Hemma
Almtuna
AIS
Borta
Pantern
PAN

Matchguide: Kuggen tillbaka i Karlskoga

27 oktober 2017 10:00

Fredagskvällen bjuder på fem matcher från HockeyAllsvenskan och bland annat så blir det comeback för Gustaf Thorell när Karlskoga ställs mot Södertälje.


DAGENS TABLÅ

19.00 Södertälje - Karlskoga, Scaniarinken
19.00 Västervik - Leksand, Plivit Trade-hallen
19.00 Tingsryd - Vita Hästen, Nelson Garden Arena
19.00 Almtuna - Pantern, Gränbyhallen
19.00 Timrå - Troja-Ljungby, NHK Arena
» Se matcherna på C More
» Hör matcherna på Radiosporten


C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Västervik mot Leksand ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» Leksands tränare Leif Carlsson gästar införstudion.
» I första pausen skärskådas Västervik och skadade stjärnan Victor Öhman gästar studion.
» I andra pausen bjuder C More-experten Mike Helber på det bästa från den gångna veckan.
» Spelarkorrarna Joakim Englund, Västervik, och Martin Karlsson, Leksand, bjuder på inside-material.


VÄRT ATT VETA

Kuggen redo för comeback
I förra omgången så gjorde backen Viktor Lang comeback, och nu kommer nästa glädjebesked för Karlskoga då Gustaf Thorell återigen är spelklar och finns med på isen ikväll mot Södertälje.
På skadelistan finns alltjämt Erik Brissle, Daniel Bernhardt och Axel Lindström, plus junioren David Lundmark som bröt gårdagens träning. Det är dessutom frågetecken för Victor Berglind som fick en smäll senast. Allt enligt Karlskogas hemsida.
Shane Owen fortsätter mellan stolparna.
Karlskoga har förlorat tre raka matcher och letar efter ett trendbrott.
– Passningsspelet är fortfarande undermåligt. Jag saknar det där sista trycket mot kassen och desperation för att göra mål, säger tränaren Tobias Thermell till klubbens hemsida.

Almtunas mardrömsmotstånd
Almtuna har åkt på två smällar, 0-2 mot Södertälje och 0-7 mot Vita Hästen, och ställs nu mot sin mardrömsmotståndare Pantern.
Almtuna har förlorat åtta av nio möten (sju i HockeyAllsvenskan, ett i Slutspelsserien) sedan Pantern gick upp. Ifjol föll Almtuna i alla matcherna mot Pantern, och förlustsviten mot motståndaren är uppe i sex (!) raka matcher.
– Vi har svårt mot Pantern, det visste jag. Pantern har haft stora killar i laget och på något sätt har vi haft svårt att slå oss in, säger tränaren Marcus Ragnarsson till unt.se.
Almtuna får ikväll tillbaka Jacob Svensson från sjukdom medan Victor Rollin-Carlsson är ett frågetecken, rapporterar unt.se.

Så är skadeläget i Leksand
Leksand brottas med en del skador och har Oskar Lang, arm, och Mattias Nilsson, underkroppsskada, alltjämt borta ikväll mot Västervik.
Det är dessutom frågetecken för Olle Alsing och Fredrik Lindgren som dras med sjukdomar, skriver klubben på sin hemsida.
Enligt dt.se är dock Johan Porsberger, som missat fyra matcher, aktuell för spel igen.

Speciellt möte
Patrick Nilson inledde säsongen i Tingsryd, men valde sedan att lämna för att få mer istid. Han hamnade då i Vita Hästen - och ikväll återvänder han som motståndare till Nelson Garden Arena.
– Jag pratade med grabbarna där nere redan direkt när jag kom hit till Hästen, och jag hade koll på datumet, den 27 oktober. Det ska bli kul att träffas igen. Jag var ändå där nere i sex år, och det är ganska länge, säger Nilsson till folkbladet.se.

Backen in i spel
Joakim Englund har avverkat sin tre matcher långa avstängning och är åter i spel ikväll när Västervik tar emot Leksand.
Noterbart är också att SHL-lånet Ludwig Wistén återvänt till Växjö, och att Lukas Löfquist, som plockats in på tryout, därmed kliver in från start i tredjekedjan med Pierre Gustavsson och Jacob Tenemyr.
Norrmannen Jörgen Karterud har missat de senaste matcherna och har nu fått en dom på sin ljumskskada och blir borta i minst tre veckor.
– Det är de indikationerna vi har fått. Sedan kan det bli både två och fyra veckor även om känslan just nu är att det snarare lär dröja det senare innan han kan spela match igen, säger tränaren Roger Forsberg till vt.se.

Han är nyckeln till framgången
Leksand har fått igång sin toppkedja sedan Anton Karlsson klev in med Alex Friesen och Mattias Ritola. Trion har gjort 17 poäng tillsammans under de tre senaste matcherna, och Friesen pekar ut Karlsson som nyckeln.
– Ja, han ger vår kedja en bra dimension. Han är en grym forecheckare som smäller på men är också skicklig, säger Friesen till dt.se och bedömer sin egen säsongsstart:
– Jag tycker det går hand i hand med hur laget har uppträtt. Det har varit några matcher som jag inte fått mitt spel att fungera. Men i de senaste matcherna har vi spelat bättre. Jag har bidragit mer och jag tycker att det beror på att hela laget spelar bättre.

SHL-lånet ska få speltid
Lukas Enqvist fanns med i Timrås trupp senast men fick ingen speltid mot Björklöven. Ikväll ska 19-åringen, som lånats in från Färjestad, få sina första spelminuter i HockeyAllsvenskan mot Troja-Ljungby.
– Han går in som en av fyra centrar så det blir hans första match för oss, ska bli skoj att se var han står någonstans. Jag har sett honom lite, han är en bra skridskoåkare och hårt arbetande tvåvägscenter som jag tror vi får nytta av, säger tränaren Fredrik Andersson till Timrås hemsida.
Johan Persson och Tobias Liljendahl finns på skadelistan.


HETA LIRARE

Trion Alex Friesen, Mattias Ritola och Anton Karlsson är i fin form för Leksand just nu. Kedjan har producerat 17 poäng på de tre senaste matcherna.

Jesper Samuelsson och Marcus Eriksson fortsätter att producera för Vita Hästen. Duon har gjort poäng i sju raka matcher där de totalt kombinerat in hela 24 (!) poäng.

Efter sju poänglösa matcher så har Södertäljes speldosa Fredric Weigel varvat upp ordentligt. 25-åringen har nu gjort poäng i fem raka matcher.

Ungtupparna i Timrå levererar. Filip Hållander, 17, har svarat för fem poäng på de tre senaste matcherna och Jonathan Dahlén, 19, har gjort tre mål och fem poäng på de två senaste kamperna.


LÄS MER

» Inför: Almtuna IS-IK Pantern
» Inför BIK Karlskoga-Södertälje SK
» Intervju med Tobias Thermell
» Mattias Nilsson: Blir krig i varje byte
» Skadeläget i Leksand
» Inför Almtuna
» Nedsläpp: Publikfest när SSK tar emot Karlskoga » Fredrik Andersson inför Troja/Ljungby
» Inför Leksand hemma