Juel: "Det går aldrig att slappna av"

23 januari 2021 09:40

Tim Juel är en av HockeyAllsvenskans hetaste målvakter och nu berättar han om resan, supernollan, konkurrensen, SHL-intresset och Karlskogas säsong.


Antalet målvakter som kommer från HockeyEttan till HockeyAllsvenskan och gör bra ifrån sig bara ökar.

Kolla på Daniel Marmenlind och Claes Endre i år, till exempel.

Eller Tim Juel ifjol.

Samme Tim Juel som nu är en av ligans bästa målvakter.

26-åringen fick dela på spaden med Henrik Lundberg ifjol även om han blev förstavalet till slut, men i år har han tagit ett fast grepp om förstaspaden och spelat klart flest matcher vilket gjort att rutinerade Stefan Stéen fått finna sig i att mest sitta på bänken.

– Det har känts bra för min del, speciellt efter jul. Jag tycker att jag kommit upp en nivå till, samtidigt som jag tycker att laget också gjort det, säger Tim Juel.

Just nu är både Juel och Karlskoga glödheta.

Keepern har hållit sju nollor i år - klart mest i ligan - och har för tillfället hållit nollan i 234 minuter och 43 sekunder. Han har alltså hållit nollan i sina tre senaste starter, plus under majoriten av matchen mot AIK där motståndarna gjorde sitt enda mål i början av den första perioden.

– Det är klart att jag tänker på den där nollan lite. Inte under matchernas gång, då är det bara fokus på att ta nästa puck, men det är mer efter matcherna och mellan matcherna. Det är ju en del som snackar om det. Det blir en del gliringar inom laget, säger Juel.

Går det stänga ute?
– Jo, till viss del. Nu är det ju en bra grej och en positiv sak så jag tycker bara det är kul. Det är värre när det går tyngre och det är mindre smickrande kommentarer. När det är bra saker är de lättare att stänga ute.

Tim Juel kallar sig själv "late bloomer".

Efter junioråren har han hållit till i HockeyEttan och det var först ifjol, som 25-åring, som han fick chansen i HockeyAllsvenskan.

– Jag kände jag blev bättre för varje säsong i Östersund, men jag hade ingen agent som promotade mig. Det har funnits lite intresse innan, men inget som mynnat ut i att jag fått chansen. Inför sista säsongen i Östersund skaffade jag en agent, sedan blev det Karlskoga...

Du var redo då?
– Jag tog klivet när jag behövde det och det känns väldigt bra, sedan är det svårt att sia om jag kunde ha tagit klivet tidigare. Jag ser inte tillbaka på åren i HockeyEttan som en jobbig tid, utan jag samlade bra erfarenheter. Det gjorde mig bättre som både person och målvakt.

Hur var klivet upp?
– Det var ungefär som jag förväntade mig. Jag visste att det skulle gå snabbare och att spelarna var skickligare, så övergången var ganska smidig. Nu har jag bättre förutsättningar att utvecklas också. Den här sommaren var första gången jag kunde koncentrera mig på hockeyn istället för att ha ett annat jobb, och det hjälper. Det finns framförallt mer tid för återhämtning och vila.

Debutsäsongen ifjol var imponerande.

Juel delade på spaden med rutinerade Henrik Lundberg men blev förstavalet i slutet av säsongen när allt skulle avgöras.

– Jag fick en bra start och jobbade på. Det var en dipp efter jul, men det var en fullt godkänd säsong som gav mersmak. Jag fick stå lite mer i slutet, men jag och Lundberg tävlade om spaden hela säsongen. Vi stod nog ungefär lika många matcher till slut.

Karlskoga valde att värva in rutinerade Stefan Stéen till i år, hur såg du på den konkurrensen?
– Jag har samma "mindset" som ifjol, det vill säga att göra mitt bästa och förtjäna min speltid. Det gäller oavsett vem jag har som kollega. Det spelar ingen roll om jag konkurrerar med en förstaårsjunior eller en NHL-keeper, jag strävar alltid efter att göra mitt bästa och spela så många matcher som möjligt.

Känner du att du är förstavalet nu?
– Nej, det är alltid konkurrens om speltiden. Vad som helst kan hända. Jag kan bli skadad eller Stefan kan kliva upp och spela jättebra, så det går aldrig att slappna av. Jag har fått stå mer så här långt, men vi får se vad som händer framöver.

Statistiken är tydlig.

Tim Juel, som släppt in 1,94 mål per match samt noterat en räddningsprocent på 92,2 %, är en av ligans bästa målvakter.

Enligt rykten så finns det SHL-intresse kring honom...

– Det är klart jag kan tänka lite på det, men mitt största fokus handlar så klart om Karlskoga och göra en bra säsong här. Det är fokus på att vinna matcher och bli bättre som målvakt.

Är statistiken viktig för dig?
– Jag önskar jag kunde säga att jag aldrig kollar i statistiken, men det gör jag ibland. Det är kul att ha bra statistik så klart. Sedan är jag en sådan person som tror på att bra prestationer över tid leder till bra resultat, så jag går inte och tittar på statistik efter varje match. Det där kan vi summera när säsongen är över.

Tim Juels fina spel har givetvis stor del i Karlskogas starka säsong.

Värmlänningarna har i skrivande stund vunnit fem raka matcher och tagit poäng i tolv raka kamper. Laget är tvåa i en haltande tabell.

– Vi fick en bra start, sedan var det en process med att hitta rätt spelsystem som funkar för alla. Efter jul tycker jag alla bitar fallit på plats. Resultaten och prestationerna talar sitt tydliga språk. Vi har blivit mer konsekventa i allt vi gör. Det är den här utvecklingskurvan alla lag vill ha, att bli bättre och bättre.

Ett mer konsekvent spel gör ditt jobb enklare också?
– Så är det ju. Det gör det enklare för mig att sprida lugn och trygghet, samtidigt som alla andra gör det enklare för mig.

Ni har hittat stabiliteten trots att ni brottats med en del skador?
– Det grundar sig nog i våra träningar och att det är samma krav på alla, oavsett vilken roll man har. De som kliver in vet vad som gäller och kör i sitt jobb. Våra träningar är ofta tuffare än matcherna, vi har ett enormt fokus på våra träningar och det skapar oss bra förutsättningar inför matcherna.

I helgen väntar dubbelmöte mot Kristianstad.

Det är sällan målvakter spelar båda matcherna när det spelas två matcher på två dagar.

Men kanske blir det så för Tim Juel nu.

Stefan Stéen är skadad och igår lånade Karlskoga in Hugo Ollas från Linköping, men återstår att se om 18-åringen kastas in med så kort varsel.

– I HockeyEttan är det vanligt med två matcher på två dagar så för mig är det inga problem att spela så, säger Juel.

Till sist.

Var har Juel fått sitt efternamn ifrån?

– Det kommer från Danmark. Jag är inte så påläst så jag vet inte exakt varifrån, men jag är släkt med en gammal amiral som hette Nils Juel som finns som staty i Köpehamn. Det är det jag vet, men jag kan ingen danska och känner nog inte ens någon från Danmark, haha.

När får du en staty i Karlskoga?
– Haha, det vet jag inte, det ska nog mycket till.