Gästkrönika: "Ska ge tittarna en upplevelse"

4 juni 2018 11:00

Varje vecka publiceras en gästkrönika. Den här gången skriver Sportsground-kommentatorn Linus Eklund om pojkrummet, idrottsintresset, fascinationen över HockeyAllsvenskan, jobbet som kommentator och viljan att lyfta matcherna.


”Lindros…letar efter Yzerman på andra sidan… men han blir av med pucken mot en vilt kämpande Albelin. Sundin istället…tar tag i den och skickar en underbar passning över till Forsberg SOM SKJUTER OCH….”

– Linus, maten är klar!!

Det var så här det började. Hemma i pojkrummet, i källaren, i Tillberga någon mil utanför Västerås. CD:n innehållande EA-Sports NHL-spel gick varm i gamla Windowsdatorn nästan varje dag under mina barndomsår.

Detta tillsammans med mitt enorma idrottsintresse gjorde att jag fastnade för kommentatorsyrket tidigt. Efter att själv utövat flera sporter där ibland ishockey, fotboll, innebandy, golf och dessutom spenderat hundratals timmar framför olika VM-krönikor etc tog jag chansen att söka in till YH-utbildningen Livesändningsspecialist på Xenter i Tumba.

Tack vare utbildningen fick jag möjlighet att kommentera HockeyAllsvenskan och i höst kliver jag in på min sjunde säsong med den här otroligt underhållande serien.

Under de här åren har jag verkligen fastnat för ligan där en uppflyttning till SHL, med allt vad det innebär på sätt och vis är mer värt än ett SM-guld. Det gör också att varje match har ett värde. Som kommentator finns det inget bättre än när så är fallet.

I vissa allsvenska sändningar är programledaren, kommentatorn och expertkomentatorn på plats i arenan. Men på de övriga, mindre sändningarna är vi ett gäng kommentatorer som jobbar med matcherna framför varsin TV-skärm i TV4-huset i Stockholm. Då vi sitter i samma lokaler kan vi i periodpauserna informera varandra och ge en sammanfattning om hur vår match ser ut.

Det roligaste med jobbet som kommentator är att varje match lever sitt eget liv och har sin egen historia. Där är min uppgift att förmedla händelserna på ett underhållande sätt och ge tittarna den bästa upplevelsen de kan tänka sig. Det kräver förberedelse och att man får fram det viktigaste vid rätt tillfälle under en match.

En klubb som verkligen fick till det vid rätt tillfälle på året var Timrå IK, det är också lagets prestation och dess utveckling som jag minns mest från förra säsongen. Fredrik Andersson och hans stab fick verkligen ihop ett LAG som drog åt samma håll och det räcker väldigt långt, ja hela vägen faktiskt.

Men det finns flera intressanta saker som också etsat sig fast på näthinnan…

– Oskarshamns charmiga spel
– Unga Almtuna som slutade 4:a i grundserien
– Karlskogas uppryckning i kampen om att undvika negativt kval
– Vita Hästens helt otroliga powerplay
– Troja, som hade 4 spelare topp 12 i poängligan men ändå slutar sist i serien
– Kampen om 1:a platsen i Slutspelsserien och SHL-platserna
– Besluten att sparka tränare som i de flesta fall slutade i succé
– De unga talangerna som verkligen tog för sig
– Och framför allt den underhållande ishockeyn vi bjöds på

Det är just underhållningen och spelarnas utveckling kombinerat med ovissheten och överraskningarna som gör den här serien så fantastisk att jobba med.

Trots att jag inte kan påverka resultat, taktik, lagbyggen eller domslut så ser jag verkligen fram emot att dra igång ytterligare en säsong och se nya stjärnor tändas på den HockeyAllsvenska stjärnhimlen. Och förhoppningvis kan jag få matcherna att lyfta till något ännu bättre i vinter tack vare samma passion och inställning som nere i källaren i Tillberga för 20 år sedan.

Ha nu en grym sommar så vi hörs i september!

Linus Eklund
Kommentator HockeyAllsvenskan

Highlights från några matcher som Linus Eklund har kommenterat: