga utmana. Det har vi snackat mycket om.

Som du gjorde vid det målet?
– Jag lär mig hela tiden att värdera lägen, när man ska utmana och när man ska spela enkelt, och där var ett bra läge att utmana. Det gäller att inte dribbla på fel ställen, för då kan motståndarna vända på spelet snabbt.

Tobias Åhström håller fortfarande på att etablera sig på allsvenk nivå, men har höga målsättningar.

– Jag vill fortsätta hjälpa laget att vinna matcher och jag vill fortsätta göra poäng och bidra med bra offensivt spel, säger han.

Det har börjat bra för dig?
– Absolut, det är över förväntan, men samtidigt har jag också fått den rollen i Almtuna där de kräver av mig att jag ska göra poäng. Jag måste fortsätta leverera för annars får någon annan den här rollen.