Truppen: "Har fått behålla topparna"
Publicerad: 2022-09-03
#14lag14analyser: MoDo var ett topplag i fjol och har i princip fått behålla hela laget. Här är MoDos trupp.

Noterbart om MoDos trupp:

– MoDo har 28 spelare i truppen där 21 spelare är kvar sedan i fjol (då räknar vi med långtidsskade Tobias Viklund). Tre fjärdedelar av laget är således intakt och MoDo har kunnat bygga med kontinuitet.

– MoDo har två kännbara förluster, backen Filip Hasa och toppcentern Sam Vigneault. Den sistnämnde, som spelar i HV71 i år, var en av lagets absolut bästa spelare i fjol, och var spelmotorn i den så framgångsrika förstakedjan.

– Tex Williamsson var otroligt vass i målburen i fjol, en av ligans absolut bästa målvakter. Nu får MoDo dock klara sig utan keepern under en lång tid framöver. Williamsson väntar på operationstid och har sedan en lång rehab framför sig. I bästa scenariot är han tillbaka efter jul, i värsta scenariot missar han hela säsongen. Kristers Gudlevskis, som gjorde ett gästspel i Brynäs i fjol, har värvats in som ersättare.

– Det blir bara en ändring på backsidan till i år. Filip Hasa ut, August Berg in.

– Bland forwards är det något fler förändringar, men MoDo bröt själva avtalen med ett gäng spelare och den ende som försvunnit och som man ville ha kvar var Sam Vigneault. Han har ersatts med Josh Dickinson, som således förväntas gå in som toppcenter. I övrigt har MoDo fyllt på med Adam Pettersson, Johan Södergran och fjolårets succéman Rihards Marenis, så anfallsbesättningen är både bredare och djupare i år. Noterbart är också att MoDo fått behålla fem av de sex bästa poängmakarna från i fjol.

– David Bernhardt och Pontus Näsén ankrade MoDos första backpar i fjol och det var ett av ligans bästa backpar, inte minst offensivt. Båda två sopade in 44 poäng och kom etta och tvåa i HockeyAllsvenskans backliga. De var också tvåa och trea i MoDos interna poängliga.

{!A}

– Emil Wahlberg har, efter att spelarna röstat, utsetts till ny lagkapten i MoDo i år. Den 33-årige veteranen har gjort den häftig resa inom svensk hockey. Han har tagit den långa vägen och lyckats göra mål i division tre, två, ett, HockeyAllsvenskan och SHL. Skaran spelare med den mållistan lär vara ganska tunn, så där sticker Wahlberg ut.

– MoDo har rykte om sig som en fantastisk plantskola och har också fem juniorer med i truppen. Där sticker Theo Jacobsson ut. Den San Jose Sharks-draftade forwarden spelade 37 matcher redan i fjol och även om 19-åringen initialt får svårt att slå sig in på fyra kedjor (där finns många rutinerade spelare) så lär han vara först in när det uppstår vakanser.

– Riley Woods skickade in 49 poöng på 52 matcher förra säsongen och landade in på en femteplats i HockeyAllsvenskans poängliga. Hans 21 poäng i powerplay var sjunde bäst i ligan. Han gjorde bland annat sju matchvinnande mål, delat bäst i ligan med tre andra spelare, och klev alltså fram och sköt många viktiga mål.

– MoDo siktar mot SHL och har plockat in August Berg från Leksand. Han vet precis vad det handlar om. 23-åringen var med när Leksand gick upp i SHL 2019 och han spelade en central roll. Han hade spelat sig in i laget under säsongen och i den avgörande matchen mot Mora så avgjorde han på övertid - med sitt första seniormål någonsin. Snacka om att kliva fram vid rätt tillfälle.

TRUPPEN

MÅLVAKTER
Tex Williamsson
Marcus Nygren
Kristers Gudlevskis - NY från Brynäs

BACKAR
David Bernhardt
Niklas Folin
Josef Ingman
Ville Jonsson
Jakob Norén
Pontus Näsén
Hugo Styf
Tobias Viklund
Emil Wahlberg
August Berg - NY från Leksand

FORWARDS
Mikkel Aagaard
Theo Jacobsson
Erik Jinesjö Karlsson
Daniel Mannberg
Oscar Nordin
Sebastian Ohlsson
Oscar Pettersson
Helmer Styf
Filip Sveningsson
Riley Woods
Rihards Marenis - NY från Vita Hästen
Karl Umegård - NY från MoDo J20
Johan Södergran - NY från Los Angeles Kings
Adam Pettersson - NY från Brynäs
Josh Dickinson - NY från Toledo Walleye

TRÄNARE
Mattias Karlin
Jonas Holmström
Mikael Sundell - NY från AIK

FÖRLUSTER
Henrik Tikkanen, mv, Bridgeport
Isak Wallin, mv, Rungsted
Filip Hasa, b, Frölunda
Nikolaj Jelisejevs, f, Admiral Vladivostok
Tanner MacMaster, f, Vita Hästen
Jeremias Lindewall, f, Östersund
Max Tjernström, f, Sönderjyske
Sam Vigneault, f, HV71
Daniel Sylwander, f, Tingsryd

Jonas Gustavsson