Beslut i appellationsnämnden angående Kristianstads IK
Publicerad: 2023-07-13
Pressmeddelade från Svenska Ishockeyförbundet.

Klagande

Kristianstads IK

Överklagat beslut

Licensnämndens vid Svenska Ishockeyförbundet beslut den 21 juni 2023 att inte bevilja Kristianstad IK licens för spel i Hockeyallsvenskan säsongen 2023/2024 samt att Kristianstads IK flyttas ned i seriesystemet.

Appellationsnämndens avgörande

Appellationsnämnden avslår överklagandet.

Bakgrund och yrkande

Licensnämnden har den 21 juni 2023 prövat om Kristianstads IK uppfyller licensvillkoren för spel i Hockeyallsvenskan under säsongen 2023/2024. Licensnämnden har funnit att Kristianstads IK på bokslutsdagen den 30 april 2023, i likhet med året innan, inte uppfyllt det uppställda kapitalkravet. Därutöver har föreningen bristfälligt efterlevt den handlingsplan som presenterades inför fjolårets licensprövning.

Kristianstads IK yrkar att Appellationsnämnden skall ändra Licensnämndens beslut och bevilja Kristianstads IK licens för spel i Hockeyallsvenskan under säsongen 2023/2024. Kristianstads IK menar att föreningen uppfyller kapitalkravet och övriga kriterier för att beviljas licens.

Skälen för avgörandet

För prövning av spel i SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och SDHL finns licensregler antagna av Svenska Ishockeyförbundet den 28 augusti 2021. Bl.a. gäller för licens för spel i Hockeyallsvenskan under säsongen 2023/2024 att föreningen har ett eget kapital som enligt undertecknad och reviderad årsredovisning per den 30 april 2023 är minst 5 % i relation till intäkterna. För att nå detta krav hade föreningens egna kapital behövt vara ca 2 miljoner kronor högre än det egna kapital på – 1,2 miljoner kronor som redovisas i årsredovisningen. Vidare gäller att kapitalkravet för kommande säsong är 8 % i relation till intäkterna.

Kristianstad IK har i sitt överklagande till Appellationsnämnden menat att föreningen uppfyller kapitalkravet, i vart fall efter att den blivit informerad om dessa genom Licensnämndens beslut, för att beviljas licens. Föreningen har presenterat ett antal kapitalsäkringsgarantier på skiftande belopp samt även en generell kapitalsäkringsgaranti daterad den 2 juli 2023. Garantierna är förenade med villkor bl.a. att de inte är giltiga om föreningen åker ned i division 1 eller om föreningen ansöker om konkurs under säsongen. Föreningen menar att kapitalbehovet är tillgodosett genom vad som anges i inskickad handlingsplan med underliggande likviditetsplan jämte kapitaltäckningsgarantierna.

Appellationsnämnden konstaterar att licensreglerna anger att förening inte har rätt att efter överklagande i Appellationsnämnden åberopa ny omständighet om inte föreningen gör sannolikt att omständigheten inte hade kunnat åberopas vid prövningen i Licensnämnden eller annars haft giltig ursäkt att inte göra det. Kristianstads IK har inte visat att de nya handlingar som skickats in till Appellationsnämnden inte har kunnat presenterats för Licensnämnden. Appellationsnämnden bedömer därför föreningens kapitalkrav utifrån de handlingar Licensnämnden haft tillgång till vid sitt beslut. Appellationsnämnden har gått igenom bl.a. föreningens årsredovisning för räkenskapsåret 2022-05-01 -- 2023-04-30, revisionsberättelsen och till Licensnämnden insända kopior på kapitalsäkringsgarantier. Appellationsnämnden delar Licensnämndens bedömning att kapitalkravet inte är uppfyllt och att handlingsplanen inte är realistisk varför licens inte ska ges.

Appellationsnämnden noterar vidare att Kristianstads IK bl.a. kostnadsmässigt inte genomfört åtgärderna i fjolårets handlingsplan och att licensreglerna anger att förening som inte följt den handlingsplan som legat till grund för licensbeslut inte ska beviljas licens vid nästa års prövning.

Kristianstads IK har angett olika omständigheter för att handlingsplanen inte har följts och menar att dessa är oförutsedda händelser som inte gick att förutse. Appellationsnämnden gör dock bedömningen att föreningen i väsentliga delar inte följt handlingsplanen och även av den anledningen inte ska beviljas licens.

HockeyAllsvenskan