Gästkrönika: "Glöm inte Elias första succé-år "

29 januari 2019 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Johanna Dahlén om Elias Pettersson, succésäsongen i HockeyAllsvenskan som nästan glömts bort i hajpen, Timrås förmåga att ge talanger chansen och utrymmet att få göra misstag.


Vi börjar under hösten 2015.

En nybliven 17-åring debuterar i HockeyAllsvenskan och blir populär direkt. Hans spelstil med offensiv spets och hårt arbete defensivt öppnar folks ögon.

Och det är bara början.

Elias Petterssons självförtroende har bara vuxit de senaste säsongerna.

20 januari 2019.

Elias Pettersson gör comeback efter att ha missat fem matcher. Matchen mellan Vancouver och Detroit går på en hyfsad tid så en stor del av svenska folket sitter bänkade. Och inte behöver man vänta länge, drygt tio minuter tar det innan 20-åringen styr in en puck och skriver in sig i protokollet. I NHL. I världens bästa liga.

Hyllningarna har strömmat in från alla håll under hösten; fans, media, experter, tränare, gamla hockeylegendarer. Och nyss var han ”bara” killen som skulle upp i A-laget för första gången.

De flesta har hört historien om succébarnet från Ånge som pendlade till Timrå varje dag under sin ungdom.

Men någonstans mellan det och hans nuvarande succé har tiden i HockeyAllsvenskan försvunnit.

Elias Pettersson är en av spelarna som gått via HockeyAllsvenskan utan att stressa upp i seriesystemen. Under sin säsong i Timrå gjorde han 41 poäng på 43 matcher. Men statistik är en sak, det här var mycket mer. Det är roligt att se Elias Pettersson spela ishockey, han drar publik och han vågar – precis som unga ishockeyspelare ska göra.

HockeyAllsvenskan ska vara en plats för talanger att växa.

Många klubbar säger att de värnar om sina egna talanger men ibland känns det bara som tomma ord. Att lyfta upp unga spelare ”bara för att” och slänga in dem i en fjärdekedja är inte att värna om sina egna talanger. I Timrå under de senaste säsonger de huserat i HockeyAllsvenskan har det varit annorlunda.

Unga spelare som Elias Pettersson, Jonathan Dahlén, Filip Hållander och Jacob Olofsson har inte bara spelat i A-laget utan fått utrymme att göra misstag – och lära sig ifrån dem.

Likt hur vi såg Rasmus Dahlin få utrymme att utvecklas i Frölunda har Timrå varit Elias Petterssons språngbräda ut i hockeyvärlden. Och samtidigt, se vart det har tagit Timrå.

6 april 2018.

Det är dags för den sjunde avgörande matchen att gå av stapeln i NKT-Arena mellan Karlskrona och Timrå. Cirka tio mil bort spelas SM-slutspel mellan Växjö och Malmö och efter matchen får Elias Pettersson reda på nyheten – mitt i en intervju.

”Timrå har gått upp i SHL”.

Då kan han inte hålla tårarna tillbaka.

När man nämner Elias Pettersson idag kanske inte allas tankar går direkt till Timrå utan fastnar någonstans i hans succé i NHL eller kanske förra året i Växjö.

Men om man nämner Timrå?

Då får man svaret ”Aha, Elias Pettersson”.

Pettersson betyder oerhört mycket för Timrå, men jag tror, helt klart, att Timrå har betytt minst lika mycket för Elias.

Och HockeyAllsvenskan, för den delen.

Johanna Dahlén
Frilansjournalist