Hemma
Almtuna
AIS
Borta
Oskarshamn
IKO

Matchguide: Johannes Jönsson gör comeback

6 mars 2019 10:00

Onsdag och sju matcher i Sveriges mest underhållande liga! Näst sista omgången! Hur går det för Johannes Jönsson i AIK-comebacken? Håller Västerås undan i kampen om tredjeplatsen? Säkrar Södertälje åttondeplatsen? Hur går det i bottenkampen mellan Almtuna och Tingsryd? Svaren kommer ikväll.


FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Sveriges mest underhållande liga är bäst live!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

» HockeyAllsvenskan Live
Följ alla matcher på en gång: målpling, livetabell, kommentarer.

DAGENS TABLÅ

19.00 Karlskrona - MODO, NKT-Arena Karlskrona
19.00 Leksand - Vita Hästen, Tegera Arena
19.00 Almtuna - Oskarshamn, Gränbyhallen
19.00 Björklöven - Pantern, A3 Arena
19.00 Karlskoga - Västerås, Nobelhallen
19.00 Tingsryd - Västervik, Nelson Garden Arena
19.00 Södertälje - AIK, Scaniarinken

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Södertälje mot AIK ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I uppsnacket blir det intervjuer med Sebastian Dyk, Södertälje, och Johannes Jönsson, AIK.
» Även fokus på matchen Karlskrona-MODO.
» Spelarkorrarna Christopher Liljewall, Södertälje, och Filip Windlert, AIK, bjuder på inside-material.
» I första pausen gästar Södertäljes klubbdirektör Mats Pernhem studion.
» I andra pausen pratas det om kval och Fristads Hockey Challenge.
» Alla mål från alla matcher.

VÄRT ATT VETA

Förutsättningarna inför kvällens matcher!

KARLSKRONA - MODO

Karlskrona säkrar en plats i Slutspelsserien om det blir seger mot MODO efter antingen ordinarie tid eller övertid/straffar.
Formen är dock ett litet frågetecken då laget förlorat de två senaste matcherna och även de två senaste hemmamatcherna.
– Vi har skaffat oss en position i tabellen som vi är tillfreds med, vi har har gett oss en bra chans att klara av topp åtta, vi ska ge allt och lite till för att först och främst klara det målet, säger tränaren Ove Molin till blt.se.
Efter dubbla förluster så vann MODO senast, och laget är starka borta där man har tre raka vinster. Laget är sexa i tabellen och jagar i första han femteplatsen som ger bonuspoäng i Slutspelsserien.
MODO föll med 2-5 mot KHK nyligen, och vet vad som gäller ikväll:
– Vi ska inte sänka tempot bara för att vi tillåts göra det. Istället ska vi trycka på knappen. Sen måste vi vara beredda på deras snabba spelvändningar då de är ett spelvändningslag med starka skridskoåkare, säger tränaren Björn Hellkvist till MODO:s hemsida.

Noterat:
» Karlskrona får tillbaka målvakten Robin Johansson som missat de senaste matcherna på grund av sjukdom.
» MODO har inte rapporterat någon frånvaro och hade fullt lag senast.
» MODO:s Joakim Hagelin har gjort poäng i åtta raka matcher.
» MODO:s Henrik Björklund har gjort sju mål på de sju senaste matcherna.

» Läs mer på MODO:s hemsida

LEKSAND - VITA HÄSTEN

Leksand kan fortfarande bli trea i tabellen då man är fyra poäng efter Västerås med sex poäng kvar att spela om, men det krävs inte bara att man själv tar poäng i slutet utan att även Västerås tappar poäng.
– Så självklart är det viktigt att få en så hög tabellplacering som möjligt och därmed så bra förutsättningar som möjligt i Slutspelsserien. En enda poäng kan vara avgörande, så det gäller verkligen att kriga för poängen, säger forwarden Oskar Lang till Leksands hemsida.
Ikväll väntar match mot tabelljumbon Vita Hästen som är klara för spel i Kvalserien till HockeyAllsvenskan och då finns ett revanschsug hos Leksand som har förlorat de två senaste hemmamatcherna.
Oskar Lang vet vad han vill se i veckans avslutande matcher:
– Självklart vill vi att spelet sitter så bra som möjligt. Jag tror att det blir viktigt med inställningen också. Att vi går in stenhårt i varje byte, och att vi kan ta med oss den inställnigen och känslan till det som väntar, säger han.
Vita Hästen har fyra raka förluster och har bara gjort ett mål i de tre senaste kamperna.

Noterat:
» Leksand saknade Calle Själin och Tobias Forsberg senast.
» Vita Hästen spelade utan Daniel Josefsson, Henrik Nyberg, Simon Krekula, Kevin Elgestål och August Gunnarsson i förra matchen. Lånet Jesper Emanuelsson har lämnat och återvänt till Frölunda.
» Leksands Johan Porsberger har gjort tre mål på de två senaste hemmamatcherna.

