Matchguide: Sista och avgörande omgången!
Publicerad: 2023-03-10
I dag spelas den sista omgången i HockeyAllsvenskan! Tar MoDo eller Björklöven hem seriesegern? Tar Mora eller Södertälje tredjeplatsen? Blir det Västerås, Vita Hästen eller AIK som får hemmaplansfördel i åttondelsfinalen? Svaren kommer i kväll!

FÖLJ HOCKEYALLSVENSKAN

» Biljetter
Hockey är bäst på plats i arenan!

» C More
Alla matcher i HockeyAllsvenskan sänds på C More.

DAGENS TABLÅ

19.00 MoDo - Karlskoga, Hägglunds Arena
19.00 Östersund - Djurgården, Östersund Arena
19.00 Mora - Vita Hästen, Smidjegrav Arena
19.00 Södertälje - Björklöven, Scaniarinken
19.00 AIK - Tingsryd, Hovet
19.00 Västervik - Almtuna, Plivit Arena
19.00 Kristianstad - Västerås, Kristianstads Ishall

TABELLEN

{!H}

C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder MoDo mot Karlskoga i kväll. Då bjuds det bland annat på:

» MoDos skadade center Josh Dickinson gästar införstudion.
» Inför matchen blir det intervjuer med Erik Jinesjö Karlsson, MoDo, och David Lindquist, Karlskoga.
» I första pausen gästar MoDo:s sportchef Henrik Gradin studion.
» I andra pausen bjuder C More-experten Mikael "Daggen" Eriksson på ris och ros från säsongen som gått.

VÄRT ATT VETA

{!A}

» MoDo går för att säkra seriesegern. För att göra det för egen maskin krävs minst två poäng i matchen mot Karlskoga (en pinne räcker inte eftersom Björklöven har klart bättre målskillnad).

» Karlskoga har inget att spela för då man är klar seriesexa. Dock så vill värmlänningarna slipa formen efter att bara ha vunnit en av de fem senaste kamperna.

» MoDos form är skarpare. Ångermanlänningarna 3-2-vann mot Södertälje senast. Det var tredje raka segern och det har blivit poäng i sju raka matcher.

» Karlskogas Jesper Kokkonen har gjort mål i tre raka matcher.

{!B}

» Djurgården är femma i tabellen men har chansen att ta fjärdeplatsen som skulle innebära hemmaplansfördel i kvartsfinalen. DIF är just nu två pinnar efter Södertälje, och måste förutom att vinna mot Östersund förlita sig på att Södertälje förlorar mot Björklöven.

» Östersund har säkrat nytt allsvenskt kontrakt och kommer hamna i ingenmansland i tabellen. Jämtlänningarna har således inget att spela för i slutomgången.

» Djurgården åkte på en 1-3-torsk mot Tingsryd i måndags. Innan dess hade laget fyra raka segrar och poäng i elva raka kamper.

» Båda lagen har sena nyförvärv som visat fina måltakter. Aaron Luchuk har gjort fyra mål på sex matcher i Östersund medan Lukas Vejdemo svarat för två mål i tre matcher med Djurgården.

{!C}

» Mora ligger just nu trea i tabellen men jagas av fyran Södertälje som är två pinnar bakom. För att säkra tredjeplatsen för egen maskin är det tre poäng som gäller mot Vita Hästen.

» Vita Hästen har säkrat en plats i åttondelsfinalen. I kväll har laget chansen att spela till sig hemmaplansfördel, men det är tajt. Vita Hästen är nia med 66 poäng, en mindre än Västerås och en mer än AIK, och alla de tre lagen jagar just åttondeplatsen i tabellen.

» Mora 1-2-föll mot Västerås senast men dalalaget har tre raka segrar hemma i Smidjegrav Arena.

» Vita Hästen-backen Erik Ullman har gjort poäng i sex raka matcher.

{!D}

» Toppmöte med mycket på spel där både Björklöven och Södertälje vill ha så framskjutna placeringar som möjligt inför slutspelet.

» Serietvåan Björklöven jagar seriesegern. Umeå-laget, som står på åtta raka vinster, är två pinnar bakom MoDo inför sista matchen, så förutom att vinna så måste MoDo samtidigt förlora om det ska bli en förstaplats i sammandraget.

» Södertälje är just nu fyra i tabellen, men laget kan bli både trea och femma i sammandraget beroende på hur sista omgången slutar. En seger säkrar minst en fjärdeplats, men det kan också bli en tredjeplats vid seger om Mora samtidigt torskar.

» Björklövens Fredric Weigel har gjort mål i två raka matcher sedan han gjorde comeback efter 21 matchers skadefrånvaro.

{!E}

» AIK jagar hemmaplansfördel i åttondelsfinalen, men är förutom seger mot Tingsryd beroende av andra resultat för att det ska gå vägen. Laget är tia i tabellen men måste bli åtta för att få hemmaplansfördel, och före finns Vita Hästen (två poäng före) och Vita Hästen (en poäng före).

» Tingsryd är klara för kvalspel mot Västervik och har inget att spela för i kväll.

» AIK 3-5-föll mot Vita Hästen senast och laget har bara tagit en seger i de sex senaste kamperna.

» Tingsryd vann mot Djurgården i måndags. Ett trendbrott för smålänningarna som innan dess hade fem raka nederlag.

{!F}

» Två lag som inte har något att spela för i slutomgången, mer än att göra sig redo för kommande uppgifter.

» Almtuna har säkrat sjundeplatsen i tabellen och därmed hemmaplansfördel i åttondelsfinalen.

» Västervik är klar som seriejumbo och kommer att ställas mot Tingsryd i kvalspelet som avgörs i bäst av sju matcher och som inleds på måndag.

» Den stora frågan: kommer Filip Ekberg få chansen igen? Almtuna-junioren hade en magisk onsdagskväll. Han sköt ett hattrick i sin allsvenska debut och blev 15 år och 328 dagar gammal ligans yngsta målskytt någonsin.

{!G}

» Västerås spelar för hemmaplansfördel i åttondelsfinalen och sitter just nu i förarsätet i kraft av åttondeplatsen i tabellen. Vita Hästen, en pinne bakom, och AIK, två pinnar bakom, jagar.

» Kristianstad har inget att spela för. Skåningarna har säkrat nytt kontrakt och kommer att hamna i ingenmansland i tabellen.

» Västerås 2-1-vann mot Mora senast och västmanlänningarna har vunnit och förlorat varannan match sett över de fem senaste omgångarna.

» Kristianstad bortavann mot Karlskoga i onsdags. Ett trendbrott då KIK hade sex raka förluster innan dess.

Jonas Gustavsson