Truppen: "Stor bredd med poängspelare"

1 september 2018 09:00

#14lag14analyser: MODO har kvar stommen från ifjol men har också fyllt på med en hel del nytt med NHL-stjärnan Tobias Enström i spetsen. Här är en genomgång av MODO:s trupp!


MODO hade chansen att knipa en biljett till Slutspelsserien i den sista omgången av HockeyAllsvenskan ifjol och hade allt i egna händer. Det blev dock förlust mot Tingsryd - och återigen en säsong utan något SHL-kval.

Till den här säsongen har Björn Hellkvist tagit över som huvudtränare, NHL-stjärnan Tobias Enström har anslutit och det har blivit en hel del ändringar i truppen.

Här är MODO:s trupp:

MÅLVAKTER

34 Erik Hanses
35 Isak Edman - NY från KRIF

Erik Hanses, 28, var gjuten etta ifjol och gjorde en stark säsong i kassen. Han lär få stort förtroende även i vinter.

För att stötta upp Hanses har MODO plockat "hem" Isak Edman, 23, som tidigare spelat juniorhockey i klubben och som de senaste säsongerna huserat i HockeyEttan. De två senaste säsongerna har tillbringats i Kallinge/Ronneby.

BACKAR

2 Tobias Ericsson
5 Sebastian Walfridsson
6 Emil Carnestad
26 Tom Hedberg - NY från HV71
29 Victor Aronsson - NY från Karlskrona
33 Victor Berglund
39 Tobias Enström - NY från Winnipeg Jets
41 Oscar Hedman
63 Tommy Enström

Det är svårt att inte lägga fokus på Tobias Enström, 33. Efter att ha varit ett stort diskussionsämne under våren och sommaren så skrev han till slut på för MODO i slutet av augusti och stämplades omgående som ett av årets hetaste nyförvärv - i både SHL och HockeyAllsvenskan. Enström har elva raka NHL-säsonger bakom sig och blir så klart en kugge i vinter.

MODO har även gott om rutin i Oscar Hedman, 32, och Tobias Ericsson, 31. Får dessutom Tommy Enström, 32, äntligen vara hel och frisk - vilket inte varit fallet de två senaste åren - så adderas ännu mer erfarehet.

Defensivbacken Emil Carnestad, 26, och nyvärvade allroundbacken Victor Aronsson, 25, tillför också rutin och blir viktiga.

Till det har MODO tre stortalanger att tillgå: Tom Hedberg, 19, Victor Berglund, 19, och Sebastian Walfridsson, 19, kan alla blomma ut när som helst. Kanske redan i år. Ja, Hedberg visade hög klass i Oskarshamn redan ifjol.

FORWARDS

7 Tobias Åhström - NY från MODO J20
11 Kristian Jakobsson - NY från Mora
12 Victor Öhman
13 Anton Karlström - NY från MODO J20
14 Henrik Björklund
17 Magnus Häggström
18 Lukas Wernblom
20 Oscar Öhman
23 Daniel Sylwander - NY från Rögle
25 Max Tjernström - NY från MODO J20
22 Jonathan Johnson - NY från Troja
28 Johan Eriksson
36 Oskar Pettersson - NY från MODO J20
38 Joakim Hagelin - NY från Oskarshamn
40 Kalle Jellvert - NY från Örebro
50 Tim Wahlgren
89 Patrik Karlkvist

Visst, poängkungen Emil Molin och stridsvagnen Sam Marklund är borta, men bredden bland poängspelare är ändå stark i MODO.

Patrik Karlkvist, 26, och Henrik Björklund, 27, finns kvar, liksom Johan Eriksson, 25. Alla tre är skarpa målskyttar även om Eriksson hade det något trögt efter en stark start ifjol.

Även Kristian Jakobsson, 22, återvänder och är också en poängspelare. Ifjol spelade han på lån från Mora, nu är han en MODO-spelare på riktigt.

Till det har store och starke Joakim Hagelin, 29, och fjolårets genombrottscenter Jonathan Johnson, 25, anslutit från Oskarshamn respektive Troja-Ljungby.

Sex spelare som visat att de kan producera poäng i HockeyAllsvenskan.

MODO hoppas också att centerstrategen Tim Wahlgren, 20, lovande Lukas Wernblom, 18, och nyvärvade Kalle Jellvert, 23, ska kunna bidra offensivt. Potentialen finns onekligen där.

Det finns också defensiva ankare i truppen. Lojale gnuggaren Daniel Sylwander, 25, har kommit in från Rögle medan fjolårskaptenen Magnus Häggström, 32, och stabile tvåvägscentern Victor Öhman, 23, är kvar. Oscar Öhman, 20, fick sparsamt med speltid ifjol, men kan vara mogen för en ordinarie tröja i år.

För att skapa konkurrens har MODO också lyft upp ett gäng juniorer: Anton Karlström, 20, Oskar Pettersson, 19, Max Tjernström, 19, och Tobias Åhström, 19.

TRÄNARE

Björn Hellkvist - NY från Oskarshamn
Pär Styf

Björn Hellkvist, 41, förde Oskarshamn till Playoff ifjol. Han valde att inte nyttja sin option på förlängning där, utan blev istället ny tränare i MODO där han nu ska implementera sina idéer.

Pär Styf, 39, är kvar som assisterande tränare precis som ifjol.

FÖRLUSTER

Hans Särkijärvi, tr, klubb ej klar
Jesper Sellgren, b, Luleå
Marcus Oskarsson, b, Södertälje
Henri Auvinen, b, klubb ej klar
Emil Molin, f, Malmö
Oskar Stål Lyrenäs, f, Björklöven
Mikael Frycklund, f, Västerås
Martin Röymark, f, Vålerängen
Victor Ekarv, f, AIK (lån tillbaka)
Sam Marklund, f, AIK
Emil Alba, f, Västervik

» #14lag14analyser