Hemma
Västerås
VIK
Borta
Almtuna
AIS

Matchguide: Debut för Matias Sointu

23 november 2018 10:00

Fredag och full omgång i Sveriges mest underhållande liga! Tar Västerås femte raka segern? Gör AIK:s Max Lindholm mål för femte matchen i följd? Hur går det för Martin Sointu, Oskarshamn, som gör allsvensk debut? Bryter Pantern sin negativa trend? Svaren kommer ikväll!


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Sveriges mest underhållande liga är bäst live!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Följ alla matcher på en gång: målpling, livetabell, kommentarer.

DAGENS TABLÅ

19.00 Vita Hästen - Karlskoga, Himmelstalundshallen
19.00 Södertälje - Tingsryd, Scaniarinken
19.00 Karlskrona - Oskarshamn, NKT-Arena Karlskrona
19.00 Västervik - MODO, Plivit Trade hallen
19.00 AIK - Björklöven, Hovet
19.00 Leksand - Pantern, Tegera Arena
19.00 Västerås - Almtuna, ABB Arena

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder AIK mot Björklöven ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I uppsnacket blir det intervjuer med Max Lindholm, AIK, och Mattias Pettersson, Björklöven.
» Spelarkorrarna Filip Windlert, AIK, och Jonas Emmerdahl, Björklöven, bjuder på inside-material.
» I första pausen gästas studion av HockeyAllsvenskans VD Stephan Guiance.
» I andra pausen bjuder C More-experten Mike Helber på ris och ros från veckan som gått.
» Alla mål från alla matcher.

VÄRT ATT VETA

Förutsättningarna inför kvällens matcher!

VITA HÄSTEN - KARLSKOGA

Vita Hästen har förlorat de tre senaste matcherna och letar efter ett trendbrott. Dock så har alla förlusterna kommit på bortaplan, och hemma i Himmelstalundshallen har man två raka segrar. Nu gästar Karlskoga och då jagar man tredje raka hemmasegern.
Karlskogas form är skarpare. Laget har vunnit tre av fyra matcher efter landslagsuppehållet och slog tillbaka Almtuna med 4-2 senast.
– Jag tycker att vi gör en helt okej match. Vi tar tre poäng och det är det viktigaste även om vi känner att vi nog hade mer att ge, säger målskytten David Lilja om den matchen till Karlskogas hemsida.
Senast lagen möttes så vann Karlskoga med 2-1.
– Vi gjorde en bra match mot dem borta, vi släppte in två mål i boxplay i början men sedan spelade vi bra, säger Vita Hästens forward Arvid Degerstedt till klubbens hemsida.
– Vi kan ta med oss mycket positivt från matchen mot Oskarshamn senast så det känns positivt inför den här matchen.

Noterat:
» Vita Hästen saknade Marcus Hellgren, Rikard Olsén och Erik Borg senast, samt långtidsskadade August Gunnarsson.
» Karlskoga saknar alltjämt backen Jacob Lundegård, men har i övrigt fullt lag.
» Karlskogas Fredrik Forsberg har gjort poöng i sju av de åtta senaste matcherna.

» Läs mer på Vita Hästen hemsida
» Läs mer på Karlskogas hemsida

SÖDERTÄLJE - TINGSRYD

Södertälje har förlorat de fem senaste matcherna och det får konsekvenser i truppen. Senast var Stefan Gråhns petad och han får inte vara med mot Tingsryd heller, och nu är även Lindsay Sparks petad från truppen.
Istället får fler juniorer chansen. Hugo Gustafsson debuterade senast och spelar igen, och nu kommer också Lucas Feuk och Filip Pilö in.
Nu hoppas man på trendbrott:
– Vi är väl medvetna om situationen men vi jobbar stenhårt, pumpar in energi i laget och är konkreta med vad vi behöver förbättra. Vi måste våga göra de sakerna som är nycklar till en hel prestation i 60 minuter, säger Södertäljes tränare Ulf Lundberg till klubbens hemsida.
Tingsryd har det också jobbigt, även om laget lyft sedan Larry Pilut och Richard Melkersson tog över som tränare.
– Om puckarna studsar med oss, som mot Pantern, och vi sätter chanserna kan vi vinna mot SSK, säger Larry Pilut till smp.se.

Noterat:
» Södertälje har Marcus Bohman, Petter Hansson och Victor Andersson på skadelistan, och har valt att peta Stefan Gråhns och Lindsay Sparks. Juniorerna Filip Pilö och Lucas Feuk kommer in i truppen.
» Joonas Valkonen, Roni Rukajärvi och Filip Owesson spelade inte senast. Filip Ahl är avstängd. Tingsryd har två nyförvärv, men Martin Réway är inte spelklar, men förhoppningen är att Max Lindroth ska bli det under dagen.
» Tingsryds Daniel Öhrn har gjort mål i två raka matcher.

