Stråhle: "Vår målbild är glasklar"
Publicerad: 2022-08-26
#14lag14analyser: Björklöven målas återigen upp som en av de stora favoriterna och huvudtränaren Viktor Stråhle hymlar inte med att det är avancemang som gäller.

Björklöven har varit i allsvensk final de tre senaste säsongerna.

I fjol var laget bara en ribbträff från att tvinga fram en oviss sjunde och avgörande finalmatch mot HV71, men det blev torsk till slut efter ett övertidsdrama i den sjätte matchen i Winpos Arena.

Känslan är att Umeå-laget börjar skrapa ihop till ett avancemang.

– Varje säsong har sina utmaningar men vår målbild är glasklar. Den enda målbilden som finns är att vinna den sista matchen under säsongen, säger huvudtränaren Viktor Stråhle.

Stråhle kom in i Björklöven i våras efter att Hans Wallson valt att lämna sitt uppdrag och han ledde alltså laget, efter en vinter som var upp och ner, hela vägen till final.

– Det var första gången jag hoppade in i ett lag mitt under en säsong. Det var en utmaning att lära känna alla på kort tid och hitta saker som man kan påverka under tidspress, samtidigt som det inte skulle bli för rörigt för spelarna. Enormt kul att komma till en så pass etablerad storklubb med ett enda mål, med så bra folk i organisationen och så passionerade fans, säger han.

Stråhle har tidigare varit allsvensk huvudtränare i Pantern och sedan varit assisterande tränare i Brynäs fram till han fick gå i slutet av förförra säsongen.

Han gick utan jobb i ett år, innan chansen i Löven dök upp.

– Mitt mål var att hitta ett jobb som huvudtränare. Nu har jag inte gjort så många år som assisterarande tränare, men känner att jag nog passar bäst som huvudtränare. Under året utan jobb tittade jag mycket på hockey, byggde en plan för att vara förberedd när det blev skarpt läge och väntade på rätta chansen. Den kom i Björklöven vilket jag är tacksam över.

Med gångna säsongernas framgångar i ryggen och det starka lagbygge som sportchefen Per Kenttä byggt ihop så målas Björklöven upp som en av den här säsongens stora favoriter.

– Vi har fokus på vår egen bubbla. Vi kan inte påverka vad andra gör eller vad media tycker och tänker, utan vi måste bygga oss en egen plan för hur vi ska jobba för att ta oss dit vi vill. Vi ska bygga samma målbild och hitta saker som gör att vi når dit. Vi måste påminna oss varje dag om vad som är viktigt för oss.

Laget har varit i slutspel några år nu, tror du den rutinen är viktig?
– Jag tror alltid på att vara proaktiv istället för reaktiv. Ju mer du varit med om saker, ju mer proaktiv kan du vara. Vi har spelare som vet vad för situationer som kan uppstå och vet hur de ska tacklas, och det den formen av rutin är bra.

{!A}

Viktor Stråhle är nöjd med lagbygget.

– Vi hade ett väldigt bra lag förra året men det försvinner alltid folk och då får man möjlighet att se på olika saker, vad vi kan förbättra, vad som kan bli vassare, och jag gillar laget vi fått ihop nu.

Har ni identifierat något som ni saknade i fjol?
– Jag har fått den frågan innan men jag tycker att vi hade ett bra lag som var en hårsmån från att gå upp. Vi var ett ribbskott från en sjunde och avgörande finalmatch. Det är klart att vi fick slita ont på våra backar med alla skador och det kanske varit enklare om vi haft en, två backar till, men det händer alltid saker i lag och det är enkelt att vara efterklok. Det var små, små saker som avgjorde, det är svårt att peka på något speciellt som saknades.

Bredden på backsidan är något som sticker ut i år.

Björklöven har tio (!) backar på kontrakt, även om framtiden är osäker för Adam Plant. Det fanns åtta backar av hög klass redan innan det i veckan blev klart att Jesper Lindgren, en av lagets toppbackar i fjol, blev klar för en återkomst.

Kanske den bästa backsidan någonsin i HockeyAllsvenskan…?

– Vi ser bra ut på backsidan, vi har kompetensen och mixen med allt från defensiva backar till mer spelskickliga backar.

Men finns det speltid till alla?
– De får ta den speltiden som finns. Det finns 60 minuter att slåss om, de får visa vem som ska spela 25 minuter, tio minuter eller fem minuter.

På pappret har laget just nu bara Joona Voutilainen som målvakt, men junioren Melker Thelin kör också med A-laget.

– Just nu har vi de här två målvakterna och de är bra båda två. Ska vi ta in någon mer så måste det vara rätt person, ingen som bara fyller ut en tröja.

Framåt bygger Löven som i fjol med fyra starka och jämna kedjor. Många är kvar sedan i fjol, men man har också fyllt på med transatlantiska trion Scoot Pooley, Maxime Fortier och Nick Schilkey.

– Jag uppskattar fyra starka kedjor som kan leverera. När det går käppar i hjulet för någon så finns det andra som kan kliva fram. Vi har kanske inte den största målskytten, men vi har styrka i bredden.

Jonas Gustavsson