3 nycklar: "Målvakterna måste steppa upp"
Publicerad: 2022-09-08
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Södertälje i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

MÅLVAKTSSPELET

Södertälje hade svagt målvaktsspel i HockeyAllsvenskan förra säsongen. Det var en av lagets stora svagheter.

Varken Nikita Tolopilo eller Fredrik Bergvik orkade ta tag i förstaspaden och leverera kväll in och kväll ut. Istället blev det väldigt svajiga prestationer. Tolopilo tog förstaspaden till slut, växte med uppgiften och var strålande i playout-matchserien mot Troja. Hade inte han klivit fram som han gjorde där så vet i sjutton om SSK spelat i HockeyAllsvenskan den här säsongen.

Tolopilo och Bergvik är kvar till i år och behöver steppa upp. Tolopilo visade i playout-serien vilken klass han kan hålla och Bergvik har gjort flera storstilade insatser senaste åren, men ingen av dem har bevisat att de håller över 52 omgångar. Det måste de göra nu, för Södertälje är beroende av bättre målvaktsspel än vad som var fallet i fjol.

SÄTTA LAGPUSSLET

Det är mycket nytt i Södertälje i år. Emil Georgsson är ny sportchef, Magnus Bogren är ny tränare, Mattias Zackrisson är ny assisterande tränare och det kommer in tolv nya spelare, där majorieten av dem är tänkta för ledande roller. Det är mycket nytt som ska sättas både när det gäller rutiner, spelsätt och personkemi.

Att få ihop det här lagpusslet är en jättenyckel för Södertälje. I fjol så spretade det mycket, det var spelare in och ut i laget och lugnet infann sig aldrig.

Både Georgsson och Bogren har jobbat i mindre klubbar där det varit viktigt att skapa starka system och lagstrukturer för att göra laget starkare än de enskilda individerna var för sig. Resurerna är större och spelarmaterialet är skarpare i den här miljön, men likväl är lagkemin otroligt viktig. Den fallerade i fjol, men måste fungera i år.

"SPECIAL TEAMS"

Södertälje hade inte mycket som fungerade förra säsongen och powerplay och boxplay var utan tvekan två av de sakerna.

SSK var elva i powerplay med 18,1 % och tia i boxplay med 77,0 %. Ska Södertälje närma sig toppen, vilket är ambitionen i år, så måste de här siffrorna skruvas upp ordentligt. Spelarmaterial finns för att vara framgångsrik i båda spelformerna, det finns både finess och arbetsetik i truppen, men det gäller också att få ihop det.

Noterbart är att Magnus Bogren inte fick ihop spelformerna i Tingsryd i fjol där smålänningarna var trettondeplacerade i powerplay med 16,4 % och fjortondeplacerade i boxplay med 68,7 %. Materialet är annorlunda i SSK, men som sagt, en jättenyckel är att tränarna - tillsammans med spelarna - hittar system som fungerar i "special teams".

Jonas Gustavsson