Panelen: "Har fått behålla stommen"
Publicerad: 2023-06-01
Tre experter ger sin syn på Brynäs silly season - hur den har sett ut så här långt, styrkor och svagheter och vad mer som måste in i truppen.

Panelen:
Erik Karlsson, journalist Gefle Dagblad
Måns Karlsson, chefredaktör hockeysverige.se
Daniel Sandström, journalist Gefle Dagblad

Vad säger ni om lagets silly season så här långt?

Erik Karlsson: Jag måste säga att jag tycker den ser betydligt starkare ut än man kunde förvänta sig där när degraderingen var ett faktum. Att spelare som Johan Larsson och Linus Ölund har kritat på nytt är rejäla styrketecken. Sen hör jag mycket gott om även en del av de mindre etablerade namnen. Backen Anton Johannesson är en riktigt budgetspelare från ettan som spontant känns väldigt intressant. Brynäs ska med sin budget ha ligans starkaste trupp och än så länge måste jag säga att jag tycker den lever upp till det.

Måns Karlsson: Den har varit bra. Sportchef Johan Alcén fick behålla så gott som alla det var rimligt att få behålla, han har fått in spelare som kan HockeyAllsvenskan och han har mixat upp det med unga spelare på uppgång i karriären. Jag skulle säga att Brynäs går mot att få ett lag som är bättre än det Djurgården hade i HockeyAllsvenskan men sämre än det HV71 hade när de spelade i HockeyAllsvenskan. De har dock ett lag som under alla omständigheter borde vara ett topplag. Det finns ett litet frågetecken runt tränarstaben och huvudtränare Nicklas Gällstedt, som förvisso har fina meriter från Schweiz men då som assisterande tränare. Han behöver bevisa att han även håller som huvudtränare.

Daniel Sandström: Givetvis är det bra att stommen från förra säsongen är kvar och att inte så mycket av spelartruppen återstår att sätta. Av spelarna som värvats in är de mest intressanta Tyler Kelleher och Tyler Vesel. Trots att Brynäs åkte ur har silly season varit relativt lugn av just den anledningen att man tidigt gjorde klart med grundpelarna.

Vad är styrkan i lagbygget?

Erik Karlsson: Det är svårt att blunda för centersidan. Johan Larsson, Tyler Vesel och Linus Ölund, Jacob Blomqvist, Greg Scott och Anton Ohlsson kan alla spela center och de tre förstnämnda håller absolut på SHL-nivå normalt sett.

{!A}

Måns Karlsson: Centersidan. Johan Larsson, Tyler Vesel, Linus Ölund och Jacob Blomqvist är en urstark centersida. Starka tvåvägsspelare som också har offensiv i sig. Centersidan har Johan Alcén byggt så bra man kan göra i HockeyAllsvenskan. Dessutom kan ju såväl Greg Scott som Oliver Tärnström också spela center och sannolikt göra det väldigt bra.

Daniel Sandström: Att stommen har en stor dos rutin från såväl spel i SHL under många år som att flera varit utlandsproffs. Även starkt att locka in några spelare utifrån med erfarenhet från allsvenskt spel.

Vad mer måste in?

Erik Karlsson: Det stora hålet finns fortfarande i backbygget. Dels vill man ha in en fysisk defensiv back men det enskilt viktigaste tror jag kan bli att hitta en ytterligare offensiv back med goda PP-kvaliteter. Johannes Kinnvall har dragits med en del skador och skulle det fortsätta behövs det absolut en poängback till.

Måns Karlsson: Det är en del, trots allt. Backsidan har en hög potential, men jag tycker ändå Brynäs behöver en till riktig spetsback. Jag är inte helt såld på backsidan de har nu. Det är för många osäkra kort, för att jag ska känna mig riktigt säker på att den ska hålla i ett lag mer ambition att gå upp. Sen skulle det behövas en målskytt. Det var det Brynäs föll på ifjol. Greg Scott gör sina mål, men de sker generellt på returer och styrningar. Det finns för få som kan göra saker på egen hand eller snärta in handledsskott i powerplay - om inte Anton Rödin hittar tillbaka till sitt fornstora målskytte. Jag tror dock Brynäs sitter rätt nöjda i båten med sin spets nu, så jag tror inte de kommer plocka in någon skyttekung. Och det kan kosta dem.

{!B}

Daniel Sandström: På pappret saknas två backar och minst en forward. I truppen i stort kanske någon given målskytt saknas och backsidan ser lite tunn ut.

Finns det någon drömvärvning klubben kan göra?

Erik Karlsson: Nr 33 – så klart. Jakob Silfverberg är absolut inte samma offensiva spelartyp som lämnade guld-Brynäs för elva år sedan men löser Anaheim ut honom från kontraktet så är det så klart bara att öppna famnen för Brynäs. En ledare, förebild och hockeyspelare av absolut toppsnitt i HockeySllsvenskan. Ska vi säga en förstakedja med Rödin, Larsson och Silfverberg?

Måns Karlsson: Ja, Jakob Silfverberg är såklart drömnamnet ifall han skulle köpas ut av Anaheim Ducks. Ska vi kolla på namn som finns tillgängliga nu kanske Emil Molin vore den perfekta sista pusselbiten. Den värvningen har Brynäs emellertid gått ut och stängt dörren för. Jag tror dock Molin hade kunnat göra upp emot 20 kassar i HockeyAllsvenskan.

Daniel Sandström: Även om Jakob Silfverberg inte gjorde någon succé i VM så måste han ändå anses vara en drömvärvning.

» Transfercentralen

Jonas Gustavsson