HockeyAllsvenskan år för år: 2010/11

27 juni 2020 08:00

Sjätte säsongen i HockeyAllsvenskan - och den här säsongen ändrades PlayOff-systemet om och Förkvalserien infördes.


SÅ SPELADES LIGAN

– 14 lag och 52 omgångar.

– Lag 1-3 till Kvalserien till Elitserien.

– Lag 4-7 till förkvalserien. Alla mötte alla hemma och borta, totalt sex omgångar, och vinnaren gick vidare till Kvalserien till Elitserien.

– Kvalserien till Elitserien spelades med sex lag (två från Elitserien) och i tio omgångar, där ettan och tvåan kvalificerade sig för Elitserien.

– Lag 13-14 till Kvalserien till HockeyAllsvenskan. Kvalserien till HockeyAllsvenskan spelades med sex lag och i tio omgångar, där lag ett och två kvalificerade sig för HockeyAllsvenskan.

TRÄNARBILDEN

NOTERAT

– PlayOff-systemet till Kvalserien förändras. Istället för bäst av tre-möten så skapades förkvalserien där lag 4-7 möttes hemma och borta, över sex omgångar.

– Lag ett till tre i tabellen (Växjö, Rögle och Örebro) gick direkt till Kvalserien, medan lag fyra till sju (Leksand, Västerås, Almtuna och Mora) fick spela förkvalserien. Mora vann förkvalserien, och kvalificerade sig därmed till Kvalserien.

– Växjö gick upp i Elitserien (nuvarande SHL), medan Södertälje åkte ner i HockeyAllsvenskan.

– Troja-Ljungby och Tingsryd fick kvala för att hålla sig kvar i ligan, och båda lyckades med den bedriften vilket innebar att inget lag från HockeyEttan tog klivet upp.

– Noterbart är att förhandsfavoriterna inte lyckades fullt ut den här säsongen. Leksand blev fyra i tabellen och Malmö blev åtta (och missade därmed förkvalserien).

– Conny Strömberg, Örebro, vann poängligan för andra året i följd med 58 poäng. Han är hittills den ende spelaren som lyckats vinna poängligan två år i rad (uppdaterat 2020-04-29).

NÅGRA AV PROFILERNA...

– Conny Strömberg, Örebro. Publikfavorit, profil och poängmaskin som vann poängligan för andra året i rad. Bildade urstark kedja med Henrik Löwdahl och Johan Wiklander.

– Ryan Gunderson, Örebro. Kanadensisk fyndvärvning som omgående visade spetskvaliteter både offensivt och defensivt.

– Mattias Persson, Troja-Ljungby. Exploderade poängmässigt, gjorde 53 poäng på 48 matcher trots att Troja blev nästjumbo, och spelade via den prestationen till sig ett SHL-avtal med Luleå.

– Johan Ryno, Oskarshamn. Kom tillbaka till Oskarshamn efter att ha hattat runt mellan klubbar i Nordamerika, SHL och HockeyAllsvenskan, och fick äntligen ordning på spelet. 46 poäng på 50 matcher, tia i poängligan och var majestätisk i spelet.

– Jonas Fransson, Rögle. En av HockeyAllsvenskans främsta målvakter genom tiderna gjorde en av sina bästa allsvenska säsonger. 1,87 insläppta mål per match och 94,17 % i räddningsprocent.

– Josh Soares, Växjö. Skicklig kanadensare som sopade in 57 poäng och blev tvåa i poängligan. Bidragande faktor till Växjös avancemang till SHL.

TABELLEN

POÄNGLIGAN

SKYTTELIGAN

MÅLVAKTSLIGAN

PUBLIKLIGAN

ALL STATISTIK

Statistik: HockeyAllsvenskan 2010/11

Statistik: Kval till HockeyAllsvenskan

Statistik: Förkvalserien

Statistik: Kval till Elitserien

HISTORIK

HockeyAllsvenskan 2005-2020