» Läs mer på Leksands hemsida

ALMTUNA - OSKARSHAMN

Kampen för att säkra nytt kontrakt går vidare för Almtuna som plockat två raka övertidssegrar och därmed klättrat över det negativa kvalstrecket. Det är dock tajt, Tingsryd under strecket har samma poäng och målskillnad, men Almtuna rankas före i kraft av fler gjorda mål.
Ikväll spelar Almtuna hemmamatch mot Oskarshamn. Lagen möttes nyligen och då vann Oskarshamn med hela 5-0.
Oskarshamn, som i praktikten säkrat andraplatsen i tabellen, är i en formsvacka och har bara en seger på de sju senaste matcherna - och den segern kom mot just Almtuna. IKO har vunnit alla tre mötena med Almtuna under säsongen med den imponerande målskillnaden 16-2.
– De målrika matcherna mot Almtuna är historia nu och inget vi lägger fokus på inför den här matchen. Men vi vet att vi spelade med bra fart och ett högt pucktempo, det är en nyckel, säger assisterande tränaren Fredrik Hallberg till Oskarshamns hemsida.
– Vi tar inte ut något i förskott men vi vet att slutspelet i någon form börjar nästa vecka. Vi förbereder oss som inför varje match och i vår plan för säsongen med träning och allt har funnits med att vi ska spela slutspel.
Noterbart är att det är fri entré på matchen i Gränbyhallen.

Noterat:
» Almtuna har Jesper Mångs och Tobias Hage långtidsskadade samt Lucas Sandström avstängd.
» Oskarshamn meddelar att Arsi Piispanen, som missat fyra matcher, är aktuell för en comeback ikväll. Däremot saknas Nicklas Heinerö och Emil Carnestad.
» Almtunas Tony Mårtensson har gjort sex mål på de fem senaste matcherna.

» Läs mer på Almtunas hemsida
» Läs mer på Oskarshamns hemsida

BJÖRKLÖVEN - PANTERN

Varken Björklöven eller Pantern kan nå Slutspelsserien längre, men båda kan fortfarande hamna i Kvalserien till HockeyAllsvenskan - även om det känns en bit bort.
Björklöven har sex poäng ner till Tingsryd och Almtuna, och för att Löven ska hamna i negativt kval krävs att laget tar noll poäng på två matcher, samtidigt som Tingsryd och Almtuna tar full pott. Pantern har en poäng mindre än Löven, men ändå fem poäng ner till både Tingsryd och Almtuna med bara sex poäng kvar att spela om.
Oavsett: minst ett av lagen kommer säkra sitt allsvenska kontrakt ikväll. För Löven krävs en poäng, för Pantern krävs två poäng - då spelar det ingen roll om Tingsryd och Almtuna vinner sina matcher.
Björklöven står på fyra raka förluster.
– Det ska spelas 52 omgångar, vi måste ge allt i alla matcher oavsett läge. Det var längesedan vi fick vinna, säger Löven-tränaren Joakim Fagervall till klubbens hemsida.
Pantern har vunnit och förlorat varannan match sett över de sju senaste omgångarna.
– Vi ska ut och vinna den matchen. Det är det enda vi har i tanken, säger tränaren Viktor Stråhle till skanesport.se.

Noterat:
» Björklöven har samma lag som senast men kan eventuellt få in Sebastian Selin. Saknas: Alexander Hellström, Mikko Pukka, Jonas Emmerdahl, Hardy Häman Aktell, Kristoffer Söder, Cody Murphy och Lukas Ericsson.
» Pantern spelade utan Matias Lassen och Nicklas Jadeland senast, vid sidan om Ruben Rampazzo som inte spelat sedan oktober. Nu har klubben också tappat Linus Cronholm som återvänt till Malmö.

» Läs mer på Björklövens hemsida

KARLSKOGA - VÄSTERÅS

Västerås har gjort en succésäsong som nykomling och om det blir seger mot Karlskoga ikväll så säkrar västmanlänningarna en sensationell tredjeplats i tabellen.
Tränaren Thomas Paananen väntar sig dock ingen lätt match i Nobelhallen:
– Det är klart att det kommer bli en tuff match. De har varit i toppen hela säsongen. Jag tycker att de påminner mycket om oss. Bra struktur på laget och bra killar som kämpar för BIK Karlskoga. Ett genuint lag som bara kör, säger han till vlt.se.
Forwarden Anthon Eriksson:
– Allting har skruvats upp på sistone när slutspelet närmar sig. Det märker man i alla dueller. Man märker att det är i slutet av säsongen och vad som komma skall.
Karlskoga är femma i tabellen och har fortfarande chansen att bli trea, men då krävs tre poäng ikväll.
BIK har vunnit och förlorat varannan match de fem senaste omgångarna och 1-4-föll mot AIK senast.
– Vi vill få upp farten igen då vi tyckte att vi blev aningen passiva senast. Västerås är ett lag som tutar och kör och spelar med en hög fart. Förhoppningsvis är vi lite mer beslutsamma i de avgörande lägena och hänger dit pucken när vi får chansen, säger assisterande tränaren Johan Schoultz till klubbens hemsida.

