Panelen: "Märks att budgeten har ökat"

1 september 2021 15:00

#14lag14analyser: Tre experter ger sin syn på Karlskoga - hur lagbygget ser ut, vem som blir poängkung och vem som slår igenom, hur det går och vad som blir största nyckeln.


Panelen:
Dennis Pavlovic, journalist Karlskoga-Tidningen
Bengt Olsson, Karlskoga-tyckare
Alexander Nilsson, journalist hockeynews.se

Vad säger ni om lagbygget?

Dennis Pavlovic: Väldigt spännande! Det märks verkligen att budgeten har ökats med 20 procent. BIK har ju haft bra trupper förr också, men detta är nog den mest kompletta jag har sett.

Bengt Olsson: Det ser bra ut. Vi vet att en spetsforward till ska hämtas in, och jag tycker personligen att vi behöver en back till även om våra två try-out juniorer vad jag förstår har gjort en stark försäsongsperiod. Annars en bra mix mellan gammalt och nytt, och man ser tydliga linjer i hur tränare och sportchef vill bygga laget.

Alexander Nilsson: Som vanligt är det ett starkt lagbygge som formats i Karlskoga under sommaren. Men precis som vanligt har det också försvunnit ett gäng toppnamn. Två tredjedelar av förstakedjan med Henrik Björklund, Gustaf Thorell och Linus Karlsson har ju gått vidare till nya äventyr, bland annat. Den enda egentliga osäkerheten är kring målvaktssidan, där det förvisso är två etablerade namn, men som inte varit på toppen av formkurvan de senaste säsongerna. I Lars Volden finns dock sedan tidigare visad potential för att vara en toppmålvakt i ligan. Viktigt för BIK-andan är att "Kingen", Henrik Larsson, återvänder och tar vid där han lämnade.

Vem blir poängkung?

Dennis Pavlovic: Väntat svar, men Henrik Björklund som jag trodde att moderklubben Färjestad skulle ge chansen den här säsongen. Väldigt bra spelare som kommer få väldigt mycket istid.

Bengt Olsson: Tråkigt svar; Henrik Björklund. Men kan kanske utmanas av Sebastian Collberg.

Alexander Nilsson: Om Aleksi Rekonen får vara skadefri finns goda chanser för den finske forwarden.

Vilken spelare har störst genombrottspotential?

Dennis Pavlovic: Sebastian Collberg känns för känd för att kunna få ett genombrott så jag säger Sebastian Fakt. Han var bra redan förra säsongen och enligt rykten pekar testresultaten under försäsongen mot en ännu bättre säsong nu. Jag tror han kan få en större roll och bli en ”bomb”.

Bengt Olsson: Svårt. Finns många som jag tror kan ta stora steg om allt stämmer. David Lilja, ung med mycket rutin och tyvärr otursförföljd skulle kunna bli hur bra som helst om han får en skadefri säsong, Åke Stakkestad som gjort det bra i landslagssammanhang, Viktor Lennartsson får väl åldern till trots anses vara en potentiell genombrottsman. Det finns fler, men det här är nog de främsta kandidaterna.

Alexander Nilsson: Åke Stakkestad började redan under förra säsongen göra livet surt för motståndarna och har under sommaren och början av denna säsong tagit än fler steg i rätt riktning. Han har lovordats för sitt spel av Juniorkronornas förbundskapten Thomas Montén och jag blir inte förvånad om Stakkestad tar en JVM-plats senare i vinter.

Vad ska vi ha för förväntningar på laget i år?

Dennis Pavlovic: BIK satsar förvisso, men jag tror ändå inte att den satsningen kan jämföras med till exempel HV71:s satsning. En femteplats måste fortsatt ses som godkänt.

Bengt Olsson: Topp fem tycker jag att man kan sikta på. Truppen är lite bredare än tidigare år och därmed inte så skadekänslig även om vi självklart har en del nyckelspelare. Slutmålet är naturligtvis - bör vara - att utmana om en plats i den allsvenska finalen. Men konkurrensen är hård!

Alexander Nilsson: Att BIK, som vanligt, är med uppe i toppen och stökar. Toppskiktet ser ut att kunna vara ännu tajtare än förra året med fler lag som vill blanda sig i och det kan bli flera lag inom få poäng när det summeras, men man ska utan tvekan ta sig direkt till kvartsfinal och helst med hemmaplansfördel också.

Vad är största enskilda nyckeln för att laget ska lyckas?

Dennis Pavlovic: Att Lars Volden och Marcus Hellgren lever upp till förväntningarna om att vara ett starkt målvaktspar, säger jag.

Bengt Olsson: Det krävs en stark defensiv. Det var väl Tommy Sandlin som en gång sa att "framåt händer det alltid nåt" och det kommer det att göra med den offensiva spets vi har. Så om alla gör det hårda defensiva jobbet också så kommer det att gå bra. Vi har också även i år ett starkt målvaktspar som båda är riktigt bra på allsvensk nivå. Sedan ska man inte bortse från att även om vi har en bred trupp så kan skador ställa till det. Så att slippa skador och få kontinuitet i laget är också viktigt.

Alexander Nilsson: Att man hittar en ny spetskedja med kemi. BIK har ett brett lag, ingen tvekan om det, men sett över de senaste säsongerna har man alltid haft en trio som lett laget offensivt med besked, och det behöver man i vinter också. Kanske kan Sebastian Collberg äntligen få det att lossna på svensk mark och bli den där offensiva nyckeln han spåddes bli?