Listan: "Återstarten har varit magnifik"
Publicerad: 2021-01-01
Varje vecka så listar vi tio heta grejer från den gångna veckan i HockeyAllsvenskan - en salig blandning av lag, spelare och prestationer!

1 Västerviks återstart

Efter nästan tre veckors paus på grund av covid-19-problematik så var Västervik tillbaka i matchspel i mellandagarna - och återstarten var helt magnifik. Laget spelade både tisdag och onsdag, och slog till med dubbla segrar där man gjorde åtta mål och släppte in noll mål (3-0 mot AIK och 5-0 mot MODO). Så mycket bättre går det liksom inte att leverera… och då hade smålänningarna alltså inte spelat på väldigt länge. Imponerande!

2 Marcus Paulssons återkomst

I måndags kväll meddelade Tingsryd att klubben lånar in Marcus Paulsson från Mörrum. Den rutinerade 36-åringen - med bland annat 399 matcher i SHL, proffsspel i Schweiz och nio landskamper på sitt cv - spelade under tisdagen och väntade inte med att prestera sig i sin allsvenska comeback. Paulsson noterade fyra (!) assist och hade stor del i Tingsryds imponerande 7-2-viktoria mot MODO.

3 Tingsryds målform

Vilken målexplosion som Tingsryd bjöd på den gångna veckan! Smålänningarna hade gjort 64 mål på 22 matcher innan veckan, alltså 2,9 mål per match, innan man smackade in sex mål i 6-4-segern mot Kristianstad och sju mål i 7-2-vinsten mot MODO. Tretton mål på två matcher alltså, och den ketchupeffekten gav också utslag på totala målsnittet som ökade från 2,9 till 3,2 gjorda mål per match.

4 Vita Hästens nyförvärv

Vita Hästens nyförvärv Mark McNeill och William Fällström har sannerligen blivit en injektion för laget. Tony Zabels manskap hade bara två segrar på tio matcher innan duons intåg - men med dem i laget så har det blivit två raka segrar, och de har också levererat i protokollet. McNeill har svarat för ett mål och två assist medan Fällström smackat in tre mål - och de har således stått för hälften av de åtta mål som producerats i de två senaste kamperna.

5 Måns Lindbäck

Elitgnuggaren Måns Lindbäck har lagt till en offensiv dimension till sitt spel den här säsongen. Efter ett långt covid-19-uppehåll så var Södertälje tillbaka i spel i onsdags - och Lindbäck var inblandad i alla (!) mål när Kristianstad besegrades med 4-3. Forwarden svarade för ett hattrick - gjorde både 3-3 och matchvinnande 4-3 - och noterade dessutom en assist. Snacka om att vara het. Noterbart är att Lindbäck gjort två hattrick i år - båda mot just Kristianstad.

6 Victor Öhman

Victor Öhman är en pålitlig målskytt men har haft lite problem med produktionen i höst, men kanske lossnade allt mot favoritmotståndet MODO (gjorde ju fyra mål uppe i Övik för någon säsong sedan…). Öhman sopade in ett hattrick i Västerviks 5-0-seger i onsdags - där sista målet var ett solomål som osade ren klass. Västervik har gjort en fin höst och kommer Öhmans skytte igång på allvar så blir det ännu vassare.

7 Erik Hanses rekordtangering

Erik Hanses vaktade buren när Almtuna slog tillbaka Väsby med 5-3 och keepern noterade därmed vinst nummer 156 i HockeyAllsvenskan. Det innebär att han tangerade det allsvenska rekordet som är satt av Jonas Fransson. 30-årige Hanses är därmed bara en enda seger från att bli den vinstrikaste målvakten någonsin i HockeyAllsvenskan.

8 Johan Persson

Johan Persson är en av HockeyAllsvenskans hetaste målskyttar just nu. Mora-forwarden har matat in sex mål i de fem senaste matcherna och har pytsat in tre puckar i de två senaste matcherna där dalalaget vunnit båda kamperna. Med sina sexton mål så är han nu uppe som tvåa i skytteligan. Snittet ligger på 0,84 mål per match, vilket är betydligt skarpare än fjolårets 0,46 mål per match då han landade på karriärsbästa 24 mål (vilket räckte till en tiondeplats i skytteligan).

9 Oscar Petterssons målform

Vad har hänt med Oscar Pettersson? Mållös i femton raka matcher och missade därefter tre matcher - väl tillbaka i spel så har det blivit mål i tre raka matcher, och totalt fyra mål. Snacka om ketchupeffekt "deluxe". Ifjol sköt 21-åringen två mål på 52 matcher - en skörd han nu alltså dubblat efter den makalösa islossningen.

10 Nick Olesens poängsvit

Södertälje har haft ett långt covid-19-uppehåll och under den tiden valde klubben att hyra ut Nick Olesen till Oskarshamn i SHL - där dansken gjorde väldigt bra ifrån sig med tre mål och totalt fyra poäng på fyra matcher. Nu är 25-åringen tillbaka i HockeyAllsvenskan igen och i Södertäljes återstart så gjorde Olesen en assist - och förlängde därmed sin poängsvit till imponerande tio raka matcher. Den klart längsta sviten som lever i ligan just nu.

Jonas Gustavsson