Noterat:
» Karlskoga får in backen Alexander Anderberg ikväll. Han värvades innan transferfönstret stängde och ansluter nu till laget då Mariestad spelat klart i HockeyEttan. Victor Berglind och Viktor Lang är kvar på skadelistan.
» Västerås plockar in Morgan Hassel i laget igen och han ersätter Jesper Appel som blivit sjuk, skriver vlt.se.
» Västerås Lukas Zetterberg har gjort fyra mål på de fyra senaste matcherna.

» Läs mer på Karlskogas hemsida

TINGSRYD - VÄSTERVIK

Kampen för nytt kontrakt fortsätter för Tingsryd. I och med att laget 0-4-föll mot Leksand senast samtidigt som Almtuna plockade två poäng så halkade man under negativa kvalstrecket. Smålänningarna har dock samma poäng och målskillnad som Almtuna, men rankas efter då man gjort färre mål.
Snacka om små marginaler.
Nu har dock inte Tingsryd allt i egna händer då Almtuna är före.
– Jag tror ändå att vi är i samma sits där vi känner att vi måste vinna båda matcherna, sen är det bara hoppas att vi släpper in något färre mål än vad de gör, säger målvakten Tex Williamsson till Smålandsposten.
Västervik jagar också ett streck. Laget är just nu nia i tabellen, tre poäng bakom åttan Södertälje som har den sista platsen i Slutspelsserien.
Laget är i bra form med poäng i fem raka matcher där fyra av dem slutat med vinst. Senast föll laget efter övertid mot Almtuna.
Tingsryd har spelat in tre poäng på de fem senaste matcherna och har bara gjort tre spelmål i de fem kamperna (plus ett straffmål).

Noterat:
» Tingsryd har fullt lag, skriver smp.se.
» Västervik saknas Isak Ragnevad, Andreas Frisk, Niklas Folin och Erik Ullman, skriver man på sin hemsida.
» Västerviks Victor Öhman har gjort fyra mål på de fyra senaste matcherna.

» Läs mer på Västerviks hemsida

SÖDERTÄLJE - AIK

AIK har säkrat seriesegern i HockeyAllsvenskan och idag kommer nästa glädjebesked: målvakten Johannes Jönsson, som varit borta nästan fyra månader, är redo för comeback och kommer att vakta målet mot Södertälje.
Dock så saknas ett knippe andra spelare. Tre spelare är defintivt borta, och ytterligare fyra kan saknas.
– De är inte fräscha nog för att spela. Vi har gått för seriesegern fullt ut, haft många bortamatcher. Det har varit ett tufft schema och kanske har vi kört lite för hårt. Det finns lite skavanker, säger AIK-tränaren Tomas Mitell till hockeypuls.se.
Södertälje kämpar för att fixa en plats i Slutspelsserien. Laget är åtta och har tre poäng ner till nian Västervik. Åttondeplatsen kan således inte säkras för egen maskin ikväll, men tar SSK en poäng mer än Västervik ikväll så är det klart.
Att AIK inte har något att spela för tror inte SSK-tränaren Ulf Lundberg kommer att spela in i dagens match:
– Jag är ganska övertygad om att de vill köra hela vägen in och jag är säker på att vi behöver göra en bra prestation och det är vad vi fokuserar på. Nu är det omgång 51. Då är det drivet och dynamiken i gruppen som är det viktigaste och att det finns en beslutsamhet i gruppen, säger han till Södertäljes hemsida.

Noterat:
» Södertälje får in Stefan Johansson och Ludwig Blomstrand i laget igen, de startar som sjundeback respektive trettondeforward ikväll. Nicklas Grossmann och Marcus Bohman är skadade, Isak Wallin är sjuk och Victor Andersson samt Sebastian Bengtsson är utanför truppen.
» AIK får in Johannes Jönsson som gör comeback efter en lång skadefrånvaro. Johan Larsson, Andreas Hjelm och Anton Holm är skadade, och troligen så spelar inte heller Alexander Deilert, Max Lindholm, Jesper Frödén och Sam Marklund, skriver hockeypuls.se.
» Södertäljes Sebastian Dyk har blivit tvåmålsskytt i tre raka matcher.
» AIK:s Max Lindholm har gjort poäng i sex raka matcher.

» Läs mer på Södertäljes hemsida