» Läs mer på Södertäljes hemsida

KARLSKRONA - OSKARSHAMN

Oskarshamn toppar HockeyAllsvenskan och gjorde igår klart med finske forwarden Martin Sointu och han debuterar ikväll mot Karlskrona.
– Vi får in en ny spelare nu, Matias Sointu, som är en skicklig kille som har spelat mycket på högsta nivån i Finland och vann en titel i Österrike ifjol. Det finns kvalitéer i honom och nu ska vi bara få in honom i vårt sätt att spela, säger tränaren Håkan Åhlund till Oskarshamns hemsida.
IKO ser fram emot utmaningen mot KHK:
– Karlskrona är ett lag som är med där uppe i toppen med skickliga spelare och som vill ta sig tillbaka till SHL. Nu blir vi testade på deras hemmaplan så får vi se hur vi hanterar det. Vi har ju nu tre bortamatcher på raken, säger Åhlund.
Karlskrona har efter en stark period förlorat de två senaste matcherna och hoppas på ett trendbrott mot Oskarshamn.
– De (Oskarshamn) åker mycket skridskor och spelar mycket med överbelastning i egen zon där de har mycket folk på liten yta. De är bra på det, men det går att utnyttja om man är skicklig, säger Karlskronas tränare Ove Molin till blt.se.

Noterat:
» Karlskrona får tillbaka Viktor Liljegren i laget igen, men däremot faller Kalle Miketinac ifrån då han blivit skadad. Jörgen Karterud saknas alltjämt. Allt enligt blt.se.
» Oskarshamn får in nyförvärvet Matias Sointu och har alla spelare tillgängliga utom Oskar Nilsson som är avstängd.
» Oskarshamns Alex Hutchings har gjort mål i tre raka bortamatcher.

» Läs mer på Oskarshamns hemsida

VÄSTERVIK - MODO

Västervik har en del skadeproblematik och har därför lånat in Alexander Kovalonok från Arboga i två matcher och han gör debut mot MODO ikväll.
– Alexander är en spelare vi har bra koll på. Vi tror att han kan komma in och bidra under två matcher, säger sportchefen Emil Georgsson till Västerviks hemsida.
Efter dubbla målkalas, 6-0 mot Vita Hästen och 6-2 mot Södertälje, så blev Västervik nollat senast mot Björklöven.
MODO har efter sex raka förluster vunnit två raka matcher - 4-0 mot Pantern senast - och känns på gång.
– Ett gigantiskt steg i rätt riktning där vi i längre stunder spelar den hockey vi vill spela. Vi uppträdde aggressivt och checkade både hårt och med kvalité. Spelet satt inte över 60 minuter, men vi gjorde det även bra i "svackorna" vi hamnade i under matchen, säger tränaren Björn Hellkvist till MODO:s hemsida om senaste kampen.
MODO vann säsongens första möte mot Västervik med 5-2.
– Västervik är ett lag som spelar i högt tempo och som jag tycker har tagit lite för få poäng i jämförelse med hur de spelat. De är ett bra kollektiv och vi ser fram emot en speciell miljö att komma till där vi måste fokusera på att göra jobbet, säger Hellkvist.

Noterat:
» Västervik får in Arboga-lånet Alexander Kovalonok och hoppas även att både Niklas Folin och Trevor Mingoia kan göra comeback. Emil Alba och Gabriel Desjardins är på skadelistan.
» MODO har frågetecken för Oscar Pettersson som fick en smäll senast, beslut om hans medverkan tas under dagen. Tobias Ericsson, Tim Wahlgren, Kristian Jakobsson och Anton Karlström spelade inte senast.

