Transferveckan: "Nu sluter han cirkeln..."

21 maj 2021 10:30

Varje fredag så summerar vi den senaste veckans "silly season" i HockeyAllsvenskan där du enkelt kan se vad som har hänt lag för lag.


Johan Gustafsson är tillbaka i HockeyAllsvenskan igen.

Att målvakten, som är nybakad SM-silvermedaljör med Rögle, skulle hamna i Västerås har länge varit en illa dold hemlighet men nu är det spikat och klart, presenterat officiellt, och västmanlänningarna har lagt ytterligare en imponerande pusselbit i den annonserade satsningen. 29-åringen lär, oavsett vad som händer framgent på transfermarknaden, rankas som ett av ligans hetaste nyförvärv.

Kolla in meritlistan:

203 matcher i SHL, 21 matcher i tyska DEL, 75 matcher i AHL.

Två U18-VM, ett JVM, ett VM.

Guld i SHL (två gånger), JVM, VM och Champions Hockey League (tre gånger).

En spelare som varit med om mycket, som vunnit mycket och som levererat på många olika platser, och som säkert hade kunnat spela i en större liga om inte satsningen i Västerås, mer eller mindre på hemmaplan, hade lockat så mycket.

Nu sluts också cirkeln.

Johan Gustafsson gjorde nämligen sin seniordebut i just HockeyAllsvenskan. Som 14-åring (!) i Arboga.

Det var säsongen 2006/07 som Arboga hamnade i ekonomisk kris och i samband med transferstoppet så var spelarna i laget fria att lämna eftersom det inte fanns möjlighet att betala ut löner. Ett gäng drog, och Arboga fick lappa ihop ett lag med gamla veteraner och unga talanger. Mitt i det stod Johan Gustafsson som alltså fjorton år gammal fick hoppa in mellan stolparna.

I debuten tog han 40 av 43 skott - och lovordades.

Johan själv har berättat att han minns debuten och den där säsongen mycket väl. Det är inte konstigt - vilken 14-åring får chansen i de där sammanhangen annars, liksom?

Den gången klev han in från "ingenstans", hade ingen press på sig och kunde bara ha kul.

Det är andra tongångar nu, så här fjorton år senare när han blivit dubbelt så gammal. Gustafsson är tilltänkt förstemålvakt i en klubb som gör en satsning, så kraven och pressen kommer vara stor, men det har också hänt mycket sedan 2007. Idag är "JG" en fullfjädrad toppmålvakt.

Nu sluts alltså cirkeln.

Johan Gustafsson är tillbaka i ligan där seniormatchandet en gång började.

LAG FÖR LAG - DET HAR HÄNT!

TRANSFERCENTRALEN

» Transfercentralen 2021