3 nycklar: "Spelare som tar nästa kliv"
Publicerad: 2022-09-10
#14lag14analyser: Vilka blir nycklarna för Tingsryd i vinter? Vi lyfter fram tre detaljer som blir viktiga för att nå framgång.

SPELARE SOM TAR NÄSTA KLIV

Tingsryd har inte den största budgeten eller den största plånboken utan får värva spelare med utvecklingspotential. Därmed är det också en jättenyckel att spelarna som värvas in också tar nästa kliv i sin utveckling. Taif behöver vaska fram ett par fynd ut nyförvärvshögen, helt enkelt.

Tingsryd har bland annat plockat in Ludvig Levinsson, Anton Gradin och Maximilian Eisenmenger, en ung trio som har ingen, eller ringa, erfarenhet av HockeyAllsvenskan, men där någon, helst alla, behöver ta en producerande roll i laget för att det inte ska bli för trubbigt. Men även spelarna som är kvar sedan i fjol måste ta nya kliv framåt. Spelare som Tomas Rydén, William Fransson och Nils Thomasson är exempel på killar som absolut inte slagit i taket för sin potential.

För att summera: Tingsryd har inte det starkaste laget på pappret utan spelare måste ta kliv framåt i vinter.

RADARPARETS PRODUKTION

Det vimlar inte av etablerade offensiva spetsspelare i Tingsryd.

Därför är det viktigt att återvändarna Felix Olsson och Jonatan Harju hittar formen från för två år sedan. Radarparet, där Olsson är servitören och Harju avslutaren, matade in 78 poäng tillsammans under senaste Taif-sejouren. Succén då öppnade dörren till Södertälje, men där lyckades ingen av dem och kontrakten revs i förtid i våras. Det är således två stukade herrar som återvänder till Småland, men säkerligen också revanschsugna för att återigen bevisa att de kan leverera pinnar i den här ligan.

Duon kommer spela en central roll i Tingsryds offensiv, både i fem mot fem och powerplay, och en nyckel är att de levererar i paritet med insatsen för två år sedan.

"SPECIAL TEAMS"

"Special teams" var inte bra i Tingsryd förra säsongen.

16,4 % i powerplay var näst sämst i ligan och 68,7 % i boxplay var sämst i ligan. Tingsryd tappade en hel del poäng på grund av det svaga spelet i de spelformerna och det måste givetvis skruvas upp i år. Nye tränaren Fredrik Glader har berättat att det snackats mycket om "special teams" under försäsongen, där han menar att det hittats en stabilitet i boxplay men där man alltjämt letar efter rätt formationer i powerplay.

Att Glader och Tingsryd får ordning på powerplay och boxplay är så klart en stor nyckel.

Jonas Gustavsson