Hemma
Västerås
VIK
Borta
Björklöven
IFB

Matchguide: Ettan mot tvåan i hett möte

12 december 2018 10:00

Onsdag och sex matcher i Sveriges mest underhållande liga! Hur går det i toppmatchen mellan Oskarshamn och AIK? Tar Västerås tionde (!) raka hemmasegern? Hur avslutar Pantern i Rosengårds Ishall? Gör Kim Tallberg poäng för åttonde matchen i följd? Svaren kommer ikväll!


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Sveriges mest underhållande liga är bäst live!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Följ alla matcher på en gång: målpling, livetabell, kommentarer.

DAGENS TABLÅ

19.00 Karlskoga - Västervik, Nobelhallen
19.00 Leksand - Södertälje, Tegera Arena
19.00 Oskarshamn - AIK, Be-Ge Hockey Center
19.00 Pantern - Almtuna, Rosengårds Ishall
19.00 MODO - Tingsryd, Fjällräven Center
19.00 Västerås - Björklöven, ABB Arena

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Oskarshamn mot AIK ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I uppsnacket blir det intervjuer med Filip Sveningsson, Oskarshamn, och Erik Källgren, AIK.
» Även fokus på matchen mellan Leksand och Södertälje.
» Spelarkorrarna Jonas Engström, Oskarshamn, och Filip Windlert, AIK, bjuder på inside-material.
» I första pausen är det premiär för Fredrik Wargs nya reportageserie "Wargen kommer", i första avsnittet med Oskarshamns sportchef Per Kenttä.
» I andra pausen analyseras AIK och lagets framgångar trots så många skador.
» Alla mål från alla matcher.

VÄRT ATT VETA

Förutsättningarna inför kvällens matcher!

KARLSKOGA - VÄSTERVIK

Karlskoga har gått starkt sedan landslagsuppehållet men förlorade senast när det blev 3-5-torsk på hemmaplan mot Tingsryd.
På de senaste elva matcherna har det dock blivit åtta vinster, så visst är värmlänningarnas form överlag bra.
Ikväll väntar hemmamatch mot Västervik.
– Vi har full respekt för Västervik, de spelar med en bra fart och är spelskickliga. De släpper dock till en del chanser vilket har kostat dem en del poäng, säger Karlskogas tränare Staffan Lundh till klubbens hemsida.
Västervik har spelat sex hemmamatcher i de sju senaste omgångarna men nu blir det tre raka bortamatcher och första stoppet blir alltså i Karlskoga. Smålänningarna blandar och ger resultatmässigt och kommer närmast från en 1-2-förlust mot Karlskrona.

Noterat:
» Karlskoga saknar alltjämt skadade backen Viktor Lang, i övrigt är alla tillgängliga. Jämfört med senast så kommer David Lilja in som extraforward istället för Victor Ekarv, skriver klubben på sin hemsida.
» Västervik väntas komma till spel med samma lag som senast, där man nu också skrivit permanent avtal med backen Henrik Malmström som tidigare spelade på lån från Södertälje. Andreas Frisk och Gabriel Desjardins finns på skadelistan.
» Västerviks Kellen Jones har gjort mål i fyra av de fem senaste matcherna.

» Läs mer på Karlskogas hemsida
» Läs mer på Västerviks hemsida

LEKSAND - SÖDERTÄLJE

Leksands förlustrad är nu uppe i sju raka matcher och jakten på ett trendbrott fortsätter. Kommer det ikväll mot Södertälje?
– Det gäller att vi går ut och spelar vårt spel och känner att vi ska föra matcherna under den här veckan. Vi vill inte lägga så mycket fokus på motståndarna utan mer på vad vi ska göra. Det är lätt att bli passiv när man är inne i en negativ trend och att man väntar på vad motståndarna ska göra, men det är viktigt att vända på det och fokusera på vad vi ska göra och ta tag i spelet, säger forwarden Jesper Ollas till Leksands hemsida, och fortsätter:
– Det gäller att alltid prioritera det hårda jobbet med hård backchecking och att jobba klart alla situationer och inte vända ifrån i situationerna. Det är ganska simpla saker egentligen.
Södertälje är också i en negativ trend. Laget har förlorat de tre senaste matcherna och gått mållösa från de två senaste kamperna.
– Vi har jobbat mycket med specialteams, men det är fem mot fem-spelet som är grunden. Det handlar om att vinna 50-50-duellerna. Det gäller att ta den här matchen som det blir och hålla oss till matchplanen oavsett vad som sker. Vi ser fram emot detta, säger tränaren Ulf Lundberg till Södertäljes hemsida inför matchen mot Leksand.