» Läs mer på Västerviks hemsida
» Läs mer på MODO:s hemsida

AIK - BJÖRKLÖVEN

AIK har plockat kontinuerligt med poäng under hela säsongen och har vunnit fem av de sex senaste matcherna.
Laget var skadedrabbat inför mot Tingsryd senast, seger med 3-1, och under den matchen föll flera spelare ifrån och det är därför brandskattat inför hemmakampen mot Björklöven. Det bekymrar dock inte coachen Tomas Mitell.
– Det ingår i sporten på något sätt och det är bara att gilla läget, det finns istid att ta för dem som är bra för dagen, så det finns möjligheter i detta också, säger han till klubbens hemsida.
Mitell förväntar sig hård kamp mot Löven.
– Med den lineup vi kommer ställa upp med så är det viktgit att alla chippar in med allt de har, det är det vi kommer trycka på. Björklöven är desperata efter poäng och kommer komma hit och kriga och det ska vi också göra, jag tror det blir en tajt match.
Björklöven hade en svag start på säsongen men har spelat upp sig efter hand. Laget har nu två raka segrar i ryggen där man hållit nollan i båda matcherna.
– Just nu är det många matcher och det gäller att spela med resurserna vi har, vi har en del att ta igen i jobbet och det är det vi försöker ta igen nu. Det kan tyckas se tråkigt ut ibland, men det bryr vi oss inte om utan nu gäller det att göra jobbet och försvara vårt eget mål, säger tränaren Joakim Fagervall till klubbens hemsida.

Noterat:
» AIK har en diger skadelista: Johannes Jönsson, Alexander Deilert, Johan Larsson, Anton Holm, Sam Marklund, Jacob Dahlström.
» Björklöven spelade utan Mikko Pukka, Simon Backman, Oskar Stål Lyrenäs, Cody Murphy och Emil Norberg senast.
» AIK:s Max Lindholm har gjort sex mål på de fyra senaste matcherna.

» Läs mer på AIK:s hemsida

LEKSAND - PANTERN

Pantern är inne i en djup svacka. Laget har förlorat fyra raka matcher och bara vunnit en av de åtta senaste kamperna.
Till det så har man inte gjort något mål i de två senaste matcherna och har blivit nollade i fyra av de sex senaste kamperna.
Pantern jagar ett trendbrott - och ställs nu mot Leksand på bortaplan.
Dalalaget har poäng i sju raka matcher och vände ett 1-3-underläge till 4-3-seger efter övertid senast mot Karlskrona.
Oskar Lang om motstånder som väntar:
– Ett lag som bara kör. De åker mycket skridskor och pressar bra över hela banan, säger han till Leksands hemsida.
Just Oskar Lang har haft en kanonsäsong så här långt.
– Jätteroligt så klart, det har rullat på bra faktiskt. Jag tycker ändå att jag har skapat ganska mycket lägen även tidigare, men den här säsongen har jag verkligen fått utdelning också, så det är jätteskönt. Sen har jag ju spelat med Thomas Valkvae-Olsen och Linus Persson också, så det är självklart en bidragande orsak till att det har gått så bra. Det är två riktigt skickliga spelare.

Noterat:
» Leksand saknar Martin Karlsson som fick en smäll senast, skriver dt.se. Dessutom är Tobias Forsberg, som missat två matcher, ett frågetecken. Mattias Ritola och Calle Själin är alltjämt skadade.
» Pantern-backen Ruben Rampazzo har missat de fjorton senaste matcherna på grund av skada. Nicklas Jadeland är avstängd.
» Leksands back Mattias Karlsson har gjort fem poäng på de tre senaste matcherna.

» Läs mer på Leksands hemsida

VÄSTERÅS - ALMTUNA

Västerås är i kanonform och har vunnit fyra raka matcher.
Klubben gjorde tidigare i veckan klart med Gustav Lindberg från Linköping och han fanns med som extraforward mot Södertälje senast, men tanken är att 18-åringen ska få mer istid mot Almtuna ikväll.
– Han ska in i laget nu på en gång, han kommer spela i morgon (idag). Det är en offensiv spelare som kommer hjälpa oss i det offensiva spelet, och ska han lyckas med det måste han få den typen av omgivning också. Vi har en plan för honom, säger tränaren Thomas Paananen till vlt.se.
Almtuna har blandat och gett den här säsongen och de sex senaste omgångarna är talande där laget vunnit och förlorat varannan match. Senast var man inte alls nöjda med insatsen när det blev förlust borta mot Karlskoga.
Man var inte heller nöjda med senaste besöket i Västerås då det blev en 3-2-torsk.
– Jag hoppas verkligen att vi är pigga mot Västerås. Vi är ruskigt revanschsugna, framförallt med tanke på hur det såg senast i Västerås, säger tränaren Martin Gudmundsson till unt.se.

Noterat:
» Västerås har backen Kenny Källström på skadelistan. I och med Gustav Lindbergs intåg så finns 15 forwards i truppen, och hur man formerar sig mot Almtuna är ännu oklart, skriver vlt.se.
» Almtuna väntas komma till spel med samma lag som senast, men det finns frågetecken för Erik Santesson, skriver unt.se. Sedan tidigare saknas Jesper Mångs, Jonathan Léman och Alexander Bjurström.
» Västerås Fredrik Hetta har gjort mål i tre raka matcher.