Gästkrönika: ”Då blev jag starstrucked"

5 februari 2018 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Karlskoga-trotjänaren Fredrik Höggren, som nyligen gjorde sin 600:e match i HockeyAllsvenskan, om sin resa, som natt och dag, ligans utveckling, när han blev starstrucked och minnena från förra våren.


700 matcher i BIK och 600 matcher i HockeyAllsvenskan.

Det trodde jag inte när jag kom från moderklubben Kristinehamn till BIK för 15 år sedan.

Jag är väldigt stolt, inte minst för att ha spelat alla dessa matcher i en och samma klubb.

Det har hänt väldigt mycket sedan jag kom från moderklubben till BIK. Inte minst kring mina och mina lagkamraters förutsättningar att vara ishockeyspelare.

Det är som dag och natt.

När jag kom till BIK så hade runt 90 % av spelarna heltidsjobb eller studerade. Vi tränade oftast på eftermiddagen klockan fem. Sedan var det bara att ta sig hem, äta och hoppa i säng för att vara redo för nästa dag. Ishockeyn var mer som en hobby och i de flesta fall så var det ett jobb som gjorde att ekonomin gick ihop.

Idag är det ingen som jobbar vid sidan om. Vi tränar på förmiddagen och har idag helt andra förutsättningar för att kunna göra oss både mentalt och fysiskt förberedda för match eller träningen nästa dag.

Skillnaden är enorm, men ishockeyn i HockeyAllsvenskan har också blivit så otroligt mycket bättre. Ligan har tagit enorma kliv framåt. Det krävs så enormt mycket mer av dig som individ idag än det gjorde för tio år sedan. Alla är mycket mer vältränade, skickliga och professionella. De unga spelarna som kommer upp i A-lagen runt om i Sverige idag är otroligt bra skolade och med ett helt annat driv än det var då. Resorna idag är också på en annan nivå vilket gör att ett 7-4 jobb nästan är omöjligt att få ihop.

Under åren har jag successivt gått ner i arbetstid. I takt med att BIK-lönen har ökat så har jag kunnat minska på arbetstimmarna. När man till att börja med kunde gå ner och bara jobba 50 % var en riktigt härlig känsla. När man sedan var nere på 25 % var det rena lyxen. Och att sedan bli hockeyspelare på heltid var som en helt ny värld.

Jag njuter fortfarande av det.

Ibland får man tänka tillbaka på hur det var förr för att förstå hur priviligierad man är.

Jag kan tänka mig att spelarna i HockeyEttan har det som vi hade det i BIK för 15 år sedan. Det är nästan den tiden det tagit för HockeyAllsvenskan att gå från en nystartad liga till att bli den professionella liga den är idag.

Under de här åren har jag fått uppleva många saker, varit med på en unik och riktigt häftig resa med Karlskoga. Jag har även haft förmånen att få träffa så otroligt många spelare, ledare och människor runt föreningen som har blivit mina vänner för livet.

Det är kul att HockeyAllsvenskan har kunnat fostra så många bra hockeyspelare till ligor runt om i världen. Många via spel i SHL. Men några få som: Filip Forsberg, Patrik Berglund och Micke Backlund har tagit det stora steget direkt över Atlanten och blivit viktiga pjäser för sina respektive NHL-klubbar.

När jag ser tillbaka på de här åren tycker jag de två lockouterna sticker ut lite extra. Speciellt den andra, när man kunde gå till hockeyladorna runt om i ligan och se spelare som Anze Kopitar, Bobby Ryan, Gabriel Landeskog och Patric Hörnqvist, det var även då vi hade Marcus Johansson i Karlskoga.

Jag minns även en när en riktig legend som var ett hett villebråd under hockeykortstraderna på Djurgårdsskolans skolgård i Kristinehamn på 90-talet med sin patenterade örn på masken gjorde ett antal matcher i Leksand. Just det, Ed Belfour. Det är antagligen en av de få gånger jag blivit "starstrucked" på en hockeyrink. Riktigt häftigt.

För att plocka fram ett Karlskogaminne så väljer jag att lyfta fram fjolårssäsongen. Den otroliga känslan när Calle Berglund pricksköt in avgörandet via stolpen i sudden hemma mot AIK som innebar att vi hade gått hela vägen till ett kval mot SHL. Och att få uppleva de där direkt avgörande matcherna mot Rögle under våren i en fullsatt Nobelhallen i Karlskoga. Det är upplevelser som kommer att följa med mig väldigt länge.

Tack för visat intresse.

Fredrik Höggren
Spelare i Karlskoga och först i HockeyAllsvenskan till 600 matcher i ligan