Bogren: "Många vet vad det handlar om"
Publicerad: 2022-09-07
#14lag14analyser: Södertälje har värvat in mycket rutin och nye tränaren Magnus Bogren ser fram emot en nystart både för klubben och honom själv.

Förra säsongen blev misslyckad för Södertälje.

Klubben hade höga ambitioner men landade näst sist i tabellen och tvingades till en oviss playout-matchserie mot Troja för att hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan. Det redde SSK till slut ut tack vare bland annat magnifikt målvaktsspel av Nikita Tolopilo.

Nu gör klubben en nystart.

Emil Georgsson kommer in som ny sportchef, Magnus Bogren kommer in som ny tränare, flera spelarkontrakt är rivna och det har värvats in tolv nya spelare.

– Klubben gör en liten omstart, säger Magnus Bogren.

Det är mycket nytt som ska sättas?
– Så är det, men arbete och lag är ett levande dokument hela tiden. Vi måste ha lite tålamod med att sätta allt. Vi har kommit en bit på vägen, satt en del tankar och pratat om hur vi ska vara och uppträda.

Bogren har de tre senaste säsongerna huserat i Tingsryd där han varit både tränare och sportchef. 50-åringen har kritat under ett treårsavtal och blir nu renodlad tränare.

– Det funkar att ha båda rollerna men det är mer optimalt att bara vara tränare. Det finns en risk att det blir splittrat med dubbla roller, nu kan jag fokusera på en sak, säger han.

Varför blev det Södertälje?
– Det var olika anledningar. Jag hade inte bestämt mig när säsongen tog slut utan kollade runt lite och det föll på plats med Södertälje. Jag hade tre väldigt bra år med Tingsryd men det var lite tuffare i fjol med ändringar i organisationen vilket gjorde att det passade mindre bra med dubbla roller.

Du kommer till en klubb med lite större resurser nu, hur blir det?
– Det är inget att hymla om att det är så, men för min del är det inget konstigt. Jag har varit i Rögle tidigare. För mig handlar det bara om att vara här och nu och arbeta med de förutsättningar som finns och göra det bästa utav dem. Det handlar om att få ut en bra prestation på isen, sedan spelar det ingen roll hur det ser ut runtomkring.

{!A}

Ser vi till lagbygget så har SSK värvat ett gäng meriterade spelare. Backarna Albin Carlson, Johan Ivarsson, Daniel Norbe och Viktor Lang har rutin och vet vad HockeyAllsvenskan handlar om. Det gör också Viktor Liljegren, Christopher Liljewall och Filiph Engsund.

Till det har det adderats internationella forwards i Cole Cassels, Renars Krastenbergs och Anthony Luciani som ska bidra med poäng.

Hetaste nyförvärvet är hemvändaren Linus Videll. 37-åringen är tillbaka i klubben efter elva år i andra klubbar, där han bland annat gjort 444 matcher i KHL.

– Det är klart folk har höga förväntningar på Linus, det är en fantastisk kille och spelare. Han vet vad detta handlar om, han har varit med länge och spelat på hög nivå. Sedan kan inte han göra något på egen hand, vi har ett helt lag som ska fungera.

Ni har värvat meriterade och rutinerade spelare?
– Det är många som varit med i några år och som vet vad detta handlar om. Det är en tanke bakom det. Vi har också varit noga med vilka karaktärer som kommer in. Vi vill ha spelare som vill något, som inte är nöjda, som vill driva laget och klubben uppåt. Vi har velat ha in backar som varit med ett tag, sätta en stark centersida och sedan är det klart att när en kille som Linus Videll dyker upp så ger det en skjuts i lagbygget. Tycker vi har en intressant mix i ålder, karaktärer och spelare som har rutin.

Magnus Bogren kommer alltså från Tingsryd och vid sin sida som assisterande tränare kommer han att ha Mattias Zackrisson som ansluter från Almtuna.

Därtill kommer alltså sportchefen Emil Georgsson in från Västervik.

Tre personer från tre mindre klubbar som kokar ner en gemensam spelidé.

– Vi är väldigt överens om hur vi vill spela. Vi har tagit lite från alla, men det har inte skilt så mycket. Vi vill vara ett spelförande lag som är jobbigt att möta. Vi har mycket skills och det ska vi försöka utnyttja.

Hur ser målsättningen ut?
– Vi vill slåss högre upp än i fjol så klart och klubbens absoluta målsättning är att vara med högre upp. Givetvis vill vi spela slutspel, så är det ju.

Intresset kring Södertälje är imponerande.

Skaran supportrar är många och engagemanget kring klubben är stort.

– Det är underbart med folk som engagerar sig. Det tänder oss och driver intresse, säger Bogren.

– Supportrarna bidrar till att skapa härlig stämning i Scaniarinken, vår uppgift är att betala tillbaka med att spela bra hockey. Vi ska göra något tillsammans.

Jonas Gustavsson