Noterat:
» Leksand har Calle Själin och Mattias Ritola långtidsskadade. Senast spelade inte heller Mattias Karlsson och Linus Persson. Lukas Enqvist har lånats in från Timrå och spelar den här veckans två matcher.
» Södertälje får tillbaka Petter Hansson från skadelistan, men har ändå en lång frånvarolista ikväll: Marcus Bohman, Jacob Spångberg, Nicklas Grossmann, Victor Andersson och David Åslin.

» Läs mer på Leksands hemsida
» Läs mer på Södertäljes hemsida

OSKARSHAMN - AIK

Ettan mot tvåan i tabellen - det blir en riktig toppmatch i Be-Ge Hockey Center ikväll.
AIK toppar tabellen och är fem poäng före tvåan Oskarshamn, och poängen är så klart viktiga i den här drabbningen. AIK har chansen att dra ifrån i toppen samtidigt som Oskarshamn har chansen att minska glappet och utmana om förstaplatsen på allvar.
Efter en svacka så har IKO vänt på trenden och har två raka segrar i bagaget.
– Jag vill att vi ska gå ut och anta utmaningen, det ska bli kul att möta det bästa laget på hemmaplan. En stor utmaning för oss. För oss handlar det fortfarande om vad vi själva gör, vi vill självklart föra spelet, säger tränaren Håkan Åhlund till klubbens hemsida.
AIK, med fyra raka vinster bakom sig, hemmavann med 2-0 senast lagen möttes. Det har dock varit tuffare nere i Oskarshamn där laget enligt hockeypuls.se har fem raka nederlag. Senaste AIK-vinsten i Be-Ge Hockey Center kom i januari 2016.
– Alla bortamatcher är tuffa, sen är Oskarshamn ett topplag också så det blir lite tuffare då. Men det är roliga matcher, det ska bli kul, säger assisterande tränaren Jeff Jakobs till hockeypuls.se.

Noterat:
» Oskarshamn saknar enbart backen Isak Pantzare, i övrigt är det full trupp. IKO har också lånat in målvakten Jesper Eliasson och backen Kalle Johansson från Växjö, och man hoppas få den sistnämnde spelklar redan till ikväll.
» AIK väntas matcha samma lag som senast, skriver hockeypuls.se. Saknas: Johannes Jönsson, Johan Larsson, Alexander Deilert, John Dahlström och Garry Nunn.
» AIK:s kedja med Fredric Weigel, Anton Holm och Jesper Frödén har svarat för sjutton poäng på de fyra senaste matcherna.
» Oskarshamns Nicklas Heinerö har gjort fyra mål på de tre senaste matcherna.

» Läs mer på Oskarshamns hemsida

PANTERN - ALMTUNA

På grund av en renovering av Malmö Isstadion så har Pantern fått spela sina matcher i Rosengårds Ishall i höst. Nu är den eran dock snart över, hemmamatchen mot Almtuna blir den sista i den tillfälliga arenan. Därefter kommer Pantern att spela i Malmö Isstadion igen.
Kanske kan ett arenabyte bli en nystart för laget som är ligans sämsta hemmalag. Det har bara blivit tre segrar och nio inspelade poäng på tretton hemmamatcher i år.
Återstår att se om den siffran går att putsa mot Almtuna.
Uppsala-laget hade länge stora problem mot Pantern, men den trenden har svängt senaste tiden och Almtuna har vunnit båda mötena mot Malmö-laget i år. Ja, totalt har det blivit fyra raka Almtuna-segrar när det gäller inbördes möten.
Almtunas form är också bra. Laget har två raka segrar och har hållit nollan i båda matcherna.

