Panelen: "Styrkan ligger i identiteten"
Publicerad: 2022-06-21
Tre experter ger sin syn på Östersunds silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Per Hansson, journalist Östersunds-Posten
Simon Gunnholt, journalist Jämtlands Tidning
Mikael Mjörnberg, frilandsjourlist, bland annat på hockeysverige.se

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Per Hansson: Klubben kom in sent i hanteringen efter finalmötet med Nybro 29 april. Det var nog lite omtumlande för alla. Nu har organisationen kommit igång och säkrat upp ett antal nyförvärv från Björklöven, (Kalle Johansson), Karlskoga, (Sebastian Fakt), Troja, (Oscar Eriksson), MoDo, (Jeremias Lindewall) och från Finland målvakten Samu Perhonen.

Simon Gunnholt: Godkänt så här långt. Gillar spåret med unga utvecklingsbara spelare, som Jeremias Lindewall från Modo och Oscar Eriksson från Troja. Med ett ökat förtroende och större arbetsro kan de helt säkert växa fram till tongivande pjäser. En ganska förväntad lista av spelare som fick lämna, även om det förstås blir kännbart att tappa en profil som Elias Bjuhr (väljer att lägga av). Han har varit en stor pådrivare och där behöver någon steppa upp. Min gissning är att vi hittar den karaktären bland nyförvärven.

Mikael Mjörnberg: Det vore väl synd att påstå att det slår gnistor om den, men som nykomling står Östersund knappast först i kön för att locka de största fiskarna till sig. Man har gjort sig av med ungefär de pjäser man hade kunnat förvänta sig skulle tvingas lämna efter avancemanget och förlängt några viktiga kontrakt. Men som helhet hade jag nog förväntat mig att det skulle ha hänt lite mer kring Östersund än vad som är fallet så här långt.

Vad är styrkan i lagbygget?

Per Hansson: Kan laget behålla den fantastiska gruppgemenskap som fanns i vintras är den en oerhört viktig ingrediens för framgång även fast det nu givetvis handlar om en väldigt mycket svårare utmaning – att hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan.

Simon Gunnholt: Styrkan ligger i identiteten. ÖIK har en spelidé som ska prägla samtliga lag i föreningen, vilket har gjort det lättare att plocka upp juniorer i a-laget. Med Kjell-Åke “Kjella” Andersson i båset även nästa säsong bygger man vidare på det. Som nykomling gäller det att alla köper sina roller och jobbar stenhårt. “Kjella” har visat att sig vara beredd att fatta tuffa beslut för att åstadkomma det.

Mikael Mjörnberg: Styrkan blir utan tvekan kontinuiteten. Det har visat sig de senaste säsongerna att det är naivt att tro att man ska kunna ta en halv Hockeyettan-trupp med sig upp i finrummet och ändå vara slagkraftiga. Östersund måste byta stora delar av sin trupp. Men med det sagt blir ett gäng viktiga pusselbitar ändå kvar och kanske framförallt ledarduon Kjell-Åke Andersson och Markus Molin. De har ägnat ett gäng Hockeyettan-säsonger åt att gnugga in ett tryggt spel och en solid defensiv. Där har få av motståndarna kunnat mäta sig och det blir förstås en trygghet att kunna bygga vidare på det.

{!A}

Vad är svagheten i lagbygget?

Per Hansson: Bristen på rutin. Det är en sak att spela i hockeyettan och kval till allsvenskan, något helt annat väntar och där krävs både mer av fysik, teknik och erfarenhet från högre sammanhang.

Simon Gunnholt: Målvaktssidan och backsidan ser än så länge lite svaga ut. Samu Perhonen må vara 29 år men är faktiskt relativt oprövad som förstemålvakt. Där är det egentligen bara den föregående säsongen vi har att gå på. Men svårt att värdera danska ligan och räddningsprocenten 89,8 procent är ju inget som skrämmer motståndarna. Mycket tyder på att Isak Mantler också skriver på. Han hade en fin utvecklingskurva i HockeyEttan och kan mycket väl utmana om förstaspaden. Backsidan är än så länge lite tunn även om vi förmodligen kan räkna in offensiv spets i Kalle Johansson. Där vill jag se i första hand få in en defensiv kugge med lite tyngre meritlista.

Mikael Mjörnberg: Så som truppen ser ut just nu saknar Östersund allsvensk spets. Henrik Marklund, Johan Mörnsjö, Erik Rainersson och Fredrik Strömgren har alla visat sig potenta i Hockeyettan, men hur står de sig en våning upp? Inget vet. Och hur bra känns egentligen den ständige andrafiolen, den finländske målvakten Samu Perhonen som värvats? Nja, i detta nu är Östersund fortfarande ett Hockeyettan-gäng i alla lagdelar och det säger sig självt att det måste åtgärdas.

{!B}

Vad mer måste in?

Per Hansson: Minst en back med pondus och massor av erfarenhet som laget kan luta sig emot när det börjar blåsa. Plus en förstakedja att ställa på benen med fart och som kan leverera massor av mål. Naturligtvis handlar det både om att ha pengarna som behövs, men också att hitta spelarna ute på en tuff marknad. Men fler toppvärvningar krävs.

Simon Gunnholt: Nu är det spets som måste in. Beprövade kort på den här nivån – både offensivt och defensivt. Styrelsen har sagt att man vill lägga ribban högt för att undvika att bli en slagpåse. Nu är det lite upp till bevis.

Mikael Mjörnberg: Östersund måste förstärka med allsvensk spets. Spelare som har varit med på nivån och vet vad som komma skall. Spelare som har visat att de kan producera och bära stora roller i andraligan. Det gäller i samtliga lagdelar. Men det är så klart mycket kvar att presentera innan det går att kalla det en fulltalig trupp.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Per Hansson: Backen Emil Djuse hade naturligtvis varit en dröm, men han lär vilja fortsätta spela i Schweiz ett tag till innan en eventuell hemkomst till sin moderförening.

Simon Gunnholt: Om vi fantiserar fritt: Alexander Edler. Kontraktslös efter en fin säsong med Los Angeles Kings. Ryktet säger att 36-åringen var på väg till Djurgården innan de åkte ner i HockeyAllsvenskan. Men min gissning är att han kör på ett år till i NHL. En mer rimlig drömvärvning är Leksandsbacken Tobias Ekberg. Spelade tillsammans med Kalle Johansson i ÖIK för några år sedan. Hade en tung säsongsavslutning i Dalarna och kan säkert få en nytändning i ÖIK.

Mikael Mjörnberg: Så vitt jag förstår av ryktesfloran är drömvärvningen redan klar och väntar på att presenteras. För en klubb som Östersund blir det inte så mycket bättre än en hemvändare med gedigen allsvensk erfarenhet och som fortfarande är i en bra ålder för att kunna prestera på hög nivå. Karl Johansson kan bli en härförare i en backuppställning som måste prestera för att Östersund ska bli slagkraftiga.

» Transfercentralen

HockeyAllsvenskan