Noterat:
» Pantern har gjort klart med schweiziske forwarden Makai Holdener. När han är spelklar är oklart. Ruben Rampazzo och Robin Dahse spelade inte senast.
» Almtuna får tillbaka Lucas Sandström som avtjänat sin tre matcher långa avstängning. Han går in i sin ordinarie omgivning med Tony Mårtensson och Viktor Hertzberg, skriver klubben på sin hemsida. Backen Jesper Mångs har fått ett bakslag på sin tidigare skada och spelar inte ikväll, liksom sedan tidigare frånvarande Jonathan Léman.
» Almtunas Tobias Hage har gjort poäng i sju av de åtta senaste matcherna.

» Läs mer på Almtunas hemsida

MODO - TINGSRYD

Efter åtta raka matcher med poäng så tog sviten slut för MODO senast när det blev en 1-2-förlust mot AIK. MODO gjorde dock återigen en bra prestation, och formen är bra.
Nu väntar Tingsryd på hemmaplan och i de tidigare matcherna - en 4-3-seger hemma, en 4-3-förlust efter övertid borta - var coachen Björn Hellkvist inte alls nöjd med prestationerna.
– Ingen av matcherna har varit några bättre prestationer från vår sida där vi måste vara bättre med ingångarna i anfallzonen samt passningsspelet. Vi har inte lyckats utnyttja Tingsryds svagheter där matcherna i sig även varit mediokra från vår sida, säger Hellkvist till MODO:s hemsida.
Tingsryd är formstarka på bortaplan just nu. Smålänningarna har poäng i fem raka bortamatcher där fyra slutat med seger.
Laget har överlag fått ett rejält lyft senaste tiden jämfört med den tunga starten.
– Nu har vi ändrat spelsystemet. Vi vill vara fortsatt riktigt bra i egen zon men när vi väl har chansen att gå från defensiv till offensiv och vara kreativa med pucken har vi i dag ett större självförtroende i alla kedjor. Vi vet att om vi spelar som vi vill spela ger vi oss chansen att vinna och den mentaliteten hade vi inte i början av säsongen, säger forwarden Max Novak till smp.se.

Noterat:
» MODO har backen Victor Aronsson långtidsskadad, i övrigt är alla tillgängliga.
» Tingsryd har Robin Olsson, Björn Karlsson och Hannes Johansson på skadelistan. Dessutom är Martin Réway sjuk. Allt enligt smp.se.
» Tingsryds Kim Tallberg har gjort poäng i sju raka matcher.
» Tingsryds Max Novak har gjort mål i fyra raka bortamatcher.

» Läs mer på MODO:s hemsida

VÄSTERÅS - BJÖRKLÖVEN

Västerås har vunnit nio (!) raka hemmamatcher och kan utöka den sviten till tvåsiffrigt om det blir seger mot Björklöven ikväll.
Laget har dessutom fem raka trepoängare bakom sig.
Nykomlingen har varit en sensation hittills i serien.
Laget är trea (!) i tabellen och nosar på en plats i HockeyAllsvenska Finalen.
– Vi har gett oss själva ett bra utgångsläge så klart, och det tycker jag att vi gjort oss förtjänta av. I början av säsongen var det svajigt, bitvis gjorde vi bra prestationer men utan att kunna knyta ihop säcken. Men nu klarar vi av det, säger tränaren Thomas Paananen till vlt.se, och funderar kring om säsongen hittills är långt över förväntningarna eller inte:
– Svårt att måla upp en bild eftersom jag också är nykomling. Men det vi har är en tydlig målbild, och den börjar bli lika från ledare och spelare, hur vi vill uppträda där ute på isen. Det är jätteviktigt och något vi ska fortsätta med.
Björklöven blandar och ger, både vinner och förlorar, och kommer närmast från en 1-3-förlust mot Oskarshamn.

Noterat:
» Västerås har lånat in målvakten Jesper Myrenberg från Linköping och han ska ersätta Samuel Ersson under JVM men är spelklar redan till ikväll.
» Björklöven saknade följande spelare senast: Mikko Pukka, Simon Backman, Oskar Stål Lyrenäs, Cody Murphy, Lukas Ericsson, Emil Norberg.
» Västerås Fredrik Johansson har gjort tre mål på de två senaste matcherna.